Η άνοδος των Podcast -Η γοητεία του ραδιοφώνου όταν και όπως τη θες
Μοιάζει με ραδιοφωνική εκπομπή αλλά δεν είναι. Κι όμως τα podcasts σε μια εποχή που κυριαρχεί η εικόνα έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τον ήχο και τον λόγο. Πρόκειται στην ουσία για ηχητικά μηνύματα πάνω σε διάφορα θέματα -από ιατρική και επιστήμη μέχρι μαγειρική και lifestyle- που εύκολα και δωρεάν μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή σου και να τα ακούς ενώ κάνεις δουλειές, την ώρα που αθλείσαι, στο αυτοκίνητο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και λίγο πριν κοιμηθείς.
Η διαφορά από μια ραδιοφωνική εκπομπή είναι ότι το podcast ηχογραφείται ακριβώς για να το ακούσει κάποιος ετεροχρονισμένα. Στο εξωτερικό, η μόδα αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές της νέας χιλιετίας, σταδιακά έφτασε και στη Ελλάδα, αλλά πραγματικά μέσα στην καραντίνα η δημοφιλία του συγκεκριμένου μέσου εκτοξεύτηκε.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα podcasts συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την ενημέρωση. Μπορεί πραγματικά να μάθεις χιλιάδες νέα πράγματα, να εξερευνήσεις τομείς και περιοχές που ποτέ δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό ή να ακούσεις διαφορετικές απόψεις πάνω σε ζητήματα που σε απασχολούν. Επιπλέον υπάρχουν και αρκετά άκρως διασκεδαστικά podcasts -για παράδειγμα διάσημων κωμικών ή καλλιτεχνών- που μπορούν να σου κρατήσουν παρέα τις δύσκολες ώρες.
Το να ακούσεις ένα κείμενο είναι πολύ πιο ξεκούραστο από το να διαβάσεις, υποστηρίζουν οι φανατικοί των podcasts, αλλά και πιο διαδραστικό. Για παράδειγμα, ακόμα και μια είδηση μεταφέρεται πιο ζωντανά, καθώς μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ηχητικό περιβάλλον ή να ακούσεις μαρτυρίες και καταθέσεις προσώπων, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάς μια οθόνη.
Ο βασικός λόγος όμως που τα podcasts είναι τόσο αγαπητά βρίσκεται στη μαγεία της αφήγησης, στην ανάγκη του να ακούσουμε ή να αφηγηθούμε μια ιστορία. Η βάση όλων των σχέσεων στη ζωή μας στηρίζεται στο storytelling. Δενόμαστε με κάποιον συναισθηματικά όταν μοιραζόμαστε μια εμπειρία, μια ιστορία, μια σκέψη μας ή έναν προβληματισμό μας. Κι αυτή ακριβώς την ανάγκη την οποία παλιότερα σε συλλογικό επίπεδο κάλυπταν οι αφηγητές και οι παραμυθάδες, επανεφευρίσκει το podcast, που λειτουργεί ως το «παραμύθι» της σύγχρονης εποχής.
Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεματικών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στο Spotify καταρχάς θα βρείτε podcasts στα ελληνικά για κάθε γούστο.
Ας πούμε, το «GiatiOxi» της Δέσποινας Κανάκογλου, γεννήθηκε από την ανάγκη της να βγει από το προσωπικό της αδιέξοδο και να δημιουργήσει κάτι αποκλειστικά δικό της. Εδώ θα βρείτε θέματα που αφορούν στις σχέσεις, στην αυτοβελτίωση, στην τεχνολογία και την επιστήμη, αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες ανθρώπων που δοκίμασαν κάτι διαφορετικό, όπως αυτή του Μάριου Γιαννάκου, αθλητή υπεραποστάσεων -τερμάτισε τον υπερμαραθώνιο Rovaniemi 150 στην Αρκτική, σε θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου, που αφηγείται πώς προετοιμάζεται να τρέξει 270 χιλιόμετρα.
Στο «Μαρμελάδα Φράουλα», από την άλλη, δυο stand up comedians, ο Χάρης Νταρζάνος και ο Στέλιος Ανατολίτης, μιλάνε για τη ζωή, τις ευκολίες, τις δυσκολίες και τις ποικιλίες, για περίεργα άρθρα της Wikipedia και το πού επιλέγουν να σπαταλούν τη ζωή τους στον αχανή θησαυρό του Netflix.
Ο Βασίλης Κατέρης τώρα μέσα από το «Άχρηστο podcast» προσκαλεί να ακούσουμε το χειρότερο δυνατό άκουσμα κάθε μέρας, υπογράφοντας, όπως λέει «ένα ηχητικό ημερολόγιο μίας σύγχρονης Άννας Φρανκ, αν δεν συνέβαινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Υπάρχουν όμως και ανεξάρτητες προσπάθειες όπως το «The Greek Podcast Project» της δημοσιογράφου Δάφνης Καρνέζη, περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: το «The Fishbowl», που ασχολείται με θέματα πολιτισμού, το «Women on the Topic» που εστιάζει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή, ενώ η τρίτη με τίτλο «Κλεισμένα Σπίτια» απευθύνεται στα παιδιά, και γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα, δίνοντας τον χώρο στους μικρούς αφηγητές να μοιραστούν την εμπειρία του εγκλεισμού.
Τέλος, το pod.gr του Σταύρου Θεοδωράκη καλύπτει επίσης μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου που δίνει συνταγές για αγαπημένα μας πιάτα ή τον Λευτέρη Χαρίτο, τον σκηνοθέτη των «Άγριων Μελισσών», που εξομολογεί τους πρωταγωνιστές της σειράς, μέχρι ειδησεογραφικά θέματα, πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις αλλά και κοινωνικού περιεχομένου τοποθετήσεις.
Αξίζει πάντως να περιπλανηθείτε στο διαδίκτυο και να εντοπίσετε το podcast που θα ταιριάζει με τις αναζητήσεις αυτή την περίοδο! Καλή ακρόαση!