H μεσογειακή δίαιτα είναι η καλύτερη για απώλεια βάρους σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη
Είναι το ερώτημα που δημιουργεί αμηχανία σε όλους τους διαιτολόγους εδώ και δεκαετίες - ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους;
Πολλοί, μεταξύ αυτών, celebrities όπως η Gwyneth Paltrow και η Halle Berry, αποφεύγουν τον υδατάνθρακα και δηλώνουν υποστηρικτές της δίαιτας κέτο. Άλλοι επισημαίνουν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, της νεότερης εμμονής του Χόλιγουντ, που εφαρμόζεται από την οικογένεια Καρντάσιαν, τον Κρις Πρατ και ακόμη και τον Έλον Μασκ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη, καμία από τις δύο δίαιτες δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρώτη θέση.
Αντιθέτως, η πρωτιά αυτή ανήκει στη μεσογειακή δίαιτα - σύμφωνα με το ChatGPT, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) που λειτουργεί με έναν νέο τρόπο δημιουργίας συνομιλιών σε φυσική γλώσσα κάτω από τα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Και, για όποιον θέλει να τη δοκιμάσει, είναι τυχερός. Διότι έχει εκπονηθεί ένα εβδομαδιαίο, βήμα προς βήμα πρόγραμμα διατροφής που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ωστόσο όπως αναφέρει η Daily Mail, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι το ChatGPT προσδιόρισε σωστά τα «πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στον πλανήτη», απέτυχε να εξετάσει το διατροφικό προφίλ της δίαιτας, πόσο οικονομικά προσιτή είναι ή ακόμη και την πρακτικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η μεσογειακή διατροφή -που είναι πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς - διατηρεί σε φόρμα τους μεσογειακούς λαούς και «σβήνει» όλες τις άλλες δίαιτες. Συνιστά την αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, ενώ αντίθετα επιτρέπει την κατανάλωση σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
To συνιστώμενο πρόγραμμα διατροφής του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT
Ημέρα πρώτη
- Πρωινό: γιαούρτι με φρέσκα μούρα και αμύγδαλα. Καθώς και μια φέτα του τοστ ολικής άλεσης με μια μικρή ποσότητα επάλειψης αβοκάντο.
- Μεσημεριανό γεύμα: Σαλάτα με στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια, ελιές και φέτα. Συμπληρώστε σος με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ως ντρέσινγκ.
- Δείπνο: Ψητός σολομός με ψητά σπαράγγια και κινόα. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού για επιπλέον γεύση.
Ημέρα δεύτερη
- Πρωινό: Σπανάκι με ντομάτες και φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρετε με ψωμί ολικής άλεσης.
- Μεσημεριανό γεύμα: Αραβική με πίτα ολικής άλεσης, ψητά λαχανικά, χούμους και κοτόπουλο. Προσθέστε μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα.
- Δείπνο: Ψητό στήθος κοτόπουλου με λεμόνι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με ψητές γλυκοπατάτες και μπρόκολο στον ατμό.
Ημέρα τρίτη
- Πρωινό: γάλα αμυγδάλου, σπόρους chia και μια μπανάνα σε φέτες και λίγη κανέλα.
- Μεσημεριανό γεύμα: Σαλάτα κινόα με ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και φέτα. Συμπληρώστε με ένα απλό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
- Δείπνο: Σουβλάκια γαρίδας στη σχάρα με ποικιλία από πολύχρωμες πιπεριές και κρεμμύδια. Σερβίρετε με κουσκούς ολικής άλεσης και πράσινη σαλάτα.
Ημέρα τέταρτη
- Πρωινό: Αβοκάντο σε φρυγανιά ολικής άλεσης με φέτες ντομάτας και ένα αυγό ποσέ.
- Μεσημεριανό γεύμα: Φακές και πράσινηη σαλάτα με ελαιόλαδο και ξύδι.
- Δείπνο: Ψητή άπαχη μπριζόλα στη σχάρα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και μια μικρή μερίδα ζυμαρικών ολικής άλεσης.
Ημέρα πέμπτη
- Πρωινό: Ομελέτα με ασπράδια αυγών, σπανάκι και μανιτάρια. Απολαύστε την με ένα κομμάτι πεπόνι σε φέτες.
- Μεσημεριανό γεύμα: Σαλάτα μεσογειακού τύπου με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια, ρεβίθια, ελιές και φέτα. Προσθέστε ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο.
- Δείπνο: Ψητός μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές, σερβιρισμένος με σωταρισμένα κολοκυθάκια και κινόα.
Ημέρα έκτη
- Πρωινό: Βρώμη ολικής άλεσης με φέτες ροδάκινου, αμύγδαλα και λίγο μέλι.
- Μεσημεριανό γεύμα: Ψητά λαχανικά και τυρί κατσικίσιο και πράσιλη σαλάτα
- Δείπνο: Σουβλάκια κοτόπουλου σχάρας μαριναρισμένα σε λεμόνι και βότανα, σερβιρισμένα με ψητά λαχανικά και κουσκούς ολικής άλεσης.
Ημέρα έβδομη
- Πρωινό: Γιαούρτι με μέλι, αμύγδαλα σε φέτες και φρέσκα μούρα. Απολαύστε το με μια πλευρά τοστ ολικής άλεσης.
- Μεσημεριανό γεύμα: Πιπεριές γεμιστές με κινόα και ελληνική σαλάτα.
- Δείπνο: Ψάρι (π.χ. τσιπούρα) με σάλτσα λεμονιού και μυρωδικα, σερβιρισμένο με ψητή κολοκύθα και πράσινη σαλάτα.