βιβλία

10 βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σε ένα τριήμερο

Ενόψει του τριημέρου της 25ης Μαρτίου, διαλέξαμε και σας προτείνουμε δέκα συναρπαστικά βιβλία που διαβάζονται... απνευστί, για να σας συντροφεύσουν στις στιγμές χαλάρωσης: κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα και διηγήματα, ιστορικό δοκίμιο, παιδικά βιβλία αλλά και ξεχωριστές ποιητικές συλλογές θα αποτελέσουν την καλύτερη συντροφιά για εσάς και την οικογένειά σας.

Λου Αντρέας Σαλομέ, Φένιτσκα, εκδ. Σοκόλη, 2020

Η Φένιτσκα αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων και πρωτοπόρων έργων της σπουδαίας διανοήτριας Λου Αντρέας Σαλομέ, με κύριο θέμα της τη χειραφέτηση και τη ζωή μια νεαρής Ρωσίδας του 19ου αιώνα η οποία, όταν οι γυναίκες άρχισαν να γίνονται δεκτές στα πανεπιστήμια, ακολουθεί το όνειρό της και ταξιδεύει στην Ευρώπη για να σπουδάσει και να διεκδικήσει την ταυτότητά της μέσα από την κουλτούρα, τη γνώση και την επιστήμη. Σε μια εποχή όπου τα χαρακτηριστικά και τα όρια των έμφυλων ταυτοτήτων επείγει να επαναπροσδιοριστούν, η Φένιτσκα της Λου Αντρέας Σαλομέ αποτελεί πηγή προβληματισμού πρώτης επιλογής για τη θέση της γυναίκας και στον 21ο αιώνα.

Χρήστος Αστερίου, ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ // MURATTI - ΕΝΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, εκδ. Πόλις, 2021

Ο Χρήστος Αστερίου σε μια εξαιρετική νουβέλα 96 σελίδων, αποσυναρμολογεί και ανασυνθέτει την ιστορία της καπνοβιομηχανίας Muratti, η οποία πρωτοϊδρύθηκε από τους αδελφούς Μουράτογλου στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αι. Μέσα από ημερολογιακά κείμενα, δικαστικά έγγραφα και επιστολές, ο συγγραφέας διαπλέκει τον μύθο με την πραγματικότητα αντιπαραβάλλοντας τον χρόνο που περνάει με τη συλλογική μνήμη ενώ εξερευνά, εκ νέου, τα όρια του ελληνισμού, τα ίχνη της Ιστορίας που ριζώνουν βαθιά στο παρελθόν αλλά και την «αναπότρεπτη πορεία μας προς τη λήθη».

Δήμητρα Λουκά, Η Μούτα και άλλες ιστορίες, εκδ. Κίχλη, 2021

Σε συνέχεια του πρώτου πολλά υποσχόμενου δείγματος γραφής της (Κόμπο τον κόμπο, εκδ. Κίχλη, 2019), η Δήμητρα Λουκά εξελίσσει εντυπωσιακά τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα, προσφέροντάς μας δεκαπέντε διηγήματα όπου κεντρικό ρόλο παίζει η σιωπή. Βουβός πόνος ή άρνηση ομολογίας όσων δεν ειπώθηκαν στην ώρα τους, τόλμη ή δειλία, η σιωπή αποτελεί ταυτόχρονα την τιμωρία και την κάθαρση των ηρώων της Λουκά, οι οποίοι, κυνηγημένοι από τα πάθη τους, βρίσκουν σε αυτήν την τιμωρία ή τη λύτρωση.

