Πώς κατάφερα να κάνω τα παιδιά μου να αγαπήσουν το βούρτσισμα των δοντιών τους
Η πρώτη επαφή με την «οδοντόβουρτσα» ήταν λίγες εβδομάδες αφού κλείσανε τον 5ο μήνα και ουσιαστικά ξεκινήσαμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους.
Μπορεί να μην είχαν δόντια, όμως η παιδίατρος πρότεινε να αγοράσουμε τις βρεφικές οδοντόβουρτσες σιλικόνης, τις οποίες φοράς στο δάχτυλο σου και ουσιαστικά καθαρίζεις εσύ τα ούλα, τις «υποψίες» δοντιών αλλά και την γλώσσα του μωρού.
Σε αυτή την ηλικία η διαδικασία ήταν διασκεδαστική αλλά και ανακουφιστική για τα δικά μου διδυμάκια, ιδιαίτερα την περίοδο που είχαν σκάσει τα ούλα τους και ήταν έτοιμα να βγουν τα πρώτα δοντάκια. Δεν παραπονιόντουσαν λεπτό, ενώ απολάμβαναν το μασάζ που τους έκανα εγώ και ο μπαμπάς τους. Βλέπεις όταν έχεις δίδυμα, ο κάθε ένας παίρνει από ένα παιδί και ασχολείται.
Λίγο αργότερα, και αφού κλείσαμε τον πρώτο χρόνο, μπήκε στη ζωή μας η οδοντόβουρτσα. Και ενώ στην αρχή η διαδικασία ήταν ευχάριστη, αφού και η παιδική οδοντόκρεμα ήταν γλυκιά με γεύση φραγκοστάφυλο, καθώς μεγάλωναν και άρχισαν να έχουν άποψη, η διαδικασία έγινε πιο δύσκολη. Το παιχνίδι, η παιδική ταινία στο Netflix, ο αρκούδος στο κρεβάτι είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να κάτσουν στο μπάνιο, να πλύνουν σχολαστικά τα δόντια τους, με τη μαμά και τον μπαμπά από πάνω τους, ώστε να είναι σίγουροι ότι γίνεται σωστά ο καθαρισμός.
Αυτό είναι το κομβικό σημείο, όπου ουσιαστικά κάθε γονιός πρέπει να σκεφθεί τρόπους να κάνει αυτή τη συνήθεια ευχάριστη στα παιδιά.
Από προσωπική άποψη η επιλογή κατάλληλης οδοντόβουρτσας αλλά και οδοντόκρεμας είναι το Α και το Ω.
Εξίσου βοηθητικό είναι το σκαλάκι, με το οποίο μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Αυτά τα 10 λεπτά -ίσως και λιγότερα- για το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί εύκολα να γίνει παιχνίδι, αν ενημερώνουμε τα παιδιά μας τι πρέπει να κάνουν και τους δίνουμε την πρωτοβουλία, να τα βουρτσίζουν μόνα τους.
Σαφώς και τα βιβλία, ιδιαίτερα τα εικονογραφημένα για μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη διαδικασία, μέσα από ένα ιδιαίτερο παραμύθι, το οποίο μιλάει για την Κυρία Τερηδόνα που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά και για τα βακτήρια που δεν θέλουμε να έχουμε στο στόμα μας. Μία μικρή αναζήτησή σε μεγάλα βιβλιοπωλεία θα σας γεμίσει από προτάσεις για παιδικά βιβλία που μιλάνε για τη στοματική υγιεινή.
Τέλος, μία ακόμη λύση, η οποία βοήθησε και εμάς είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές, εμείς επιλέξαμε τιςForeo. Τα Foreο, τα γνωρίζω εδώ και καιρό, ενώ έχω μοιραστεί πολλές φορές μαζί σας πληροφορίες για την απόλυτη συσκευή καθαρισμού, με παλμικές δονήσεις, που εκτός από τον τέλειο καθαρισμό προσώπου, διεγείρει την σωστή κυκλοφορία του αίματος στην επιδερμίδα, κάνοντάς την πιο λαμπερή και σφριγηλή.
Η Foreo όμως δεν ειδικεύεται μόνο στο skincare, διαθέτει και προϊόντα στοματικής υγιεινής, ενώ έχει και παιδική σειρά. Πρόκειται ουσιαστικά για την ISSA baby.
Οι παλμικές δονήσεις που προκαλούν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι κάτι πρωτόγνωρο και τόσο ευχάριστο για τα παιδιά και πραγματικά τα βοηθάει να αγαπήσουν ιδιαίτερα το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τους.
Ανεξάρτητα από την οδοντόβουρτσα που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να κάνετε απαλές κινήσεις, να μην γδαρθούν ή πονέσουν κάπου και φυσικά να επενδύσετε σε παιδική οδοντόκρεμα που έχει τη γεύση που τους αρέσει. Εμείς πλέον έχουμε καταλήξει σε μία με γεύση μπανάνα και κάθε φορά που βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ φροντίζουν να μου δείχνουν ποια είναι για να τους την αγοράσω.
Πλέον, το καθημερινό βούρτσισμα για εμάς είναι απόλυτα διασκεδαστικό, ενώ συνοδεύεται και από παιχνίδι, καθώς προσπαθούν να βουρτσίσουν σωστά τα δόντια σας -χωρίς να ξεχάσουν κανένα!
Βρείτε το δικό σας μοτίβο ρουτίνας και κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τους. Είναι μία συνήθεια που με τον καιρό θα συνηθίσουν και θα την εντάξουν στη ζωή τους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μπαίνουν πιο εύκολα σε μία ρουτίνα από τους ενήλικες. Προσαρμόζονται τόσο εύκολα, αρκεί να βρούμε τα κουμπιά τους και να τα κάνουμε να αγαπήσουν το βούρτσισμα, όσο πιο νωρίς γίνεται!