Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προτείνει διαιτολόγος
Τα καρυκεύματα είναι πολύτιμα υλικά για την νοστιμιά ενός έτοιμου πιάτου.
Τα καρυκεύματα χρησιμοποιούνται κυρίως όταν θέλουμε να προσθέσουμε χρώμα σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό προκειμένου να βελτιώσουμε τη γεύση του πριν το καταναλώσουμε, ωστόσο ορισμένα μπορεί να προστεθούν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού.
Για παράδειγμα, το αλάτι, οι σάλτσες, η κέτσαπ, η μαγιονέζα, η μουστάρδα κλπ αποτελούν καρυκεύματα. Γενικά οι σάλτσες και τα ντρέσινγκ που έχουν περισσότερα από ένα συστατικά θεωρούνται σύνθετα καρυκεύματα ενώ το αλάτι, το πιπέρι και η ζάχαρη είναι απλά καρυκεύματα.
Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προτείνει διαιτολόγος
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Abbey Sharp όταν ψάχνετε για το ιδανικό καρύκευμα, η επιλογή με τις χαμηλότερες θερμίδες δεν σημαίνει πάντα ότι είναι η πιο υγιεινή. «Ορισμένα περιέχουν τεχνητά πρόσθετα και μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης — το πολύ αλάτι, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Τα υγιεινά καρυκεύματα, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν λίγη πρόσθετη ζάχαρη αλλά πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις ετικέτες και τα στοιχεία διατροφής όταν ψωνίζετε. Τα καρυκεύματα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» ή «χαμηλά λιπαρά» συχνά έχουν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού για να καλύψουν τη γεύση», εξήγησε η διαιτολόγος.
Σύμφωνα με το WebMD , τα σπιτικά καρυκεύματα είναι πιθανό να είναι λιγότερο επεξεργασμένα και να έχουν χαμηλότερες θερμίδες από αυτά που διατίθενται στα καταστήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές στα ράφια που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς να ανησυχείτε.
Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προτείνει διαιτολόγος
Πέστο
Η σάλτσα πέστο περιέχει ελαιόλαδο, τυρί παρμεζάνα, φρέσκα φύλλα βασιλικού και κουκουνάρι. Το WebMD αναφέρει ότι ένα τέταρτο φλιτζάνι μερίδα πέστο είναι αρκετό για να σας δώσει τουλάχιστον το 8% της ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου, ενός θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.
Μουστάρδα
Η μουστάρδα που αγοράζεται στο κατάστημα παρασκευάζεται συνήθως από αποσταγμένο ξύδι, σπόρους μουστάρδας, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, χυμό λεμονιού και αλάτι και έχει μόνο έξι θερμίδες ανά 10 γραμμάρια. Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που δρα ως αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό — και είναι καλό για το νευρικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει τη δυσπεψία όπως και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ωστόσο, η μουστάρδα μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο, γι' αυτό προσέξτε τα μεγέθη της μερίδας σας.
Γκουακαμόλε
Το γκουακαμόλε περιέχει χλωριούχο κάλλιο, φυτικές ίνες και υγιή λίπη από το αβοκάντο, επομένως προσθέτει θρεπτικά συστατικά στη συνολική μας διατροφή και βελτιώνει το προφίλ κορεσμού του γεύματός μας.
Βαλσάμικο ξύδι
Το βαλσάμικο ξύδι είναι ένα σκούρο ξύδι που παρασκευάζεται από σταφύλια και, σύμφωνα με το Healthline, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την καταστροφή των κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σάλτσα σόγιας
Το WebMD προτείνει να φτιάξετε μια «απομίμηση» σάλτσας σόγιας στο σπίτι ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από του καταστήματος η οποία μπορεί να περιέχει πολύ νάτριο.
Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη, τριμμένο τζίντζερ, σκόνη σκόρδου, μαύρο πιπέρι, αλάτι. Τα βράζουμε όλα μαζί για ένα λεπτό και μετά σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Σάλτσα ντομάτας και κέτσαπ
Οι ντομάτες είναι εξαιρετική πηγή καλίου, βιοτίνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Παρέχουν επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με το WebMD. Η παρασκευή των δικών σας προϊόντων ντομάτας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη , ενός γλυκαντικού που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων καταστάσεων.
Χούμους
Τα κύρια συστατικά του χούμους θεωρούνται όλα υπερτροφές από μόνα τους: ρεβίθια, πάστα σουσαμιού (ταχίνι), σκόρδο και ελαιόλαδο. Τα ρεβίθια περιέχουν πρωτεΐνες, υγιεινούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ το σκόρδο και το ελαιόλαδο περιλαμβάνονται εξέχοντα στη μεσογειακή διατροφή.
Καυτερή σάλτσα
Η καυτερή σάλτσα περιέχει λίγα μόνο βασικά συστατικά - πιπεριές, αλάτι και ξύδι - τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε υγιή βακτήρια του εντέρου και να βοηθήσουν την πέψη, σύμφωνα με το Food Revolution Network. Ωστόσο, φροντίστε να προσέχετε την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Ταχίνι
Το ταχίνι, φτιαγμένο από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτά. Έχει επίσης σελήνιο, ένα μέταλλο που μειώνει τη φλεγμονή και προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου. Δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη για έναν ενήλικα.