Τζούλια Γκανάσου, Γόνιμες μέρες, εκδ. Γκοβόστη, 2021

Ο, πιθανώς ένοχος για φόνο, φύλακας αρχαιοτήτων που εμπλέκεται σε κύκλωμα λαθρεμπορίας, πέφτει σε κώμα μετά από μια βίαιη συμπλοκή. Προκειμένου να θυμηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, του χορηγείται ένα ειδικό φάρμακο και, παρότι ανήμπορος να επικοινωνήσει, το μυαλό του δρασκελίζει αχαρτογράφητες αναμνήσεις της νηπιακής ηλικίας, ξαναμοιράζοντας την τράπουλα της ζωής και της συνείδησής του απ’ την αρχή. Ο ίδιος, είναι τελικά ο θύτης ή το θύμα; Η αδιάκοπη και συστηματική πορεία της συγγραφικής ματιάς της Γκανάσου στα βάθη του ανθρώπινου ασυνείδητου και των κρυφών μονοπατιών της μνήμης που υπάρχει ήδη πέρα από εμάς, μέσα στις καταγραφές του σώματος, την καθιστά μία από τις διεισδυτικότερες πεζογράφους της γενιάς της.

Στέργια Κάββαλου, Η ντουλάπα, εκδ. Ποταμός, 2021

Το τελευταίο παιδικό βιβλίο της πολυγραφότατης και πολυσχιδούς συγγραφέα Στέργιας Κάββαλου, μπορεί να αποτελέσει ιδανική και δημιουργική συντροφιά για το μικρό σας
κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσφέροντάς του ερεθίσματα και σκέψεις μέσα από την ιστορία του μικρού Αναστάση, ο οποίος θα ήθελε το δωμάτιό του να είχε άλλο χρώμα, όμως δεν το έχει πει σε κανέναν. Θα ήθελε τα ρούχα του να μην έχουν όλα τους σούπερ ήρωες και θα ήθελε πάρα πολύ να μπορεί χωρίς φόβο να παίξει με τα παιχνίδια της αδερφής του. Η ντουλάπα του δωματίου του θα γίνει η αφορμή για να μιλήσει στη μαμά του για όσα δεν του αρέσουν ή για εκείνα που προτιμά. Ένα παιδικό βιβλίο- γροθιά στα στερεότυπα, σε εμπνευσμένη εικονογράφηση της Ζακλίν Πολενάκη.

Αγγελική Δημουλή, Θενάρ, εκδ. Βαχκικόν, 2019

Εάν αγαπάτε την ποίηση και βρίσκετε σε εκείνη τον στιγμιαίο δρόμο επιστροφής στην αθωότητα, η τρίτη αυτή ποιητική συλλογή της ταλαντούχας Αγγελικής Δημουλή, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό σημείο αναφοράς για εσάς: με κεντρικό άξονα του ποιητικού της σύμπαντος το παιδί, η Αγγελική Δημουλή αποκρυσταλλώνει ποιητικά το αίσθημα της μητρότητας, τόσο από την πλευρά της μοναδικότητας της σχέσης μάνας-παιδιού όσο και μέσα από εκείνη την κοσμογονική αλλαγή που συντελείται μέσα από τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου: «τα γαλάζια λόγια σου/ μας κάνουνε ξανά/ να πιστέψουμε/ στην τύχη/ ό,τι κι αν δείξουνε/ τα ζάρια».

Έλσα Κορνέτη, Το νησί πάνω στο ψάρι και άλλες ευφάνταστες ιστορίες, εκδ. Μελάνι, 2021

Με παρακαταθήκη της ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, η βραβευμένη ποιήτρια Έλσα Κορνέτη συνθέτει εδώ έναν κόσμο 24 διηγημάτων όπου ως κύριος προβληματισμός προβάλλει η, συνεχώς σε φθίνουσα πορεία, σχέση του ανθρώπου με τη φύση και η συνοδή έκπτωση όσων πραγματικά έχουν αξία στο τέλος, όταν πέσουν οι μάσκες της ψευδαίσθησης ευδαιμονίας και αποκαλυφθεί η αλήθεια της πλάνης του σύγχρονου ανθρώπου. Η Κορνέτη ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον μαγικό ρεαλισμό και στη λογοτεχνία του φανταστικού, αποδεικνύοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις για την πραγματικότητα είναι το παραμύθι (για μεγάλους).

