Σαλάτα με κινόα και φακές

Κρύα σαλάτα με φακές και κινόα -Χορταστική, φουλ θρεπτική και ό,τι πρέπει για βραδινό

Σαλάτα για βραδινό: για έναν καλοφαγά αυτό μπορεί να φαντάζει κακόγουστο αστείο, για έναν λάτρη της υγιεινής διατροφής, κάτι συνηθισμένο. Η σαλάτα για άλλους είναι η «εύκολη λύση όταν δεν έχουν διάθεση να μαγειρέψουν», για κάποιους άλλους «ένα γεύμα που βοηθά σημαντικά στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους» ή τέλος, «ένα βαρετό συνοδευτικό».

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που την βλέπουν ως μια δροσιστική πανδαισία λαχανικών, οσπρίων, και άλλων αγνών υλικών της φύσης. Ένα χορταστικό και νόστιμο γεύμα που δίνει ενέργεια κρατώντας το στομάχι ελαφρύ για ώρες. Αυτή την πεποίθηση για την σαλάτα έχουμε κι εμείς στην Bovary: μας αρέσει, όμως, να εμπλουτίζουμε την γεύση της και με αρωματικές νότες.

Πιστέψτε μας, έτσι, καμία σαλάτα δεν θα είναι βαρετή για τον ουρανίσκο.

Σε αυτό το άρθρο σας προτείνουμε μια κρύα σαλάτα με απλά υλικά, πολύ χορταστική με βάση ένα όσπριο που για αρκετούς είναι γευστικά παρεξηγημένο, τις φακές. Μαζί με τις φακές έρχεται να προστεθεί και η κινόα και μια σως γιαουρτιού με υπέροχη γεύση που κάνει όλη την διαφορά. Το συγκεκριμένο πιάτο φτιάχνεται πανεύκολα -η βάση του έχει μόλις 3 υλικά και είναι ιδανική επιλογή για βραδινό καθώς είναι πολύ ελαφριά. Το μυστικό είναι η σαλάτα να έχει παραμείνει για κάποιες ώρες στο ψυγείο ώστε να την απολαύσετε κρύα.

Πάμε να δούμε τα υλικά για ένα μεγάλο μπωλ:

Υλικά

250-300 γραμμάρια φακές

1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά)

100-150 γραμμάρια κινόα

Μαϊντανός

Για την σως γιαουρτιού:

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

λίγη πάπρικα

1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light

Shutterstock

Eκτέλεση:

Βράζουμε την κινόα και τις φακές ξεχωριστά.

Τις φακές τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 φλιτζάνια νερό και τις σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα. Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε στο μπωλ.

Την ίδια περίπου διαδικασία ακολουθούμε και για την κινόα. Το μυστικό, εδώ, είναι να ξεπλύνουμε την κινόα καλά 2 (ή ακόμα και 3 φορές) σουρώνοντάς την μετά από κάθε ξέπλυμα. Αφού την βράσουμε για περίπου 20 λεπτά και την σουρώσουμε, την ρίχνουμε και εκείνη στο μπωλ.

Αφού έχουμε πλύνει καλά την πιπεριά, την κόβουμε σε κύβους και την προσθέτουμε στο μπωλ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε κάλλιστα και φρέσκο κρεμμυδάκι στη συνταγή. Αλλά επειδή προορίζουμε την σαλάτα για βραδινό, η γεύση δεν θέλουμε να είναι πολύ έντονη γιατί και η σως γιαουρτιού περιλαμβάνει σκόρδο.

Για την σως γιαουρτιού:

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε το γιαούρτι, την σκόνη σκόρδου, το ελαιόλαδο, την μαγιονέζα, την μουστάρδα και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε την σως στο μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και η σαλάτα είναι έτοιμη.

Βάλτε την στο ψυγείο και απολαύστε την κρύα!