Τα καρυκεύματα είναι πολύτιμα υλικά για την νοστιμιά ενός έτοιμου πιάτου.
Τα καρυκεύματα χρησιμοποιούνται κυρίως όταν θέλουμε να προσθέσουμε χρώμα σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό προκειμένου να βελτιώσουμε τη γεύση του πριν το καταναλώσουμε, ωστόσο ορισμένα μπορεί να προστεθούν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού.
Για παράδειγμα, το αλάτι, οι σάλτσες, η κέτσαπ, η μαγιονέζα, η μουστάρδα κλπ αποτελούν καρυκεύματα. Γενικά οι σάλτσες και τα ντρέσινγκ που έχουν περισσότερα από ένα συστατικά θεωρούνται σύνθετα καρυκεύματα ενώ το αλάτι, το πιπέρι και η ζάχαρη είναι απλά καρυκεύματα.
Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προτείνει διαιτολόγος
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Abbey Sharp όταν ψάχνετε για το ιδανικό καρύκευμα, η επιλογή με τις χαμηλότερες θερμίδες δεν σημαίνει πάντα ότι είναι η πιο υγιεινή. «Ορισμένα περιέχουν τεχνητά πρόσθετα και μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης — το πολύ αλάτι, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Τα υγιεινά καρυκεύματα, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν λίγη πρόσθετη ζάχαρη αλλά πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις ετικέτες και τα στοιχεία διατροφής όταν ψωνίζετε. Τα καρυκεύματα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» ή «χαμηλά λιπαρά» συχνά έχουν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού για να καλύψουν τη γεύση», εξήγησε η διαιτολόγος.
Σύμφωνα με το WebMD , τα σπιτικά καρυκεύματα είναι πιθανό να είναι λιγότερο επεξεργασμένα και να έχουν χαμηλότερες θερμίδες από αυτά που διατίθενται στα καταστήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές στα ράφια που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς να ανησυχείτε.
Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προτείνει διαιτολόγος
Πέστο
Η σάλτσα πέστο περιέχει ελαιόλαδο, τυρί παρμεζάνα, φρέσκα φύλλα βασιλικού και κουκουνάρι. Το WebMD αναφέρει ότι ένα τέταρτο φλιτζάνι μερίδα πέστο είναι αρκετό για να σας δώσει τουλάχιστον το 8% της ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου, ενός θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.