Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
14|05|2024 13:14
SHARE
HEALTH DIARY

Το κλειδί για την απώλεια βάρους βρίσκεται στο δείπνο και αυτές οι 5 επιλογές έχουν την έγκριση των διατροφολόγων


Οι διατροφολόγοι είναι ξεκάθαροι: κάνοντας σωστές επιλογές στο φαγητό αλλά και την ώρα που καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, μπορούμε να χάσουμε ευκολότερα βάρος και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Παρόλο που υπάρχει η πεποίθηση ότι αν έχουμε στόχο να χάσουμε κιλά ίσως είναι καλό να παραλείψουμε γεύματα, αυτό δεν ισχύει. Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά σκοπός δεν είναι να τρώμε λιγότερο αλλά να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα.

Όπως λέει και στο TELVA ο Ισπανος διατροφολόγος Itziar Digón, «Μπορεί να είναι χρήσιμο να αυξηθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη, να αντιμετωπιστεί η υψηλή αρτηριακή πίεση ή, σε εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται πάντα πεινασμένοι, να βοηθηθεί η ψυχολογική απόσταση από το φαγητό».

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μας ενθαρρύνει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας νωρίς αν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας. Αυτή η τακτική βασίζεται στους κιρκάδιους ρυθμούς: «είμαστε ηλιακά όντα και το σούρουπο το σώμα μας επιβραδύνεται και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάψει την ενέργεια που παρέχεται από το δείπνο». Επιπλέον, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Marina Jiménez, «η νυχτερινή νηστεία τουλάχιστον 12 ωρών προάγει τη σωστή πεπτική ανάπαυση».

Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς να είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι, για να αποφύγουμε την απερίσκεπτη κατανάλωση φαγητού. Για να επιτευχθεί αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ένα υγιεινό σνακ.

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να ξεφύγετε από την κλασική πυραμίδα τροφίμων και να εστιάσετε σε ένα μενού εμπνευσμένο από το πιάτο του Χάρβαρντ: θυμηθείτε, το μισό πιάτο θα πρέπει να προορίζεται για λαχανικά (και μερικά φρούτα αν θέλετε), το ένα τέταρτο θα είναι για τις πρωτεΐνες και το τελευταίο τέταρτο για ολόκληρους υδατάνθρακες.

Μερικές ιδέες για το δείπνο σας

Τοστ ολικής άλεσης με ομελέτα και κοτόπουλο

Επιλέξτε ένα ψωμί ολικής αλέσεως ή σίκαλης και ετοιμάστε μια ομελέτα με τα αγαπημένα σας λαχανικά (σπαράγγια, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντοματίνια...). Προσθέστε κοτόπουλο έτσι ώστε το δείπνο σας να έχει και πρωτεΐνη.

Σολομός με καστανό ρύζι

Το ψάρι είναι μια ελαφριά και εύκολη πρωτεΐνη αλλά μην προσθέτετε σάλτσες ή κουρκούτι. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με καστανό ρύζι, αβοκάντο, μπιζέλια και ντομάτα και θα έχετε ένα ορεκτικό σπιτικό poké που θα σπάσει τη ρουτίνα των πιο συνηθισμένων δείπνων.

Φωτογραφία: Shutterstock

Φασολάκια με αυγό ποσέ

Βράστε τα φασολάκια σας και σερβίρετε με αυγό ποσέ. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι, επιλέξτε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως για να ολοκληρώσετε το πιάτο.

Σαλάτα τόνου με αβοκάντο και μάνγκο

Ξεκινήστε βάζοντας λίγη ρόκα, μάνγκο και αβοκάντο κομμένα σε κύβους και μερικά λάχανα σε ένα μπολ. Προσθέστε μερικά καρύδια για μια τραγανή πινελιά και τελειώστε με μια κονσέρβα τόνου.

Φωτογραφία: Shutterstock




SHARE