Φωτογραφία: shutterstock

Η κρεατοφαγική δίαιτα είναι η νέα viral τάση στο TikTok -Ωφέλιμη ή επιβλαβής;

Όταν πρόκειται για περίεργες δίαιτες, το TikTok αναμφισβήτητα έχει την πρωτιά.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαβόητη για τη διάδοση περίεργων διατροφικών trends και αρκετά συχνά η προέλευση και αξιοπιστία τους είναι αμφίβολη. Για μία ακόμη φορά, οι χρήστες της πλατφόρμας διχάζονται με αφορμή το νέο trend της σαρκοφαγικής δίαιτας.

Το hashtag #carnivorediet στην πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές, με τους οπαδούς της δίαιτας να καταναλώνουν γεύματα που αποτελούνται από πολύ κρέας (μαγειρεμένο ή και ωμό), αυγά και κομμάτια βουτύρου.

Με ορισμένους χρήστες να αναφέρουν τεράστια απώλεια λίπους και βελτιωμένη συνολική υγεία ως αποτέλεσμα αυτής της κρεατοφαγικής διατροφής, εγείρονται διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τα οφέλη της εν λόγω δίαιτας.

Τα πλεονεκτήματα

«Η κρεατοφαγική δίαιτα, είναι μια διατροφική προσέγγιση που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων και αποκλείει όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης», λέει ο Dr Simon Theobalds, γενικός ιατρός στο Pall Mall Medical. Παρεμφερής με τη δίαιτα μηδενικών υδατανθράκων και με τη δίαιτα κέτο -η οποία εστιάζει στις πρωτεΐνες- η carnivore diet έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ορισμένα πολύ απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας.

Βίντεο στο TikTok:

«Το κόκκινο κρέας είναι μια πλούσια πηγή πλήρους πρωτεΐνης, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης και της επιδιόρθωσης των ιστών», λέει ο Theobalds. «Το κόκκινο κρέας είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων, τη σύνθεση του DNA και το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων» προσθέτει ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα σιδήρου σας: «Το κόκκινο κρέας είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αιμικού σιδήρου, ο οποίος απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται σε φυτικές τροφές. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την υποστήριξη του ενεργειακού μεταβολισμού», διευκρινίζει ο γιατρός.

Ο Theobalds προσθέτει επίσης πως ένα από τα σημαντικά οφέλη του κόκκινου κρέατος είναι πως αποτελεί μία καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που σύμφωνα με τον Theobalds παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επούλωση πληγών και στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων.

Τα μειονεκτήματα

Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Αλλά, ποια είναι τα μειονεκτήματα;

«Το κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα τα λιπαρά κομμάτια, μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη», λέει ο Theobalds. «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων».

Ομοίως, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνα της ομάδας 1 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», προσθέτει ο ειδικός, αναφερόμενος σε σχετικές επιστημονικές έρευνες.

Αυξημένη χοληστερόλη:

Σύμφωνα με τον Δρ Theobalds, μία λιγότερο γνωστή επίπτωση της κατανάλωσης κρέατος είναι πως μπορεί να εντείνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά. «Σε πολλές χώρες, τα ζώα μπορεί να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης ή την πρόληψη ασθενειών», σημειώνει ο Theobalds. «Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή κρέατος μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων στους ανθρώπους».

Επίσης, παρά τα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να πάρετε από τα ζωικά προϊόντα, διαπιστώνεται πως η κρεατοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες ελλείψεις. «Το κρέας στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, όπως οι φυτικές ίνες, ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και μέταλλα όπως το κάλιο. Η μακροχρόνια κατανάλωση μόνο κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και συναφή προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Επίσης μία διατροφή που περιέχει πολλά λαχανικά συμβάλλει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. «Το να συμπεριλαμβάνετε μια ποικιλία φυτών στη διατροφή σας θα διασφαλίσει ότι τροφοδοτείτε τα διαφορετικά μικροβιώματα του εντέρου στο σώμα σας. Μια διατροφή με βάση τα φυτά τείνει να είναι υψηλότερη σε πρεβιοτικά, τα οποία δίνουν στα καλά βακτήρια στο έντερό σας επιπλέον καύσιμα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση», λέει η Anna Tebbs, εγγεγραμμένη διατροφολόγος και επικεφαλής σεφ στο Green Chef.

Αξίζει να υιοθετήσω την κρεατοφαγική διατροφή;

Καθώς η δίαιτα έχει γίνει viral και ολοένα και περισσότερος κόσμος την υιοθετεί, αξίζει να αναρωτηθούμε αν τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών.

«Ενώ η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ο αποκλεισμός άλλων ομάδων τροφίμων μπορεί να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους», λέει ο Theobalds. «Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζει τη συνολική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και συναφών προβλημάτων υγείας».