Το superfood που θα κάνει θραύση το 2023 -Φουλ θρεπτικό και γευστικό
Τα τελευταία χρόνια τα γνωστά «superfoods» γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς οι καταναλωτές τείνουν περισσότερο προς την κατανάλωση υγιεινών προϊόντων χωρίς συντηρητικά.
Τέτοιου είδους τροφές έχουν ανώτερη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιες πηγές πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων και συνεισφέρουν σε μία υγιή και ισορροπημένη διατροφή.
Για τη φετινή χρονιά ωστόσο διαφαίνεται μία νέα τάση στα super foods που ήρθε για να μείνει. Φέτος οι κόκκινες φακές θα έχουν την τιμητική τους, και όχι τυχαία. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και η γεύση του πεντανόστιμη, ενώ επίσης μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε πληθώρα νόστιμων συνταγών.
Πρόσφατα μάλιστα, έγινε viral στο tiktok μία πανεύκολγ συνταγή για πενανόστιμες και υγιεινές τορτίγιες από κόκκινες φακές.
Γιατί όμως είναι ένα τόσο εκλεκτό superfood οι κόκκινες φακές; Δείτε τους 4 βασικούς λόγους παρακάτω.
1) Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Οι κόκκινες φακές είναι ιδανικές για όσους προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων. Για παράδειγμα, ένα μπολ μαγειρεμένου νταλ (ινδικό κάρι με φακές) περιέχει μόνο 168 θερμίδες. Χρησιμεύει επίσης ως καλή πηγή βιταμινών, ιδίως φυλλικού οξέος, και βιταμίνης Β.
2) Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και μαγνησίου, οι κόκκινες φακές συμβάλλουν θετικά στην υγείας της καρδιάς. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη του φραγμού των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις κόκκινες φακές βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
3) Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Οι κόκκινες φακές βοηθούν στη διατήρηση της διαχείρισης του βάρους, καθώς έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Όντας πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, τείνουμε να αισθανόμαστε χορτάτοι πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε την επιθυμία να φάτε ανθυγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Οι κόκκινες φακές μας βοηθούν επίσης να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής και την πρόσληψη επιπλέον βάρους.
4) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η παρουσία βασικών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών στις κόκκινες φακές βοηθά στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην καταστροφή στη μείωση των βλαβών στα κύτταρα και τους ιστούς. Λειτουργεί έτσι ως αντιγηραντική θεραπεία για την προώθηση της υγείας του δέρματος.
Συνταγή για εύκολη φακοσαλάτα
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- λιγο φρέσκο κόλιανδρο (κατά βούληση)
- μια ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι
- 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
- 1/4 φλιτζανιού κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
- Βράστε 1-2 φλιτζάνια αλατισμένο νερό. Βάλτε στην κατσαρόλα τις κόκκινες φακές μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Στραγγίξτε τις φακές.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 1 λεπτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού και το βαλσάμικο ξύδι και χτυπήστε με το σύρμα.
- Ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω στις φακές. Θρυμματίστε το κατσικίσιο τυρί από πάνω, προσθέστε τη ντομάτα και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Σερβίρετε ως συνοδευτικό πιάτο ή πάνω από ρύζι ή μαρούλι για ένα πιο πλούσιο γεύμα.