Παιδικές ιώσεις: Τι πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα, σύμφωνα με παιδίατρο
Σας πιάνει και εσάς ένας μικρός πανικός κάθε φορά που το θερμόμετρο των παιδιών ανεβαίνει πάνω από τους 38 βαθμούς;
Σε τέτοιες καταστάσεις, η κλήση μου στην παιδίατρο Ελευθερία Μεγαλογιάννη είναι η πρώτη μου σκέψη και εκείνη πάντα μου δίνει συμβουλές, ανάλογα την συμπτωματολογία των παιδιών;
«Γιατί αγχώνεσαι τόσο με τον πυρετό; Γιατί σε αγχώνουν τόσο οι ιώσεις;» Ήταν οι ερωτήσεις που μου έκανε στην τελευταία μας επίσκεψη.
Με τις ιώσεις τα παιδιά χτίζουν την άμυνα του οργανισμού τους, χτίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα παιδιά αρρωσταίνουν και αυτό πρέπει να συμβαίνει, το βασικό όμως είναι η άμυνα τους να είναι ισχυρή.
Όταν ο ιός βρει τα παιδιά μας, αυτά πρέπει να είναι δυνατά, να έχουν ισχυρή άμυνα, ισχυρό ανοσοποιητικό για να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν.
Τι πρέπει να κάνουμε αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε τους χειμερινούς μήνες;
Η παιδίατρος Ελευθερία Μεγαλογιάννη συμβουλεύει:
Αρχίζει το σχολείο και οι δραστηριότητες των παιδιών.
Κλειστός χώρος το σχολείο, όπου υπάρχει συνωστισμός -συνήθως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως και στα parties, τους παιδότοπους και τα γενέθλια των παιδιών.
Τι κάνουμε;
Μαθαίνουμε αρχικά στα παιδιά μας, στην τάξη, στο σχολείο, να χρησιμοποιούν τα δικά τους αντικείμενα όπως γόμα, μολύβια, μαρκαδόρους και όλα τα υπόλοιπα σχολικά είδη. Να μην παίρνουν από άλλα παιδιά πράγματα, κι αλλάζουν χέρια τα αντικείμενα αυτά.
Εξίσου σημαντικό στο σχολείο, να προσπαθούν να μην συνωστίζονται στο διάλειμμα. καθώς μπορούν να βρίσκονται σε έναν ανοιχτό χώρο όπως η αυλή του σχολείου τους.
Τους επισημαίνουμε να πλένουν τα χέρια τους στο διάλειμμα για να μπορέσουν μετά να φάνε το δεκατιανό που έχουν. Και αυτός είναι κανόνας που ισχύει πάντα. Πριν το φαγητό μας πλένουμε σχολαστικά τα χεράκια.
Να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλο για να σκουπίσουν τη μυτούλα τους, ενώ αν δεν αισθάνονται καλά να ενημερώνουν τον εκπαιδευτικό της τάξης.
Όσον αφορά τους γονείς καλό θα ήταν στον ελεύθερο χρόνο να προτιμούν ανοιχτούς χώρους. Μια βόλτα στο πάρκο, στην πλατεία, με ποδήλατο, μπάλα. Και όσο μας το επιτρέπει ο καιρός να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους.
Τα γενέθλια πολλές φορές θα ήταν προτιμότερο να τα γιορτάσουμε σε ανοιχτούς χώρους και όχι σε κλειστούς όσο πάλι μας το επιτρέπει ο καιρός. Ακόμα και τις ημέρες που έχει κρύο και είναι υποφερτό φυσικά, ντύνουμε ζεστά τα παιδιά μας και τα αφήνουμε να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε εκεί ίσως είναι πιο δημιουργικό το παιχνίδι.
Σχετικά με τη διατροφή, οι γονείς με τους οποίους συνεργάζομαι πολλές φορές μου ζητούν βιταμίνες για να μπορέσουν τα παιδιά να είναι πιο «δυνατά» και τους εξηγώ ότι βιταμίνες προέρχονται από τη φύση. Τις πιο ισχυρές βιταμίνες δηλαδή μας τις δίνει ο ήλιος, τα φρούτα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τέλος το πολύτιμο νερό.
Έτσι με καλή και σωστή διατροφή, ατομική υγιεινή και άθληση θα χτίσουμε ένα παιδί με γερό δυνατό σώμα. Ενώ θα υπάρχει και διαύγεια μυαλού. Χτίζουμε ένα σώμα «βράχο» απέναντι στις ιώσεις και απολαμβάνουμε τον χειμώνα.
Ελευθερία Μεγαλογιάννη
τ. Αναπληρώτρια Διευθύντρια
Μ.Ε.Θ. Νεογνών
Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής
Παν/μίου Αθηνών
Νοσ. Παίδων Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ
email επικοινωνίας: el.megal@hotmail.com