5 τρόποι να χτίσεις γερό ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με ειδικούς -Εκτός από το πλύσιμο των χεριών
Ο κορωνοϊός και η γρήγορη εξάπλωσή του έκανε τον ΠΟΥ να τον ανακηρύξει σε πανδημία. Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί και η ανησυχία είναι διάχυτη.
Όλοι μας όμως μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να βοηθήσουμε την κατάσταση βοηθώντας πρώτα από όλα τους εαυτούς μας.
Εκτός από το να μείνουμε σπίτι για να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού, μπορούμε να δώσουμε ένα boost στον οργανισμό μας και τον ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ακόμη και μέσα στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών της υγείας.
Άλλωστε, αυτή η εποχή ήταν πάντα κομβική και για τις απλές ιώσεις. Το να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ιούς είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε:
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Δεν υπάρχει μόνο η βιταμίνη C. Ο Keith Roach, M.D., γενικός γιατρός στο New York-Presbyterian και στο Weill Cornell Medicine συμβουλεύει για μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Ακόμη, τα προβιοτικά βελτιώνουν τη συνολική υγεία ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης, αναφέρει ο Abinash Virk, M.D., του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στο Mayo Clinic Health System. Πάρε τα προβιοτικά που χρειάζεσαι από τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.
Βιταμίνη D
«Η βιταμίνη D είναι η θρεπτική ουσία-κλειδί που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την ευαισθησία στις μολύνσεις», αναφέρει η Maggie Luther, N.D., ιατρική διευθύντρια και δημιουργός του Care/of. Μπορείς φυσικά να πάρεις αυτή τη βιταμίνη από τον ήλιο, αλλά για να προστατευτείς από τον καρκίνο του δέρματος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην είναι αυτή η κύρια πηγή. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα ξηρά δημητριακά. Ακόμη, μπορείς να προσθέσεις συμπληρώματα διατροφής στη ρουτίνα σου.
Άσκηση
Μπορεί τα γυμναστήρια και οι άλλοι αθλητικοί χώροι να έχουν κλείσει, ωστόσο, δεν πρέπει να παρατήσεις την άσκησή σου. Η γυμναστική, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα στρες, αλλά είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η Shanna Levine, M.D., κλινική εκπαιδεύτρια της γενικής ιατρικής στο Mount Sinai Hospital, αναφέρει ότι λειτουργεί σαν φυσικό αντιφλεγμονώδες. Η συχνή άσκηση (30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα) θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό. Μπορείς να περπατήσεις ή να τρέξεις έξω ή να κατεβάσεις κάποιο app για γυμναστική στο σπίτι.
Περισσότερο νερό
Οι περισσότεροι δεν πίνουμε πολύ νερό, κάτι που βλάπτει αμέσως το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ιδανικά, πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό των 235 ml. την ημέρα, κι ακόμη περισσότερο αν ιδρώνουμε, σύμφωνα με την δρ. Levine. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ το νερό φεύγει μέσω του ιδρώτα, της ούρησης, τις απαραίτητες λειτουργίες για να μείνουμε υγιείς.
Ύπνος
Ο ύπνος είναι η ώρα που το σώμα ξεκουράζεται και αναδομείται, αναφέρει η δρ. Levine. Έτσι, αν δεν λαμβάνεις αρκετό ύπνο ή αυτός δεν είναι ξεκούραστος, δεν δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να φροντίσει τον εαυτό του. Ωστόσο και το oversleeping δεν είναι καλό για το ανοσοποιητικό. Πρέπει λοιπόν να έχεις πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός, αλλά για τους περισσότερους, οι 8 ώρες είναι αρκετές. Δεν προτείνω λιγότερο από 7 ώρες», αναφέρει η δρ. Levine. Ακόμη, συμβουλεύει να προσέχουμε τον κιρκαδικό μας ρυθμό. Αν δεν νιώθεις ό,τι παίρνεις αρκετό ύπνο, άσε το σώμα σου να αποφασίσει πότε πρέπει να ξυπνήσει.