Ο διατροφολόγος Μάνος Καζαμίας εξηγεί πώς θα ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες ψυχαναγκαστικής απόλαυσης -Λόγω κορωνοϊού
Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους ξεκίνησε αυτές τις ημέρες λόγω του γνωστού σε όλους πλέον κορωνοϊού, αναγκάζοντας τον κόσμο σε έναν ιδιαίτερο εγκλεισμό.
Αυτή η κατάσταση πέρα από μια γερή δοκιμασία που αφορά την υγεία μας, δημιουργεί και συνθήκες ψυχαναγκαστικής απόλαυσης, που πολλές φορές οδηγεί σε συμπεριφορές οι οποίες τελικά μπορούν να βλάψουν τον εαυτό μας.
Αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη κατανάλωση που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό σε είδη διατροφής, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους και τελικά, το τέλος αυτής της κρίσης μπορεί να μας βρει με πολλά παραπάνω κιλά και ίσως και με προβλήματα υγείας.
Ο συνδυασμός της ελάχιστης κίνησης μέσα στο σπίτι, της έλλειψης άσκησης και της υπερκατανάλωσης τροφών, είναι σίγουρο ότι μπορεί να αυξήσει τα κιλά μας άμεσα και να βλάψει την υγεία μας τελικά.
Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής:
- Παρόλο που είμαστε σπίτι, δεν δουλεύουμε και δεν βγαίνουμε έξω, συνεχίζουμε να κρατάμε ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων πρωινό - μεσημεριανό - βραδινό χωρίς ενδιάμεσα τσιμπολογήματα όποτε περνάμε από τη κουζίνα ώστε να αυξήσουμε κατά πολύ τις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνουμε.
- Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά που έχουν μεγαλύτερο θερμιδικό ισοζύγιο και μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν με λιγότερο λάδι.
- Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας.
- Προτιμάμε λευκό κρέας και ψάρι, αντί για κόκκινο το οποίο περιέχει περισσότερα λιπαρά.
- Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια τα οποία αποδομούνται ευκολότερα σε λίπος.
- Αποφεύγουμε τη κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ που έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και αποθηκεύεται όλο σε λίπος.
- Δεν βάζουμε στο σπίτι τροφές τύπου σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, τα οποία είναι εύκολα στο τσιμπολόγημα και περιέχουν πολλές θερμίδες.
- Αποφεύγουμε το delivery γιατί αυτές οι τροφές είναι μαγειρεμένες με πολλά λιπαρά και αλάτι και παχαίνουν πολύ περισσότερο από το σπιτικό φαγητό.
- Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά και μαγειρέψτε με αγάπη για όσους αγαπάτε στο σπίτι.
- Επίσης αυτή την εποχή καλό είναι να προσθέσετε στο φαγητό σας κουρκουμά και τζίντζερ σε κάθε τους μορφή μια που είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά απέναντι στις ιώσεις.
- Επίσης σκόρδο και κρεμμύδι θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε χρησιμοποιήστε τα ελεύθερα.
Είναι μια εποχή συγκέντρωσης στον εαυτό μας, αναγκαστική μεν, αλλά εάν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, το τέλος θα μας βρει καλύτερους και υγιέστερους από ποτέ.
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ Bsc. MSC.
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Masters King's College - Πανεπηστημίου Λονδίνου