Tips για δίαιτα/

Πώς να αισθάνεσαι χορτάτη όταν κάνεις δίαιτα -Τα 6 tips για να μην πεινάς μέσα στην ημέρα

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό.

Να πίνουμε αρκετό νερό, να ενδίδουμε σε λιγότερα γλυκά, να μην τρώμε πια πίτσες και μπέργκερ όταν πηγαίνουμε σε σπίτια φίλων και να μειώνουμε τα λίπη και το αλκοόλ. Ολες οι δυσκολίες όμως αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτούς τους κανόνες.

Η δίαιτα δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλει υπομονή, προσπάθεια και πειθαρχία. Το επιπλέον βάρος εκτός από προβλήματα υγείας, μας δημιουργεί έντονο άγχος και μειώνει τη διάθεσή μας. Σε κανέναν δεν αρέσει ούτε να μετράει θερμίδες, ούτε να στερείται αγαπημένες τροφές, αλλά ούτε να λιώνει στο γυμναστήριο. Και φυσικά να μην πεινάει...

Το να κάνεις δίαιτα δεν σημαίνει να πεινάς ή να περιορίζεις τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για την επίτευξη των στόχων σου για απώλεια βάρους.

Πώς να αισθάνεσαι χορτάτη όταν κάνεις δίαιτα -Τα 6 tips για να μην πεινάς μέσα στην ημέρα

Γενικά, η πείνα και η όρεξη είναι σήματα από το σώμα ότι χρειάζεται ενέργεια ή λαχταράει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Αν κάνεις δίαιτα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι συνεχώς πεινασμένη, ειδικά αν έχεις μόλις τελειώσει ένα γεύμα.

Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν τρως αρκετά ή δεν τρως τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. Ακολουθούν 6 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτασμένη όταν κάνεις δίαιτα:

Nα τρως πιο αργά

Από τη στιγμή που ξεκινάς να τρως το φαγητό σου, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβει το μήνυμα του κορεσμού. Οταν λοιπόν τρως αργά, δίνεις την ευκαιρία στον εγκέφαλο να αναγνωρίσει ό,τι τρως, που σημαίνει ότι νιώθεις πλήρης καταναλώνοντας λιγότερη ποσότητα.
Επίσης απολαμβάνεις καλύτερα το φαγητό και είσαι σε θέση να καταλάβεις πότε έχεις πραγματικά χορτάσει.

Να αυξήσεις την πρωτεΐνη

Πρώτη αιτία για την εμφάνιση έντονης και συνεχούς πείνας είναι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας) αποτελεί ένα από τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της πείνας και την επίτευξη του κορεσμού. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωτεΐνης οδηγεί στην έκκριση ορμονών που σηματοδοτούν τον κορεσμό. Επομένως αν αυξήσεις την κατανάλωση της πρωτεΐνης θα μπορέσεις να ελέγξεις την πείνα σου.

Να αποφεύγεις τις υγρές θερμίδες

Οι περισσότεροι όταν προσέχουν τη διατροφή τους τείνουν να μετρούν τις θερμίδες μόνο των στερεών φαγητών αφήνοντας στην άκρη τις υγρές θερμίδες που μπορεί να προέρχονται από το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τον καφέ ακόμα και τους φρέσκους χυμούς φρούτου. Αυτές όμως έχουν μεγάλη επίδραση στην αύξηση του βάρους αφού δεν αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού ούτε μειώνουν την πείνα και έτσι μπορεί να τις καταναλώνουμε συνεχώς. Καλό είναι λοιπόν να μην πίνεις αναψυκτικά, καφέδες με ζάχαρη, χυμούς και ροφήματα που έχουν ζάχαρη, γιατί έτσι προσθέτεις πολλές θερμίδες στον οργανισμό σου, ενώ παράλληλα δεν επιφέρουν τον κορεσμό που προκαλούν οι στερεές τροφές. 

Να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Πέρα από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα μας. Αν προσπαθείς να χάσετε βάρος, θα παρατηρήσεις ότι τα περισσότερα προγράμματα διατροφής περιλαμβάνουν φυτικές ίνες τόσο στο πρωινό όσο και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Υιοθετώντας μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα είσαι σε θέση να περιορίσεις τις ξαφνικές λιγούρες και το τσιμπολόγημα.

Να πίνεις άφθονο νερό

Δεν υπάρχει περίπτωση να πας σε κάποιον διαιτολόγο και να μην σου επισημάνει ότι θα πρέπει να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Όταν το σώμα αφυδατώνεται, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πίνεις νερό κατά την διάρκεια της ημέρας πριν διψάσεις. Εάν περιμένεις να νιώσεις το αίσθημα της δίψας, τότε αυτό σημαίνει ότι τι σώμα σου έχει αρχίσει να αφυδατώνεται.

Να κοιμάσαι επαρκώς

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα την πορεία του σωματικού μας βάρους καθώς όταν ο οργανισμός δεν κοιμάται αρκετά ή παρουσιάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου διαταραχές, τότε αντιμετωπίζει δυσκολία στην επεξεργασία της γλυκόζης, γεγονός που επηρεάζει την πορεία της ινσουλίνης στο αίμα , που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά, ενώ ακολουθούν κάποια δίαιτα φαίνεται να χάνουν λιγότερο βάρος σε σχέση με άτομα που ακολουθούν ίδια δίαιτα αλλά κοιμούνται σωστά.