Αλμπέρ Καμύ, Ημερολόγια ταξιδιού, εκδ. Πατάκη, 2021

Ο Αλμπέρ Καμύ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στα Ημερολόγια ταξιδιού μάς δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις και τους στοχασμούς του με αφορμή το ταξίδι του ως δημοσιογράφου, πρώτα στις ΗΠΑ και έπειτα στη Νότιο Αμερική, μέσα στο διάστημα 1946 έως 1949. Από τη μία, το δέος αλλά και ο προβληματισμός απέναντι στα πομπώδη αγαθά του Νέου Κόσμου κι από την άλλη, η υποδοχή του από τον κόσμο της Νότιας Αμερικής ως εξέχουσας παρουσίας του κόσμου των γραμμάτων και της διανόησης την ίδια ώρα που μαίνεται η υποψία του για έναν νέο παροξυσμό φυματίωσης, και οι δύο αυτές εξομολογητικές γραφές του έρχονται να φωτίσουν κι άλλο τα σκιώδη σημεία αυτού του ξεχωριστού και πρόωρα χαμένου αντισυμβατικού φιλοσόφου του 20ου αιώνα, μέσα από την επαφή με το βιωματικό γράψιμο και την ημερολογιακή καταγραφή.

Σάκης Σερέφας, Άνθρωπος Μαρίκα-Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά, εκδ. Μεταίχμιο, 2022

Ο Άνθρωπος Μαρίκα είναι ένα πεζογράφημα το οποίο, με αφορμή τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, μιλά για την ιστορία της Ελλάδας από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια. Ο εμπνευσμένος και με σημαντική πορεία στα νεοελληνικά γράμματα Σάκης Σερέφας, επιχειρεί εδώ να χαράξει πορεία για ένα οδοιπορικό στο ταραγμένο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας του 20ου αι., μέσα από τα παιχνίδια της ζωής της ανεπανάληπτης και πρόωρα χαμένης ρεμπέτισσας Μαρίκας Νίνου, συμπλέκοντας ευφυώς τη βιογραφική μαρτυρία με το ιστορικό γεγονός και τη συγκίνηση με τη γνώση.

Ανθολογία Ρομαντικών ποιητών, μτφρ.: Λένα Καλλέργη, Ευτυχία Παναγιώτου, εκδ. Κέδρος 2021

Τελευταία μας αναγνωστική πρόταση για το τριήμερο αποτελεί η πρόσφατη κυκλοφορία της Ανθολογίας Ρομαντικών ποιητών, σε ανθολόγηση και εισαγωγή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ κ. Μαρίας Σχοινά και σε εξαιρετική μετάφραση των ποιητριών Λένας Καλλέργη και Ευτυχίας Παναγιώτου. Στην ανθολογία, εμπεριέχονται μεταφράσεις χαρακτηριστικών ποιημάτων των κορυφαίων εκπροσώπων του Αγγλικού Ρομαντισμού όπως ο William Blake, ο William Wordsworth, ο Samuel Taylor Coleridge, ο Percy Bysshe Shelley,ο John Keats, ο George Gordon και ο Lord Byron, σε συνδυασμό με αναλυτικό σημείωμα για κάθε έναν ποιητή, φιλολογικές παρατηρήσεις και εκτενή βιβλιογραφία. Αν και ο όγκος του ίσως δεν επιτρέπει να διαβαστεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ωστόσο, ποιος θα μπορούσε καλύτερα από τους Άγγλους Ρομαντικούς να εξυμνήσει τη μαγεία της φύσης και τα ανθρώπινα πάθη, βοηθώντας μας να αποδράσουμε και πνευματικά από την πεζή και γκρίζα καθημερινότητα του αστικού τοπίου;