Στον κόκκινο, βελούδινο καναπέ αποφύγετε το νερό

Αποφύγετε το κάθαρισμα με νερό σε αυτές τις 6 περιπτώσεις

Η καθαριότητα έχει τις δικές της «οδηγίες χρήσης»: ξέρουμε ότι είναι το «κλειδί» για την συντήρηση και προστασία των αντικειμένων της καθημερινότητάς μας, ωστόσο, δεν αποδίδει τόσο αν δεν γίνεται σωστά. Το νερό ήταν, είναι και θα είναι το Νο1 καθαριστικό της φύσης: ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που όπως διαβάζουμε στο bobvila.com καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε εντελώς ή σε μεγάλη ποσότητα. Μπορούν να μικρύνουν την διάρκεια ζωής ορισμένων επίπλων και να φθείρουν συγκεκριμένους τύπους επιφανειών.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα αντικείμενα και επιφάνειες, τα οποία δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με το νερό και τις εναλλακτικές λύσεις για να τα καθαρίσετε.

Ξύλινα έπιπλα

Αν έχετε στεναχωρηθεί με τα «δαχτυλίδια» που έχουν μείνει πια ανεξίτηλα στο ξύλινο τραπεζάκι, λόγω των ποτηριών που ακουμπούσατε χωρίς σουβέρ, τότε καταλαβαίνετε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό όταν καθαρίζετε τα ξύλινα έπιπλα. Το νερό μπορεί να τα αποχρωματίσει ή να προκαλέσει ακόμα και ρωγμές στο ξύλο. Ξεσκονίστε τα συστηματικά με ένα πανί με μικροΐνες και χρησιμοποιείτε ένα καλό γυαλιστικό για να τα προστατέψετε από τη φθορά.

Στο ξύλινο κρεβάτι και το ξύλινο κομοδίνο αποφύγετε το νερό

Παρκέ

Στο παρκέ του σπιτιού σας αποφύγετε το νερό

Αν το νερό απορροφηθεί από το παρκέ, ίσως να προκαλέσει αποχρωματισμό ή το λεγόμενο «φούσκωμα». Καλύτερα να κάνετε συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας. Η σφουγγαρίστρα σας (αν έχει μικροίνες ακόμα καλύτερα) πρέπει να είναι απλώς νωπή και να μη... στάζει από το νερό, ενώ χρησιμοποιήστε τα ειδικά καθαριστικά για παρκέ που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Προσοχή: αν βρέχει φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα!

Δερμάτινα αντικείμενα

 Φωτογραφία: Stephanie Harvey, Unsplash

Το δέρμα είναι επίσης ένα υλικό, το οποίο δεν τα πάει πολύ καλά με σκέτο νερό, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει ανεπιθύμητους και δυστυχώς μόνιμους λεκέδες σε δερμάτινα αντικείμενα του σπιτιού, παπούτσια και τζάκετ. Εμπιστευτείτε τα ειδικά καθαριστικά για δέρμα που υπάρχουν στο εμπόριο, ενώ για τα ρούχα σας απευθυνθείτε στο καθαριστήριο!

Βελούδινα items

Τα βελούδινα μαξιλάρια καλό θα ήταν να μην πλένονται στο νερό

Όταν το νερό έρχεται σε επαφή με βελούδινα αντικείμενα, όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, κουρτίνες ή οτιδήποτε άλλο, ίσως να αφήσει λεκέδες και σημάδια, ενώ το ύφασμα μπορεί ακόμα και να συρρικνωθεί ή να ξεφτίσει. Για να καθαρίσετε αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μια μαλακή βούρτσα. Υπάρχουν επίσης ειδικοί αφροί ή καθαριστικά άλλη μορφής στα οποία μπορείτε να στραφείτε, που ταιριάζουν στην περίπτωση -και φυσικά το αξιόπιστο καθαριστήριο!

Gadgets

 Φωτογραφία: Dario, Unsplash

Με την τεχνολογία να έχει κατακλύσει πια κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, τα ηλεκτρονικά gadgets βρίσκονται πια παντού γύρω μας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αν αυτά έρθουν σε επαφή με το νερό, ενδέχεται ακόμα και να χαλάσουν μόνιμα. Αν δεν είστε σίγουρα για τον τρόπο που πρέπει να καθαρίσετε την επίπεδο τηλεόραση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα πανί με μικροΐνες, το οποίο θα απομακρύνει αποτελεσματικά τη σκόνη. Για το πληκτρολόγιο του λάπτοπ σας -πέρα από το πανί- μπορείτε να το περάσετε απαλά και με παλιά οδοντόβουρτσα.

Φακός επαγγελματικής κάμερας

 Φωτογραφία: William Bayreuther, Unsplash

Οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, οπότε και είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζονται προσεκτικά. Ειδικά οι φακοί τους γρατζουνίζονται και γεμίζουν λεκέδες πολύ εύκολα. Μη χρησιμοποιείτε νερό για να καθαρίσετε την κάμερα, αλλά στραφείτε στα ειδικά πανάκια και σπρέι. Επίσης, μπορείτε να στραφείτε σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα φροντίσει να διατηρήσει ανέπαφο το αγαπημένο σας gadget.