Τι γίνεται με τους γονείς που εθίζονται στην τεκνοποίηση
Οι Beckhams
LIFE

«Ένα μωρό ακόμη» -Τι συμβαίνει με τους γονείς που εθίζονται στην τεκνοποίηση


Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, στην ανάπτυξή μας και στις σχέσεις που δημιουργούμε στη συνέχεια της ζωής μας. Ειδικά αν έχουμε γεννηθεί σε πολύτεκνη οικογένεια ενδεχομένως να επηρεαστούμε με πολλούς τρόπους. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε, θα αναπτύξουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, θα κάνουμε πιο εύκολα φίλους και σίγουρα δεν θα βαρεθούμε ποτέ.

Πολλά πρόσωπα της showbiz είναι γνωστά για την μεγάλη οικογένειά τους, όπως οι Beckhams, οι Kardashians, οι Ramsays, η Madonna, η Angelina Jolie κ.α οι οποίοι προβάλουν την ζωή τους, δημοσιεύοντας χαρακτηριστικές φωτογραφίες με matchy-matchy πιτζάμες μπροστά από ένα τεράστιο τζάκι στο σαλόνι, οικογενειακές διακοπές και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.

Πολλοί είναι επίσης και οι γονείς influencers που δημοσιεύουν αναρτήσεις οι οποίοι κρατούν στην αγκαλιά τα δύο τους παιδιά ενώ τα υπόλοιπα τρία τρέχουν ανέμελα γύρω τους.

«Ένα μωρό ακόμη» -Τι συμβαίνει με τους γονείς που εθίζονται στην τεκνοποίηση;

Τι συμβαίνει όμως όταν οι γονείς εθίζονται στην τεκνοποίηση; Η βρετανική Telegraph προσεγγίζει το ζήτημα κοινωνικά αλλά και από την σκοπιά της νευροψυχολογίας.

Αρχικά στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το 2022 στη Μεγάλη Βρετανία υπήρχαν 1,247 εκατομμύρια «μεγάλες οικογένειες» με τη κλινική νευροψυχολόγο Dr Amber Johnston να δηλώνει πως ο «εθισμός» στην τεκνοποίηση μπορεί να συμβεί και αφορά «στην προσπάθεια εκπλήρωσης ανεκπλήρωτων αναγκών που βασίζονται σε εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, ιδίως σε θέματα προσκόλλησης ή αγάπης που δεν έχουν γίνει ποτέ απολύτως αισθητές». Παράλληλα εξηγώντας την βιολογική πλευρά η ίδια τονίζει πως: «Όταν οι γυναίκες γεννούν, το σώμα τους πλημμυρίζει με ωκυτοκίνη, η οποία είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με αυτό το συναίσθημα της αγάπης που συχνά αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς».

«Εάν κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας αισθανόμασταν έλλειψη αγάπης, η απόκτηση ενός μωρού αποτελεί έναν τρόπο ώστε να συμπληρώσουμε αυτό το κενό, ειδικά όταν η ωκυτοκίνη βρίσκεται στο σώμα μας για 18 μήνες έως δύο χρόνια. Στην εγκυμοσύνη επίσης εκκρίνουμε ντοπαμίνη καθώς αναμένουμε ότι θα συμβεί κάτι ξεχωριστό. Αυτές οι χημικές ενώσεις είναι το εσωτερικό μας φαρμακείο, επομένως ναι, μπορεί να εθιστούμε», συμπληρώνει.

Ο οικογενειακός σύμβουλος Μάθιου Άνταμς από την πλευρά του αναφέρει πως «ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να αφήσουν πίσω τους τον ρόλο της μητέρας καθώς αυτό θα σημαίνει πως «δεν είναι πλέον απαραίτητες». «Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν δεν χρειάζονται και τόσο την παρουσία της μητέρας τους, αυτό για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι ανησυχητικό, για άλλες όμως όχι καθώς μπορεί να το δουν ως ευκαιρία για να επιστρέψουν στις συνήθειές τους -όπως είναι το γυμναστήριο, η γιόγκα ή η εργασία τους-, ωστόσο μερικές θα προτιμήσουν να επιστρέψουν στον ρόλο της μητέρας κάνοντας ένα ακόμη παιδί προκειμένου να αποφύγουν το αναπόφευκτο».

