Σκύλος στο γρασίδι

Πώς θα αποτρέψετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια στους σκύλους την περίοδο της άνοιξης

Την άνοιξη που ανοίγει ο καιρός βγαίνουμε συχνότερα έξω, στη φύση. Ειδικά αν έχουμε σκύλο τον βγάζουμε συχνότερα βόλτα. Όμως η ζέστη και η υγρασία είναι πολύ ευνοϊκοί παράγοντες για να κολλήσει ένα σκυλάκι τσιμπούρια.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να απαλλάξουμε τον χνουδωτό μας φίλο από αυτά τα παράσιτα; Η κτηνίατρος Hannah Godfrey μιλώντας στην Daily Mail έδωσε συμβουλές προκειμένου να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων να αποτρέψουν τα τσιμπήματα από τσιμπούρια.

«Δυστυχώς, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα, όπως η νόσος του Lyme, η ερλίχια και η πιροπλάσμωση οι οποίες προκαλούν ανορεξία, κατάπτωση, εμετούς, διάρροια κ.ά.», δήλωσε.

«Τα τσιμπούρια συνήθως προσκολλούνται σε περιοχές που καλύπτονται από λεπτό δέρμα και αιματώνονται καλά όπως η περιοχή γύρω από το σώμα, πίσω ή μέσα στ' αυτά, πάνω από τα μάτια, στις μασχάλες. Αρχικά προκαλούν δυσφορία στον σκύλο, ο οποίος προσπαθεί να απαλλαγεί ξύνοντας και δαγκώνοντας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να εκδηλώσει εκνευρισμό και ανορεξία. Η παρουσία πολλών τσιμπουριών στο κατοικίδιό μας μπορεί να του προκαλέσει ακόμα και αναιμία», εξήγησε η ίδια.

Πώς θα αποτρέψετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια στους σκύλους την περίοδο της άνοιξης

Προληπτικός έλεγχος

Ο καθημερινός προληπτικός έλεγχος μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τα τσιμπούρια ευκολότερα. Κάθε φορά που επιστρέφουμε από τη βόλτα πρέπει να ελέγχουμε τον σκύλο για να δούμε μη τυχόν έχει «κολλήσει» τσιμπούρι. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τη βοήθεια μίας ειδικής κτένας η οποία έχει πολύ πυκνά δόντια. Η περιοχές που ψάχνουμε είναι γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τα αφτιά.

 Φωτογραφία/Shutterstock

Κόψτε το γρασίδι στον κήπο σας

Η κτηνίατρος προτείνει πέρα από τον καθημερινό έλεγχο, να διατηρείτε καθαρό τον κήπο σας, αν βρίσκεστε σε σπίτι σε χωριό καλό θα είναι να κόβετε πολύ συχνά το γρασίδι σας για να αποφύγετε να φιλοξενήσετε παράσιτα.

Καθαρίστε καθημερινά τον χώρο του

Ο χώρος που μένει το ζωάκι σας πρέπει να απολυμαίνεται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές το μήνα. Δεν αρκεί να βάλουμε μόνο φάρμακο στον σκύλο μας αν η κουβέρτα του δεν έχει πλυθεί για πολύ καιρό στο πλυντήριο ρούχων.

Προϊόντα της αγοράς

«Υπάρχουν πολλά προϊόντα εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των τσιμπημάτων από τσιμπούρια, όπως είναι τα περιλαίμια, τα σπρέι και άλλες θεραπείες, ωστόσο φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που προτείνει ο κτηνίατρός σας. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα προϊόντα ελέγχου σε σκύλους - ποτέ μην χρησιμοποιείτε φάρμακο για τσιμπούρια σκύλου σε γάτες ή αντίστροφα».

Σύμφωνα με την dr Hannah, «η θεραπεία με τσιμπούρια για σκύλους περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μπορεί να είναι θανατηφόρες για τις γάτες και μια θεραπεία που προορίζεται για γάτες μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τον σκύλο σας. Εάν μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, μπορεί να σας συστήσει τη σωστή θεραπεία για το συγκεκριμένο κατοικίδιο ζώο σας».

Φωτογραφία/Shutterstock

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

«Μιλήστε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν πιστεύετε ότι το σκυλάκι σας είναι μολυσμένο. Μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά και άλλη θεραπεία εάν χρειαστεί έτσι ώστε ό,τι και να έχει το κατοικίδιό σας να θεραπευτεί πιο γρήγορα».

Τι γίνεται σε περίπτωση που βρούμε τσιμπούρι;

Τέλος, αν βρούμε τσιμπούρι στον σκύλο μας θα πρέπει να το αφαιρέσουμε με μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να κοπεί μόνο το σώμα του και όχι το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να ρουφά το αίμα το σκύλου. Μόλις το εντοπίσουμε, το πιάνουμε σταθερά όσο πιο κοντά στο δέρμα του ζώου γίνεται και το τραβάμε. Το πετάμε στην λεκάνη της τουαλέτας και απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας.