Φρούτα και λαχανικά σε πιάτα

Ένα διατροφικό πλάνο ιδανικό για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Η νηστεία μπορεί να έχει ορισμένα φυσικά οφέλη, όπως η αποτοξίνωση του σώματος και η βελτίωση της υγείας.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά και φασόλια μπορεί να ενισχύσει την διατροφή μας και να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ορισμένοι άνθρωποι αποφασίζουν να αποχαιρετήσουν καταναλωτικές συνήθειες και να δώσουν έμφαση στην αλληλεγγύη ,στην ενίσχυση της κοινότητας και στην υποστήριξη των φτωχότερων μελών της κοινωνίας .Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να συμβάλουν στην πνευματική κοινωνική ανανέωση .

Στα θετικά της νηστείας είναι ότι μας βοηθάει να εξασκηθούμε στην αυτοσυγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο όπως και στην ανάπτυξη της πνευματικότητας και της πίστης μας.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η νηστεία και η αποτοξίνωση του σώματος είναι διαδικασίες που πρέπει να γίνονται με προσοχή και υπό την επίβλεψή ενός ειδικού.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε νηστεία ή αποτοξίνωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για τυχόν επιπλοκές ή προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε

Επιπλέον εάν αποφασίσετε να κάνετε νηστεία ή αποτοξίνωση , είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και ότι δεν καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται το σώμα σας.

Σε γενικές γραμμές η Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να επικεντρωθείτε στην υγεία σας, στην πνευματική και κοινωνική ανανέωση ,με τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές ή την υποστήριξη των κοινοτήτων σας.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5 ΗΜΕΡΩΝ

Ημέρα 1η

Πρωινό

2 φρυγανιές με 1κ.γλ. ταχίνι και 1κ.γλ μέλι ανά φρυγανιά και κομμάτια πορτοκάλι και σπόρους chia και κανέλα

Δεκατιανό

1 φρούτο και 1 χούφτα mix ξηρών καρπών

Μεσημεριανό

Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 200γρ. ντοματοκεφτέδες και 30-40γρ. τυρί και 1 φ. ψωμί σικάλεως

Σνακ

1 πορτοκαλι σε φέτες με κανέλα και 1κ γλ ταχίνι

Βραδινό

Πατατοσαλάτα (1 μεγάλη), με 5-6 λαχανάκια βρυξελλών βραστά ή λάχανο, κρεμ/δι, σως μουστάρδας, 5-6 σπασμένα καρύδια και 1κ σ Cranberries

Ημέρα 2η

Πρωινό

Porridge με 40γρ βρώμη, 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου , κανέλα,chia, 1/2 μπανάνα. Σερβίρεις με 1κ σ σταφίδες, 1 μήλο σε φέτες , 1κ γλ μέλι, 1 κ γλ ταχίνι

Δεκατιανό

1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Μεσημεριανό

Σαλάτα εποχής και 250γρ πατάτες γιαχνί λαδερές με καρότο-σπανάκι και μανιτάρια

Σνακ

1 φρούτο και 10 αμύγδαλα (ανάλατα)

Βραδινό

Τορτίγια με 40 γρ. τόφου και λαχανικά ψιλοκομμένα με σως μουστάρδας και λίγη σαλάτα

Ημέρα 3η

Πρωινό

1 κεσεδάκι γιαούρτι αμυγδάλου με ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κ.γλ. μέλι, τριμμένη σοκολάτα και 2 κ.σ. ρόδι ή αποξηραμένες σταφίδες

Σνακ

1 φρούτο και 10 αμύγδαλα (ανάλατα)

Μεσημεριανό

Σαλάτα με 1κ σ. ελαιόλαδο και 250γρ φακόρυζο με καρότο και μανιτάρια και 3-4 ελιές

Σνακ

2 μικρά ακτινίδια

Βραδινό

Ψητά λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, κρεμμύδια, ντοματίνια, 1/2 γλυκοπατάτα σε κυβάκια) και σερβίρω με 40γρ. Τριμμένη φέτα

Ημέρα 4η

Πρωινό

τοστ με 2 φ κασέρι φυτικό , ψωμί ολικής και λαχανικά (πχ ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά κ.λπ.)

Σνακ

2 μικρά ακτινίδια

Μεσημεριανό

Σαλάτα με 1 φαλάφελ , ντοματίνια, παντζάρι και πρασίνη σαλάτα

Σνακ

1 χούφτα αποξηραμένα φρούτα

Βραδινό

Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 μπολάκι σούπα βελουτέ με 1 κρίθινο παξιμάδι

Ημέρα 5η

Πρωινό

2 φρυγανιές με 1κ.γλ. ταχίνι και 1κ.γλ μέλι ανά φρυγανιά και κομμάτια πορτοκάλι και σπόρους chia και κανέλα

Σνακ

1 ποτήρι φυσικό χυμό και μια χούφτα ξηρούς καρπούς

Μεσημεριανό

Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 200 γρ. κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

Σνακ

1 χούφτα αποξηραμένα φρούτα

Βραδινό

1 κεσεδάκι γιαούρτι αμυγδάλου με 1 φρούτο με 10 αμύγδαλα και 1 κ.γλ. μέλι με κανέλα ή κακάο

Ευχαριστούμε την διατροφολόγο Αλεξιάδου Αγγελική για το άρθρο.

Blog: https://aggelikialexiadou.blogspot.com,Instagram,Facebook