Ρυτίδες γυναίκας

Τι πραγματικά προκαλεί τις ρυτίδες; Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έχει βρει την απάντηση

Μπορεί στους άνδρες να βλέπουμε τις ρυτίδες ως σημάδι εμπειρίας, ωριμότητας και γοητείας, αλλά όταν πρόκειται για τις γυναίκες τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Οι γυναίκες πολύ δύσκολα συμφιλιώνονται με τις ρυτίδες. Αν τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, τότε σίγουρα οι ρυτίδες είναι ο εχθρός της. Πράγματι, στην ευαίσθητη και λεπτεπίλεπτη περιοχή γύρω από τα μάτια, αποτυπώνονται τόσο οι χαρές, όσο και οι λύπες μας, καθώς και η καθημερινή φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Καθώς περνάνε τα χρόνια, όλοι αποκτούμε ρυτίδες. Το 20% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στον χρόνο που περνάει. Καθώς το δέρμα γερνάει και εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες, αυτό συνδέεται άμεσα με αλλαγές στη δομή του δεύτερου στρώματος του δέρματος, δηλαδή τη σταδιακή διάσπαση του ινώδους δικτύου του δέρματος, του κολλαγόνου του, της ελαστίνης και των GAG (σάκχαρα) συμπεριλαμβανομένου του υαλουρονικού οξέος.

Το 80% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στo συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο που ζούμε. Οι «εχθροί» του δέρματός μας είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το φως, η ρύπανση, το άγχος, το αλκοόλ, η διατροφή και η κούραση που μειώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, προκαλώντας σημάδια γήρανσης μακροπρόθεσμα, με τις ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την διαδικασία της γήρανσης και την όψη του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Φωτογραφία: Shutterstock

Τι υποστηρίζει νέα έρευνα για τις ρυτίδες

Πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers» που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία L’Oréal διαπίστωσε πως ορισμένα μικρόβια που ζουν κανονικά στο δέρμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις ρυτίδες που έχουμε στο πρόσωπό μας.

Γνωστό ως μικροβίωμα του δέρματος, τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι ρυτίδες συνδέονται με το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Τα ευρήματα της έρευνας έτσι εξηγούν γιατί η διαδικασία γήρανσης δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς μερικοί άνθρωποι της ίδιας ηλικίας φαίνονται μεγαλύτεροι από άλλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τύποι μικροβίων στο δέρμα μας αλλάζουν με την ηλικία, όπως επίσης αλλάζει το δέρμα μας με την ηλικία. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο για όλους.