Σε αποκαλούν «συνεσταλμένη», αλλά μήπως τελικά είσαι demisexual;
Αν το σεξ ως ιδέα σε απασχολεί από λίγο έως και καθόλου, ενώ παράλληλα θεωρείς απαραίτητο να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να νιώσεις οικεία με τους υποψήφιους ερωτικούς σου συντρόφους, ίσως ο όρος demisexual να σε αντιπροσωπεύει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.
Αν θέλουμε να βρούμε τον ορισμό της λέξης demisexual, που πρωτοέκανε την εμφάνισή της μόλις το 2006, δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε το site του Demisexuality Resource Center (http://demisexuality.org/) : Demisexuals λοιπόν, είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται σεξουαλική έλξη μόνο για τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν συναισθηματικό δέσιμο. Οι περισσότεροι demisexuals βιώνουν τη σεξουαλική έλξη πιο σπάνια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ ορισμένοι έχουν μικρό έως καθόλου σεξουαλικό ενδιαφέρον.
Προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος τι εννοούμε όταν λέμε «συναισθηματικό δέσιμο» πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως πρόκειται για μια καθαρά υποκειμενική έννοια που διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Συνήθως όμως το στάδιο που προηγείται του δεσίματος είναι αυτό της συναισθηματική οικειότητας. Για αυτό άλλωστε είναι συχνό φαινόμενο για τους demisexuals να έλκονται από πρόσωπα του φιλικού τους περιβάλλοντος.
Αν και η δημιουργία του συναισθητικού δεσίματος δεν εγγυάται και τη σεξουαλική έλξη, λειτουργεί όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση –για να το πούμε πιο απλά, χωρίς την ύπαρξη συναισθηματικού δεσίματος με έναν άλλον άνθρωπο, οι demisexuals είναι αδιάφοροι για οποιαδήποτε ερωτική δραστηριότητα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του δεσμού είναι προσωπική παράμετρος, χωρίς οδηγίες χρήσης. Μπορεί να η έλξη να δημιουργηθεί μετά από αρκετά χρόνια φιλίας, αλλά μπορεί και να συμβεί μετά από μια σύντομη, αλλά έντονη εμπειρία (όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι στο εξωτερικό διάρκειας μίας μόλις εβδομάδας).
Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την αφετηρία των demisexuals είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε στο εξής: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αισθάνεται σεξουαλική έλξη ανεξαρτήτως από το αν έχει δημιουργήσει συναισθηματικό δεσμό με κάποιον. Έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε σεξουαλική έλξη από ανθρώπους που απλά τους θεωρούμε όμορφους, χωρίς να έχουμε μιλήσει ή συναναστραφεί μαζί τους. Το αν τελικά θα επιλέξουμε να κάνουμε συναινετικό σεξ με όλους ή με κάποιους από αυτούς είναι ανεξάρτητο από το αν από το αν έχουμε συναισθήματα γι' αυτούς ή όχι.
Οι demisexuals δεν νιώθουν καμία σεξουαλική έλξη για ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί ο απαραίτητος βαθμός οικειότητας. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η έλξη δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί ή να καθοδηγηθεί –είτε κάποιος την νιώθει, είτε όχι. Βέβαια, αυτό που είναι στον πλήρη έλεγχό μας είναι η σεξουαλική συμπεριφορά: μπορεί ένας demisexual να αποφασίσει να κάνει σεξ ακόμα και αν δεν τον ελκύει ο παρτενέρ του.
Οι demisexuals φτάνουν στο σημείο να νιώσουν έλξη και αυτό είναι που τους διαφοροποιεί από τους ασέξουαλ (κάπου εδώ να διευκρινίσουμε πως η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός κατά τον οποίο κάποιος δεν αισθάνεται σχεδόν καθόλου σεξουαλική έλξη ή ενδιαφέρον για το σεξ). Ωστόσο, οι demisexuals θεωρούνται μέρος της ασεξουαλικής κοινότητας, επειδή, ως επί το πλείστον, δεν αισθάνονται σεξουαλική έλξη. Πολλοί demisexuals σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους έλκονται από ελάχιστους ανθρώπους ή ακόμα και από ένα μόνο άτομο. Εξίσου σύνηθες όμως είναι το να μην αναπτύξουν ποτέ ενδιαφέρον για το σεξ.
Για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα ας μιλήσουμε με αριθμούς. Σύμφωνα με την απογραφή του δικτύου της AVEN (Asexual Visibility and Education Network) το 2014 ένας στους 3 demisexuals δήλωνε πως απολαμβάνει το σεξ, ενώ τα 2/3 δήλωναν πως δεν ενδιαφέρονται και/ή απωθούνται από την ιδέα (συγκεκριμένα το 15,9% δήλωσαν ότι νιώθουν μέχρι κάποιον βαθμό αηδία σε ό,τι αφορά το σεξ -όχι μόνο για την ίδια την πράξη, αλλά και για τυχόν αναφορές σε αυτήν).
Οι demisexuals, λοιπόν, έχουν μια ποικιλία συναισθημάτων όχι μόνο για το σεξ, αλλά και για τις υπόλοιπες σχετικές δραστηριότητες, όπως ο αυνανισμός ή η παρακολούθηση πορνό. Οπότε, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι δύσκολο να ορίσει κανείς το πλήρες προφίλ της ομάδας στο σύνολό της. Όλα τα αισθήματα για το σεξ μπαίνουν όμως κάτω από την ίδια ομπρέλα: η σεξουαλική έλξη έρχεται ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός συναισθηματικού δεσμού.
Φυσικό είναι, λοιπόν, πολλοί demisexuals να μεγάλωσαν νιώθοντας πως είναι διαφορετικοί από τους γύρω τους, καθώς από τα δικά τους ενδιαφέροντα απουσίαζε το σεξ –σε αντίθεση με την πλειονότητα του εφηβικού πληθυσμού, που έχει μια μεγάλη περιέργεια γύρω από αυτό το ζήτημα.
Και ίσως εδώ κρύβεται η απάντηση στο ερώτημα «τι ακριβώς εξυπηρετούν οι ταμπέλες και οι κατηγοριοποιήσεις των διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων». Η «ταμπέλα» βοηθάει στη δημιουργία μιας κοινότητας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τα μέλη της και τα κάνει να νιώθουν ασφαλή με την ταυτότητά τους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσα σε μία κοινωνία, που περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το σεξ, τα μέλη της κοινότητας των demisexuals μπορούν πλέον να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Και είναι μαγικό πώς αυτή η συσπείρωση συμβαίνει με την χρήση μίας και μόνο λέξης, που αποτυπώνει μια υπαρκτή σεξουαλική πραγματικότητα.