Τα 5+1 κλασσικά Ευρωπαϊκά μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι
Ένα βιβλίο είναι πάντα μια καλή συντροφιά. Το να βυθιστείς στις σελίδες ενός λογοτεχνικού έργου, να το αφήσεις να σε ρουφήξει, σε αλλάζει σαν άνθρωπο και σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.
Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία μάς έχει προσφέρει πολλά, σπουδαία μυθιστορήματα. Ακόμη κι αν δεν έχει πέσει ποτέ ένα τέτοιο έργο στα χέρια σου, σίγουρα γνωρίζεις την ιστορία αλλά και τους ήρωες με το όνομά τους.
Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να ξεκινήσεις ένα βιβλίο. Στο πλοίο, στην παραλία, ακόμη και στη βεράντα του σπιτιού σου.
Μπορείς να ανέβεις στο άλογο του ονειροπόλου Δον Κιχώτη, να βουτήξεις στον εφιαλτικό κόσμο του Κάφκα ή να ταξιδέψεις νοητά στην ταραχώδη Γαλλία του 19ου αιώνα…
Οι παρακάτω 5+1 κλασσικές ευρωπαϊκές νουβέλες είναι αυτές που πρέπει να προσθέσεις φέτος στη λίστα σου:
Η Δίκη -Φράντς Κάφκα
Ένα από τα πιο διάσημα έργα της Αυστριακής λογοτεχνίας, «Η Δίκη» είναι μια ιστορία για το έγκλημα και την εξουσία. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Ο Εβραίος, Τσέχος και γερμανόφωνος Κάφκα ένιωθε αποξενωμένος από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, κάτι που μεταδίδει και στον αναγνώστη μέσω της αβεβαιότητας και της δίψας για απαντήσεις μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Οι Άθλιοι -Βίκτορ Ουγκώ
Ο Βίκτορ Ουγκώ χρειάστηκε 17 ολόκληρα χρόνια για να γράψει το πιο επικό του έργο, που τοποθετείται στο ξεπεσμένο Παρίσι του 19ου αιώνα. Αλληλένδετες ιστορίες που ακολουθούν τις ζωές των ηρώων, οι «Άθλιοι» εξερευνούν το πώς η στέρηση οδηγεί στο έγκλημα που καταλήγει στην εξέγερση του Παρισιού το 1832. Με μεγάλες θεατρικές σκηνές, πολλούς χαρακτήρες και μια αγάπη για την «περιπεσούσα γυνή», το έργο του Ουγκώ έχει την ποιότητα ενός παραμυθιού που μεταδίδει το αριστερό μήνυμά του με μια γροθιά.
Madame Bovary -Γκυστάβ Φλωμπέρ
Η δυναμική ηρωίδα του Φλωμπέρ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της συντηρητικής γαλλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα με το να αναζητά το ρομάντζο έξω από έναν ανικανοποίητο γάμο. Το πορτρέτο της ερωτικής της συμπεριφοράς άλλαξε τις προσδοκίες που είχε η κοινωνία από τις γυναίκες που θεωρούνταν ανήθικες και βλάσφημες, δημιουργώντας ένα εθνικό σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα της απαγόρευση του βιβλίου. Αν και η ιστορία δεν είναι τόσο σκανδαλιστική κατά τον 21ο αιώνα, η ιστορία μιας γυναίκας που ψάχνει διέξοδο από ένα γάμο χωρίς αγάπη παραμένει επίκαιρη.
Οι τρεις σωματοφύλακες -Αλέξανδρος Δουμάς
Η ιστορία τριών αρρενωπών, γόηδων στρατιωτών, γεμάτοι μυστήριο, που χρησιμοποιούν την ευφυΐα αλλά και την δύναμή τους για να νικήσουν τους αντιπάλους τους έγινε ένα από τα πρώτα δημοφιλή έργα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Μεταφράστηκε από τα γαλλικά χιλιάδες φορές ήδη τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του. Αν και γράφτηκε τον 19ο αιώνα και είναι τοποθετημένο ιστορικά στον 17ο, έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός μοντέρνου, «πιασάρικου» μυθιστορήματος.
Δον Κιχώτης -Μιγκέλ Θερβάντες
Η σατιρική παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον Θερβάντες είναι το πρώτο «μοντέρνο» μυθιστόρημα στην Ευρώπη, που πούλησε πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές του 17ου αιώνα. Ακολουθούμε τον Δον Κιχώτη και τον πιστό του Σάντσο Πάντσα, ένα από τα πρώτα κωμικά δίδυμα, καθώς ταξιδεύουν στην Ισπανία του 16ου αιώνα για την αναζήτηση της περιπέτειας. Το 2005, στην 400η επέτειο της έκδοσής του, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το βιβλίο εκφράζει «τον βασικό νόμο της ζωής».
Χάιντι -Γιοχάνα Σπύρι
Το αγαπημένο βιβλίο των παιδιών απεικονίζει μια ειδυλλιακή ζωή στις Ελβετικές Άλπεις για την ορφανή Χάιντι και τον παππού της, έναν απομονωμένο και πικραμένο άνδρα, μέχρι που επηρεάζεται από την εγγονή του. Η απλή δομή του ηθικού κόσμου της Χάιντι είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της Ελβετικής λογοτεχνίας, που μάλιστα έχει τουριστικό προορισμό με το όνομά του, το Heidiland.