Γλυκό του κουταλιού σταφύλι στον φούρνο -Η εναλλακτική και εύκολη συνταγή που θα σε ξετρελάνει
Τα γλυκά του κουταλιού είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα γλυκά.
Ένα από τα πιο γευστικά γλυκά του κουταλιού είναι αναμφισβήτητα το γλυκό του κουταλιού σταφύλι. Με πλούσια γεύση και αρώματα, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια μπουκιά γλυκού του κουταλιού σταφύλι.
Η συνταγή που βρήκαμε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολη ενώ παράλληλα δεν έχει την κλασική εκτέλεση που όλοι γνωρίζουμε. Αντί να βάλεις τα καζάνια να βράζουν με τις ώρες, θα φτιάξει το γλυκό του κουταλιού σταφύλι στον φούρνο και η γεύση θα σε αποζημιώσει.
Τη συνταγή βρήκαμε από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα
Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι στον φούρνο
Υλικά:
- 1 κιλό καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους ρώγες σταφυλιού (ποικιλία ραζακιά, κίτρινες, χωρίς κουκούτσι)
- 800 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 κλωναράκι αρμπαρόριζας
- Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ρώγες από το σταφύλι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά στο σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Ανακατεύουμε με προσοχή να μην λιώσει το σταφύλι. Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 150 βαθμούς στο αερόθερμο.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτου (τόσο ώστε να προεξέχει αρκετά από το σκεύος που έχουμε διαλέξει. Το βάζουμε κάτω από τη βρύση και το βρέχουμε καλά. Το στύβουμε μέσα στα χέρια μας να φύγουν τα νερά και σκεπάζουμε με αυτό το σκεύος με το σταφύλι.
Ψήνουμε έτσι σκεπασμένο για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο και χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Στη μισή ώρα βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και ανακατεύουμε καλά το γλυκό. Τοποθετούμε πάλι επάνω το λαδόχαρτο έτσι ώστε να το σκεπάζει πλήρως και ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
Το γλυκό σταφύλι είναι έτοιμο! Το μοιράζουμε σε γυάλινα βαζάκια αποστειρωμένα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
Υ.Γ: Η αρμπαρόριζα είναι ένα μυρωδικό που το χρησιμοποιούμε στο γλυκό του κουταλιού σταφύλι και στο κυδώνι. Δίνει εκτός από άρρωμα και πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μας. Αν θέλετε την παραλείπετε!