Πατάτες στον φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ -Θεϊκές, καλύτερες και από μουσακά
Ένα από τα πιο λαχταριστά φαγητά είναι οι πατάτες στο φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ, πόσο μάλλον όταν έχει μόλις βγει από τον φούρνο, ζεστό και μυρωδάτο.
Οι λάτρεις του μουσακά θα καταλάβουν την αγάπη μας σε αυτό το φαγητό ενώ εκείνο που δεν χρειάζεται να πούμε είναι πόσο ταιριάζει η πατάτα με τον κιμά και την μπεσαμέλ.
Γιατί όμως κανείς να επιλέξει αυτή τη συνταγή αντί του μουσακά; Γιατί αφενός θα κερδίζει χρόνο, από μια επιπλέον παρασκευή, αφετέρου όμως θα γλιτώσει το «φούσκωμα» που προκαλεί η μελιτζάνα.
Τη συνταγή βρήκαμε στο Instagram προφίλ cookingwithtatana
Πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ στον φούρνο
Για τις πατάτες:
5-6 μεγάλες πατάτες
Εκτέλεση:
Τις κόβουμε ροδέλες και τις μισό τηγανίζουμε. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια.
Υλικά
για τον κιμά:
1/2
κιλό κιμά ανάμεικτο
2 κρεμμύδια
ψιλοκομμέναφρέσκo θυμάρι ή ρίγανη
1
σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ
ντομάτας
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml
κόκκινο κρασί (1 ποτήρι)
500 γρ. ντομάτα
στον τρίφτη (2-3 ντομάτες)
1 κ.γ. κανέλα
1/2
μοσχοκάρυδο τριμμένο
2-3 μπαχάρια
1/2
κ.γλ αλεύρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά.Προσέχουμε να μην μας καούν οπότε εχουμε χαμηλά την θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αλεύρι (βοηθά να δένει η σάλτσα) και ρίχνουμε στην πορεία στο σκόρδο, τα μπαχαρικά, το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο νερό και βράζουμε για 20'. Ιδανικά να μην μείνουν πολλά υγρά.
Υλικά
για την μπεσαμέλ:
2
κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ αλεύρι
1/2 λίτρο
γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
½
μοσχοκάρυδο
400-500 γρ. γραβιέρα &
κασέρι τριμμένο
1 αυγά
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα. Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό το γάλα και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο ελαφρώς σε ένα μπολ,το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Σε λαδωμένο πυρέξ απλώνουμε τις πατάτες, τον κιμά και τα τριμμένα τυριά.
Ρίχνουμε από επάνω την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (160 βαθμούς) για περίπου 30'-35'