Ένα πολλά υποσχόμενο app σχεδιάστηκε για να βοηθήσει άτομα με κατάθλιψη-Το δημιούργησε ομάδα ψυχολόγων
Η ψυχική υγεία και οι προεκτάσεις της είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο δημόσιο λόγο. Το ίδιο και η κατάθλιψη.
Δίνοντας δημοσιότητα στα ζητήματα της κατάθλιψης, του άγχους και των κρίσεων πανικού, μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ενημερώνεται σχετικά και ευαισθητοποιείται ενώ παράλληλα ξεθωριάζει το στίγμα των ψυχικών παθήσεων και σπάει το ταμπού της ψυχοθεραπείας. Το φετινό «θέμα» της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η αυτοκτονία και η πρόληψή της.
Ωστόσο, τα ποσοστά δεν μειώνονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 800.000 άνθρωποι αφαιρούν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας της κατάθλιψης, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου σε νέους από 15 έως 29 ετών. Συμπληρωματικά, πολλές έρευνες έχουν υπογραμμίσει κατά καιρούς τη σημαντική επίδραση που ασκεί η τεχνολογία, και συγκεκριμένα τα social media, στην ψυχική υγεία.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία κάνει προσπάθειες να εκπροσωπήσει ένα σημείο θετικής αλλαγής και να βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους. Εφόσον το κινητό είναι προέκταση της ίδιας μας της ύπαρξης, τόσο όσον αφορά προσωπικά όσο και επαγγελματικά θέματα, είναι ώρα να χωρέσει και η υγεία μέσα σε αυτόν τον ψηφιακό μικρόκοσμο.
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές διαλογισμού, τεχνικών αναπνοής και καταπολέμησης του άγχους, αλλά πολλές από αυτές στερούνται ενός στιβαρού επιστημονικού background.
Μια ομάδα κλινικών ψυχολόγων, από το Μalmo της Σουηδίας, λάνσαρε, λοιπόν, ένα πολλά υποσχόμενο app το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας.
Πώς λειτουργεί; Η εφαρμογή Flow αναλαμβάνει το ρόλο ενός εξ’ αποστάσεως ψυχολόγου, με τη μορφή καθημερινών συνομιλιών σε ένα chat. Ο ψυχοθεραπευτής αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον χρήστη σε 18 συνεδρίες με θέμα τον ύπνο, το wellness και τη διατροφή και το ρόλο που παίζουν στην ισορροπία του οργανισμού, ενώ παράλληλα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του ώστε να διαμορφώσει μια εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά για τις ανάγκες του.
Το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο αλλά και η ανωνυμία και η «ευκολία» που προσφέρει ανάμεσα στις συνεδρίες που αναμένεται έτσι κι αλλιώς να παρακολουθεί το άτομο στην πραγματική ζωή, της δίνει έναν μεταβατικό, βοηθητικό ρόλο που μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Το app είναι διαθέσιμο μόνο για Ios αλλά θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε Android εκδοχή.