«Επομένως καθώς τα παιδιά σας χρειάζονται λιγότερο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε χάσει την αίσθηση του σκοπού σας». Επίσης ο ίδιος αναφέρει πως «η γονεικότητα και πόσο μάλλον η μητρότητα δίνει μία ακόμη ταυτότητα, όμως ταυτόχρονα αφαιρεί άλλες πλευρές». «Η ταυτότητα του να είσαι έγκυος γυναίκα μπορεί να σε εμποδίσει να απαντήσεις στην ερώτηση ''ποια είσαι από την άλλη πλευρά''».

Η σύζυγος του διάσημου σεφ Jamie Oliver, Jools που μαζί έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά μιλώντας στο podcast «Postcards From Midlife» αναφέρθηκε στην μητρότητα. Η ίδια δήλωσε πώς ήθελε να συλλάβει και έκτο παιδί ωστόσο δεν τα κατάφερε, αντ' αυτού αποφάσισε να εκπαιδευτεί ως μαία προκειμένου να διοχετεύσει εκεί την αγάπη της για τα νεογέννητα. «Νομίζω ότι θέλω απλώς να έχω στην αγκαλιά μου νεογέννητα μωρά. Είναι η δουλειά των ονείρων μου, μακάρι να είχε πάει εξαρχής σε αυτό το κολέγιο και να έκανα πάντα αυτή τη δουλειά», ανέφερε η 47χρονη.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, η Τelegraph σημειώνει ότι το μέσο κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού είναι περίπου στα 150.000 δολάρια, ενώ το ποσό αυξάνεται στα 200.000 δολάρια αν μιλάμε για μονογονεϊκή οικογένεια.

«Ήξερα ότι θα είχα αρκετή αγάπη για κάθε παιδί», λέει η Kelcey Kinter Folbaum, από την Ατλάντα της Τζόρτζια, η οποία έχει πέντε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών. «Αλλά ο χρόνος και το χρήμα είναι διαφορετικά πράγματα. Εγκαταλείπεις ορισμένα πράγματα όταν έχεις μεγάλη οικογένεια. Ωστόσο όταν μεγαλώνουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα η κατάσταση είναι πιο εύκολη».

Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι λόγοι για την επιδίωξη μιας μεγάλης οικογένειας μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι και, συχνά, ανησυχητικοί. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε παιδιά όταν δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά, εκεί ίσως υπάρχει ένας καταναγκασμός», εξηγεί η Dr Amber Johnston.

«Αν νιώθουμε ότι κάτι λείπει μπορεί να προσπαθούμε να το βρούμε κάνοντας ένα ακόμη παιδί. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι καλύτερο να εντοπίσετε και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, δηλαδή άλλες πλευρές της ταυτότητάς σας. Για παράδειγμα, το να δημιουργείς νέες φιλίες ή να αποκτήσεις ένα χόμπι αποκλειστικά για τον εαυτό σου και για τη βελτίωσή σου, μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος από το να κάνεις και άλλο παιδί». Σίγουρα υπάρχουν συναισθήματα θλίψης καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και δεν μας έχουν ανάγκη, παραδέχεται η Έμιλι μητέρα έξι παιδιών και συμπληρώνει πως «αν έχεις και άλλα μικρότερα παιδιά αυτό το συναίσθημα θα παραταθεί»

«Είναι περίεργο όταν δεν σε χρειάζονται τόσο πολύ, αλλά είμαι επίσης ενθουσιασμένη με τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί καθώς μεγαλώνουν», προσθέτει.





SHARE