Τρεις φίλες στα 20

10 πράγματα που οι 30άρηδες εύχονται να ήξεραν στα 20

Αν και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός, υπάρχουν πολλά πράγματα που όσοι φτάνουν στην ηλικία των 30 εύχονται να είχαν μάθει -ή καλύτερα συνειδητοποιήσει- νωρίτερα.

Μελώνοντας, ο άνθρωπος ωριμάζει με την ηλικία, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, και βλέπει με πιο καθαρή ματιά πολλές από τις πτυχές της καθημερινής του ζωής. Συνειδητοποιεί τι έχει πραγματική σημασία, δίνει προτεραιότητα σε ανθρώπους που το αξίζουν και επιτέλους φροντίζουν και τον εαυτό τους.

Ποια είναι, όμως, τα πράγματα που πολλοί 30άρηδες εύχονται να είχαν μάθει όταν ήταν στα 20; Μιλώντας ως 31χρονος, ίσως μου επιτρέψετε να πω ότι, τα παρακάτω λίγο πολλοί όλοι τα ξέρουν, απλώς κανείς συνειδητοποιεί τη σπουδαιότητά τους όσο μεγαλώνει. Το θέμα είναι αυτό να γίνει όσο πιο νωρίς γίνεται.

1. Μη χάνεις τον καιρό σου με ανθρώπους που δεν το αξίζουν

Ίσως να έχετε αφιερώσει πολλές φορές τον χρόνο σας σε άτομα που ελπίζατε ότι αυτό που υπάρχει μεταξύ σας θα εξελισσόταν σε κάτι περισσότερο, παρά το γεγονός ότι όλα τα σημάδια έδειχναν το αντίθετο. Παρόλα αυτά, κάποια χρόνια αργότερα θα καταλάβετε πως, όσο και να τραβάτε... από τα μαλλιά μια κατάσταση, αν δεν υπάρχει η ίδια διάθεση και από τις δυο μεριές, τότε, δυστυχώς, καλύτερα να μη χάνετε τον χρόνο σας.

Παρέα φίλων στα 20 μιλούν

2. Προσέξε τη διατροφή σου

Όσο είμαστε στα 20 και ο μεταβολισμός μας δουλεύει σε γοργούς ρυθμούς, πέφτουμε στην παγίδα να μην προσέχουμε ιδιαίτερα τι τρώμε, με τα ντελίβερι και τα γλυκά να δίνουν και να παίρνουν σε καθημερινή βάση. Η μαγειρική αποτελεί μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Ωστόσο, πέρα από το σώμα, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι και η υγεία, οπότε μην περιμένετε να φτάσετε στα 30 για να προσέχετε όσα βάζετε στο πιάτο σας.

3. Η γυμναστική δεν αξίζει μόνο για την παραλία

Όσο πλησιάζουν οι πιο ζεστές μέρες σπεύδουν όλοι να γραφτούν γυμναστήριο, μόνο και μόνο για να εμφανιστούν στην παραλία. Ωστόσο, αυτό που πρέπει πολλοί να συνειδητοποιήσουν είναι ότι, η γυμναστική πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωή. Εκτός από γράμμωση, προσφέρει και πολλά ακόμα, προστατεύει τον οργανισμό και τον θωρακίζει, ενώ χαρίζει ευεξία. Όσο πιο νωρίς τη βάλουμε στη ζωή μας, τόσο το καλύτερο. Οπότε κλείστε το Playstation και πηγαίνετε για τρέξιμο!

Παρέα φίλων στα 20 πιασμένες χέρι χέρι

4. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους συνομήλικους

Όσο περνούν τα χρόνια και πλησιάζουν τα ορόσημα ενός ανθρώπου -σπουδές, δουλειά, οικογένεια- αναπόφευκτα, πολλοί 20άρηδες κοιτούν όσα κάνουν συμμαθητές τους και λοιποί συνομήλικοι, συγκρίνοντας τη δική τους πρόοδο με των άλλων. Άλλωστε με το Facebook και το Instagram είναι πια πανεύκολο. Ωστόσο, άλλοι βρίσκουν πιο νωρίς αυτό που θέλουν στη ζωή τους ή το έτερον ήμισυ που θέλουν να παντρευτούν. Άλλοι αλλάζουν καριέρα στα 25, άλλοι δε θέλουν να παντρευτούν ποτέ και άλλοι χωρίζουν μετά από 2 χρόνια γάμου, ενώ άλλοι στα 29 δεν έχουν κάνει ακόμα παιδί. So what? Σε όποια ομάδα κι αν ανήκετε, θυμηθείτε ότι είστε μια κατηγορία από μόνοι σας.

