Γυναίκα κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη

Οι 5 τρόποι με τους οποίους κάνεις body shaming στον εαυτό σου

Το body shaming αφορά την τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό με βάση αποκλειστικά και μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση.

Στο παρελθόν το body shaming παρέμενε σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων και γινόταν υπό τη μορφή κουτσομπολιού. Τώρα γίνεται δημόσια, στους «τοίχους» του Facebook και στα σχόλια του Instagram και του Τwitter. Το διαδίκτυο δίνει απλόχερα το βήμα στον οποιονδήποτε να εκθέσει και να προσβάλει κάποιον μπροστά σε κοινό. 

Τα επικριτικά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, τις αναλογίες, το βάρος του, την ηλικία του, τις ρυτίδες του είναι παντού στα social media. Τα θύματα του body shaming νιώθοντας ντροπή και ανασφάλεια για το σώμα τους, αισθάνονται ανεπαρκή για τους άλλους και αυτό συμβάλλει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην κακή ψυχολογική κατάσταση.

Εδώ, στο Bovary.gr πολλές φορές έχουμε τονίσει σε άρθρα μας ότι η ομορφιά δεν έχει να κάνει ούτε με τα κιλά, ούτε με την ηλικία. Η αυτοπεποίθησή μας δεν πρέπει να εξαρτάται από τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά μας, ούτε από την ημερομηνία της γέννησής μας. Η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και αξίζει να είμαστε με τον εαυτό μας πιο επιεικείς και να τον αγαπάμε με τις ατέλειές του.

 Φωτογραφία: Laura Chouette/ Unsplash

Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι πως οι γυναίκες κάνουν πολλές φορές body shaming στον ίδιο τους τον εαυτό. Υποτιμούν τον εαυτό τους και συχνά κρίνουν πολύ αυστηρά τον εαυτό τους για το πώς δείχνουν εμφανισιακά. Πολλές γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ατέλειες, τα λάθη και τις αδυναμίες τους παρά στις επιτυχίες τους. Οπως τονίζουν οι ψυχολόγοι το πρόβλημα με τη σκληρή αυτοκριτική είναι πως αντί να μας βοηθά να βελτιωνόμαστε, μας κάνει να επικεντρωνόμαστε πολύ σε όλα τα «στραβά σημεία» μας, στερώντας μας την χαρά να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Εσύ, όταν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη απομακρύνεσαι; Εχεις πιάσει τον εαυτό σου να μιλάει για πολύ ώρα για το πόσα κιλά πήρες και ότι δεν σου αρέσεις; Εχεις μήπως μια δυσκολία να αποδεχτείς ένα κομπλιμέντο από έναν φίλο; Πόσο συχνά λες άραγε καλά πράγματα για τον εαυτό σου;

Ας δούμε τους 5 τρόπους που μπορεί να κάνεις body shaming στον ίδιο σου τον εαυτό:

Αποφεύγεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη

Αν και εσύ λες «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη», τότε σίγουρα θα αποφεύγεις να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Μπορεί να κοιτάς τον καθρέφτη, αλλά να μην βλέπεις αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου. 

Ασχολείσαι πολύ με το βάρος σου (αν πήρες ή έχασες κιλά)

Κάθε μέρα ζυγίζεσαι και αν έχεις πάρει ένα κιλό σε προβληματίζει όλη την ημέρα σε σημείο να σου χαλάει τη διάθεση. Επίσης, αν έχεις καταφέρει να χάσεις κιλά, τότε αυτό θα το συζητάς με τις ώρες με την φίλη σου. Το βάρος σου εν ολίγοις καθορίζει απόλυτα την διάθεσή σου και αποτελεί μεγάλο θέμα για σένα.

Θεωρείς ότι η υγεία σχετίζεται με το βάρος και το σωματότυπο

Το βάρος δεν σχετίζεται με την κατάσταση υγείας μας, αλλά εσύ πιστεύεις το αντίθετο. Το βάρος ενός ατόμου είναι μόνο ένα μικρό στοιχείο και η ελάχιστη πληροφορία που δεν φανερώνει τίποτα για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη διατροφή κάποιου και είναι σφάλμα να κάνουμε υποθέσεις για την κατάσταση υγείας του με βάση τον αριθμό στη ζυγαριά ή το μέγεθος του σώματός του.

Αγνοείς το σώμα σου και δεν ακούς τις ανάγκες του

Είναι πολύ σημαντικό να ακούς το σώμα σου και κυρίως τις ανάγκες του. Όταν το στομάχι σου πεινάει αρχίζει και γουργουρίζει, σωστά; Το συνετό λοιπόν είναι εκείνη τη στιγμή να μην το αγνοήσεις και να φας ένα θρεπτικό σνακ. Το να μείνεις νηστική σαφώς δεν είναι λύση.

Κρύβεις το σώμα σου με ρούχα και κινήσεις

Πόσες φορές έχεις βάλει το χέρι σου στην κοιλιά σου για να την κρύψεις, επειδή νιώθεις άσχημα γι΄ αυτήν; Οταν σε πλησιάζουν πώς είναι η γλώσσα του σώματός σου; Καμπουριάζεις; Eίσαι σε άμυνα;

 Φωτογραφία: Liza Summer/Pexels

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται γνώριμα, τότε σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό και γίνεσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου. Και αυτός ο τύπος αυτοκριτικής μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, αρνητικής εικόνας του εαυτού μας, μείωση κινήτρων και παραγωγικότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.