Κεφτέδες λαχανικών από τον Γιάννη Λουκάκο -Το εύκολο καλοκαιρινό πιάτο που φτιάχνεται και τρώγεται αμέσως
Δοκιμάστε αυτά τα κεφτεδάκια λαχανικών και θα ξετρελαθείτε!
Πρόκειται για τα πιο νόστιμα εναλλακτικά κεφτεδάκια με λαχανικά ιδανικά για τους χορτοφάγους και για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας. Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος αποκαλύπτει την συνταγή του για κεφτέδες λαχανικών που φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα. Ολο το καλοκαίρι σε μια μπουκιά!
Τα κεφτεδάκια είναι το φαγητό που μας θυμίζει τα παιδικά μας καλοκαίρια και είναι συνυφασμένο με τα ανέμελα καλοκαίρια μιας (πολύ) πιο αθώας εποχής. Ο τηγανητός κεφτές κάνει στόματα να ανοίγουν, μάτια να κλείνουν από απόλαυση και πιρούνια να δίνουν μάχη για τον τελευταίο. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν θέλετε να μαγειρέψετε τα κλασικά κεφτεδάκια (με κρέας), δοκιμάστε αυτή την συνταγή με λαχανικά, που θα αγαπήσουν και τα παιδιά.
Πάρτε χαρτί και στιλό και σημειώστε τι θα χρειαστείτε:
ΥΛΙΚΑ
Για το μείγμα του νηστίσιμου κεφτέ
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κολοκύθια, τριμμένα
- 150 γρ. καρότα, τριμμένα
- 200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 70 γρ. ψωμί τοστ, αλεσμένο
- 290 γρ. πλιγούρι, μαγειρεμένο
- 100 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 65 γρ. ντομάτα, τριμμένη
- 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 8 γρ. αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το πλιγούρι
- 130 γρ. πλιγούρι
- 260 γρ. νερό
- αλάτι
Για το μείγμα του νηστίσιμου κεφτέ
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κολοκύθια, τα καρότα και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν την υγρασία τους. Βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε κεφτέδες 40 γραμμαρίων. Τοποθετούμε τους κεφτέδες για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι ώστε όταν τηγανίζονται οι κεφτέδες το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση του ύψους τους. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το πλιγούρι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και αλάτι και αφήνουμε να βράσει. Μόλις έρθει το νερό σε βρασμό προσθέτουμε το πλιγούρι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό από το πλιγούρι.
Τη συνταγή διαβάσαμε στο yiannislucacos.gr