5. Μη θεωρείς τους γονείς σου δεδομένους

Όταν σε παίρνει η μητέρα σου τηλέφωνο, σήκωσέ το και μίλα της λίγα λεπτά παραπάνω. Μη νευριάζεις όταν σε ρωτάει τα ίδια και τα ίδια και παίρνε τη και εσύ κανένα τηλέφωνο που και που, θα χαρεί περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Όταν σου ζητάει ο πατέρας σου να τον βοηθήσεις σε κάτι στον υπολογιστή κάντο χωρίς να γκρινιάζεις. Θα έρθει η ώρα που θα είναι μακριά σου και θα σου λείπουν.

Δύο φίλες στα 20 ξαπλωμένες σε αμάξι

6. Μάθε την πραγματική σημασία του «φίλου»

Φίλος είναι κάτι παραπάνω από απλή παρέα για μια μπύρα το βράδυ ή εξόρμηση τα Σάββατα στην Ερμού για shopping therapy. Είναι αυτός ή αυτή που βρίσκεται πλάι σου και στις χαρές και στις λύπες σου. Δεν είναι ανταγωνιστικός και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σε βοηθήσει όποτε μπορεί. Μη χαρίζεις αυτόν τον τίτλο σε οποιονδήποτε σε παίρνει τηλέφωνο για καφέ!

7. Κάνε καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου

Φρόντισε να πληρώσεις πρώτα όλους τους λογαριασμούς και ύστερα να πάρεις εκείνο το μπλουζάκι που δοκίμασες χθες, όσο φτηνό και αν είναι. Ειδικά αν ακόμα δε δουλεύεις και σε βοηθούν οι γονείς σου, δε θες να έρθει ξαφνικά «φουσκωμένος» ο λογαριασμός του κινητού σου και να πρέπει να δώσεις εξηγήσεις στους γονείς σου. Το ίδιο ισχύει όταν ξεκινήσεις να δουλεύεις. Πρόσεχε που ξοδεύεις τον μισθό σου. Προτίμησε να κάνεις ταξίδια και εμπειρίες, όσο δεν έχεις οικογενειακές υποχρεώσεις, παρά σε υλικά αγαθά.

8. Διάβασε πιο πολύ

Στα 20 που έχεις περισσότερο χρόνο διάβασε τα κλασικά αριστουργήματα, όπως το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Ντοστογιέφσκι και το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ. Εκτός από το σινεμά, η λογοτεχνία κρύβει πολλούς θησαυρούς, καλλιεργεί το πνεύμα, εξάπτει τη φαντασία σε ταξιδεύει και σε γεμίζει συναισθήματα.

9. Ποτέ δεν είναι αργά

Σου ήρθε να μάθεις πιάνο στα 26 και να γραφτείς μπαλέτο στα 28; Do it! Οκ, δε θα γίνεις μουσικός στη φιλαρμονική ούτε πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι, αλλά γιατί να μη μάθεις κάτι καινούριο, μόνο και μόνο επειδή το σκέφτηκες στα «πίσω πίσω». Ο χρόνος είναι πραγματικά σχετικός. Μη φτάσεις τα 30 για να καταλάβεις ότι τίποτα δεν έχει ηλικία.

10. Τόλμησε!

Άλλαξε όσα δε σου αρέσουν στη ζωή σου και γίνε τολμηρός. Κάνε νέα ξεκινήματα ακόμα κι αν όλοι σου λένε να βολευτείς και έχε το θάρρος να ζεις όπως ακριβώς θες, χωρίς να σε νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος».