Πέντε αυγά σε χαρτόνι και πετσέτα

4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν ένα αυγό είναι φρέσκο

Ανοίγοντας το ψυγείο σας, ένα από τα τρόφιμα που θα βρει κανείς είναι πιθανότατα τα αυγά!

Αγοράζοντας μια συσκευασία αυγών από το σούπερ μάρκετ, ίσως επάνω βρείτε την ημερομηνία λήξης, οπότε τα πράγματα τότε είναι λίγο πιο εύκολα. Ξέρετε ακριβώς μέχρι πότε πρέπει να τα καταναλώσετε. Από την άλλη, ίσως βρείτε μόνο την ημερομηνία παραγωγής ή έχετε προμηθευτεί μερικά φρέσκα αυγά από κάποιον τοπικό παραγωγό, χωρίς συσκευασία.

Πέρα από το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Today.com, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβουλεύει ότι τα αβγά διατηρούνται στο ψυγείο 4-5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάζονται, δοκιμάσαμε μερικούς ακόμα τρόπους σε σχετικό άρθρο του, για να καταλάβει κανείς αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του.

Από τη μυρωδιά

Σύμφωνα με την Emily Rubin του τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, η όσφρηση είναι η αίσθηση στην οποία μπορείτε να βασιστείτε για να ελέγξετε αν το αυγό είναι ακόμα βρώσιμο ή όχι. Συμβουλεύει να μυρίσετε κάθε αυγό αμέσως μόλις το σπάσετε σε ένα μπολ, όσο είναι ακόμα ωμό, καθώς, αν είναι χαλασμένο, έχει μια ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά. Βέβαια, ακόμα και αν ξεχαστείτε και το ρίξετε στο τηγάνι απευθείας, η ίδια προσθέτει: «Υπάρχει πιθανότητα η μυρωδιά να είναι έντονη ακόμα και όταν το αυγό είναι μαγειρεμένο». Ωστόσο, αν έχετε προσθέσει πολλά μυρωδικά και σάλτσες στο φαγητό σας και καμουφλάρουν τη μυρωδιά, μην το ρισκάρετε.

Επιπλέει;

Είναι κοινό μυστικό ότι αν τοποθετήσετε ένα φρέσκο αυγό σ’ ένα ποτήρι νερό, αυτό βυθίζεται. Αν ωστόσο μένει στην επιφάνεια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα χαλασμένο, απλώς πιο παλιό. Όσο παλιώνει το αυγό, το κέλυφος γίνεται πιο πορώδες και μπαίνει περισσότερος αέρας στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να επιπλέει πιο εύκολα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, τότε κοιτάξτε την ημερομηνία λήξης ή συσκευασίας και σπάστε το για να το μυρίσετε, πριν το μαγειρέψετε. Σε κάθε περίπτωση, σε συνταγές ψυγείου που δεν ψήνονται -όπως το τιραμισού- ένα τέτοιο αυγό δεν ενδείκνυται.

Yael Gonzalez/ Unsplash

Ο ήχος

Με τον ίδιο τρόπο που κουνάτε μια λάμπα για να ακούσετε αν το μεταλλικό νήμα είναι σπασμένο ή λειτουργεί κανονικά, μερικοί συμβουλεύουν να κάνετε το ίδιο και με τα αυγά. Αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι, τα φρέσκα αβγά δεν κάνουν κανέναν ήχο, ενώ στα πιο παλιά αβγά ακούγεται το περιεχόμενο σαν υγρό που χτυπάει στην επιφάνεια. Παρά το γεγονός ότι επιστήμονες, όπως ο Don Shaffner του Rutgers University, θεωρούν μη επιβεβαιωμένη αυτή τη μέθοδο, δε χάνετε κάτι να τη συμπεριλάβετε στα τεστ, πριν ακολουθήσετε και τους πιο πάνω τρόπους.

Τα χρώματα

Κάτι που διαβάσαμε και στο Southern Living, είναι ότι, μια ακόμα αίσθηση που μπορείτε να εμπιστευτείτε είναι η όρασή σας. Σπάζοντας το αβγό, παρατηρήστε τον κρόκο και το ασπράδι. Αν είναι φρέσκο, ο κρόκος θα έχει ένα ζωηρό κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα, ενώ το ασπράδι θα είναι πιο συμπυκνωμένο. Αν είναι πιο παλιό, το ασπράδι είναι πιο νερουλό και απλώνει περισσότερο γύρω από τον κρόκο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα χαλασμένο).