Πρησμένο πρόσωπο και κατακράτηση -Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγετε σύμφωνα με διαιτολόγους
Η απώλεια βάρους στο πρόσωπό και η μείωση του πρηξίματος μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει.
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους πρέπει να περιοριστούν πολλές τροφές και ποτά για να έχετε ένα πιο λεπτό πρόσωπο, αλλά εντόπισαν μια κατηγορία συγκεκριμένα ως τον μεγαλύτερο ένοχο πίσω από το πρήξιμο του προσώπου.
Η κορυφαία τροφή που πρέπει να αποφεύγεται όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της nypost είναι τα επεξεργασμένα κρέατα. Ο λόγος, λοιπόν, για τα λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον και αλλαντικά.
Ειδικότερα, τα επεξεργασμένα κρέατα τείνουν να έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και η Lauren Manaker, γυμνάστρια και συγγραφέας, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «καλό είναι να περιορίσετε την πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς μπορούν να προκαλέσουν την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό, οδηγώντας σε πρήξιμο».
«Ορισμένα συστατικά είναι ιδιαίτερα διαβόητα για την πρόκληση πρηξίματος λόγω της πιθανότητάς τους να προάγουν την κατακράτηση νερού και τη φλεγμονή», συμπλήρωσε η Manaker. «Το αλάτι ή το χλωριούχο νάτριο είναι ένας από τους κύριους ενόχους- όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνει σημαντικά την κατακράτηση νερού».
Αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για την υγεία να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικά, όσοι είναι επιρρεπείς στο φούσκωμα ή στην κατακράτηση νερού ή απλώς θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα πόσο καταναλώνουν.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε
Τέτοια παραδείγματα είναι η κατεψυγμένη πίτσα, τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, τα κέικ, τα γλυκά, τα ντόνατς και το παγωτό - όσο δύσκολο κι αν αποδειχθεί η αποφυγή αυτών των απολαύσεων.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως άφθονα χημικά πρόσθετα, ζάχαρη και λίπος, τα οποία έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Φαίνεται επίσης ότι κάνουν τους καταναλωτές να πεινάνε περισσότερο και να τους προκαλούν υπερκατανάλωση τροφής.
«Περίπου το 60% των θερμίδων στη διατροφή μας προέρχεται από τρόφιμα που ταξινομούνται ως υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να έχουν κάποιο συνδυασμό υπερβολικού νατρίου, ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων», δήλωσε η Samantha Cassetty, ειδική σε θέματα διατροφής και ευεξίας.
«Αυτές οι τροφές συμβάλουν στη φλεγμονή και την κατακράτηση νερού, οπότε μπορεί να συμβάλουν σε μια πρησμένη εμφάνιση. Θα πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα αντικαθιστώντας τα με πλήρη ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα».
Τι άλλο, όμως, πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε το πρήξιμο;
Η σάλτσα σόγιας και οι αλμυρές σούπες ευθύνονται επίσης συχνά για το φούσκωμα και το πρήξιμο, εξήγησε η Cassetty, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Οι βαριά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα δημητριακά, και τα σνακ, όπως τα τσιπς και τα κουλούρια, μπορούν να επιδεινώσουν το φαινόμενο του φουσκώματος, οπότε είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από αυτά τα τρόφιμα, ειδικά όταν είστε άρρωστοι, αφού «η συμφόρηση από το κρυολόγημα και τις αλλεργίες μπορεί να συμβάλει σε ένα πρησμένο πρόσωπο», ανέφερε η Cassetty.
Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ - οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα - έχουν επίσης συνδεθεί με το πρήξιμο, ιδίως κάτω από τα μάτια. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα», δήλωσε η Cassetty.
Από την άλλη πλευρά, αν το πρόσωπό σας δείχνει λίγο πολύ αδύνατο και θέλετε να το φουσκώσετε λίγο, υπάρχουν υγιεινοί τρόποι για να το κάνετε αυτό που δεν περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα - απλά προσθέστε υγιεινά λίπη στη διατροφή σας.
«Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, προάγουν την υγεία του δέρματος. Και η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών λιπαρών μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο γεμάτο πρόσωπο», καταλήγει η Manaker.