Γυναίκες εργάζονται σε γραφείο

LinkedIn: Tα 5 μεγάλα λάθη που κάνεις όταν πηγαίνεις σε νέα δουλειά

Κατάφερες να ξεχωρίσεις και να πάρεις τη θέση που επιθυμούσες και σου αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το να βρεις μια νέα δουλειά και ιδίως στον τομέα που σε ενδιαφέρει πολύ είναι μεγάλη υπόθεση. Τώρα, όμως, είναι η ώρα να προσέξεις μερικά πράγματα και να είσαι σωστή επαγγελματίας από τις πρώτες κιόλας μέρες στη νέα σου εργασία.

Αλίμονο, ποιος είναι αλάνθαστος; Όμως, σύμφωνα με το LinkedIn έχεις δύο εβδομάδες για να κάνεις μια πολύ καλή εντύπωση στον νέο σου εργασιακό σου χώρο. Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com οι υπάλληλοι που εντάχθηκαν πρόσφατα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, συνηθίζουν να υποκύπτουν σε 5 δημοφιλή λάθη. Αλλωστε, σε μια νέα θέση χρειάζεσαι μια περίοδο προσαρμογής, ώστε να εγκλιματιστείς τόσο με τους συνεργάτες σου όσο και με τα νέα σου καθήκοντα.

Ο ενθουσιασμός της καινούριας θέσης, η επιθυμία σου να αποδείξεις ότι είσαι πολύ καλή σε αυτό που κάνεις και το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις το κλίμα του νέου εργασιακού χώρου, μπορεί πολλές φορές να σε αποπροσανατολίσει. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική για να μην πέσεις στην παγίδα και έρθεις αντιμέτωπη με 5 κοινά λάθη που γίνονται στις νέες δουλειές.

Pixabay/Pexels

Είσαι πλέον μέλος της εταιρείας και θέλεις να αποδείξεις τι αξίζεις και να συνεισφέρεις άμεσα με τις γνώσεις και ικανότητές σου. Είναι απαραίτητο όμως κατά την αρχική περίοδο στη νέα σου δουλεία, να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο να γνωρίσεις και να κατανοήσεις την κουλτούρα της εταιρείας, το πλαίσιο λειτουργίας της καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθεί.

Ας δούμε τα 5 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι τις πρώτες 90 ημέρες σε μια νέα δουλειά:

Συμπεριφέρεσαι σαν να τα ξέρεις όλα

Κανείς δεν θέλει στο γραφείο έναν "ξερόλα". Πολλοί νεοπροσληφθέντες τείνουν ορισμένες φορές από υπερβάλλοντα ζήλο και ενθουσιασμό να θεωρούν ότι γνωρίζουν τα πάντα! Οι εταιρείες από την άλλη προτιμούν να δουν άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να μάθουν.

Δεν κάνεις ερωτήσεις και αποτυγχάνεις να αποσαφηνίσεις τις προσδοκίες

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια και δεν κάνουν ερωτήσεις για να μη φανούν ότι δεν είναι ικανοί και ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της νέας δουλειάς. Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια να υποκύψουν σε λάθη και να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Μη φοβάσαι πως θα παρεξηγηθείς ή θα σε κακοχαρακτηρίσουν οι συνάδελφοι σου για ό,τι δεν γνωρίζεις. Στη δουλειά, αλλά και στη ζωή εξάλλου συνεχώς μαθαίνουμε.

Προσπαθείς να επιβάλεις τις ιδέες σου πριν ακόμη μάθεις τη δουλειά

Ποτέ οι ακραίες αντιδράσεις δεν ωφελούν. Μην σε πιάνει υπέρμετρος ενθουσιασμός και άσε τους γύρω σου να δείξουν πρώτα τα βασικά και εσύ μετά μπορείς να πεις τις ιδέες σου και να προτείνεις κάποια νέα πράγματα.

Αναλαμβάνεις πολλές αρμοδιότητες και καθήκοντα από πολύ νωρίς

Μην δεσμεύεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας. Πολλές φορές, ξεκινώντας μια νέα δουλειά επιδιώκεις να δείξεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο και προσπαθείς να αναδείξεις όλες τις ικανότητές σου από την αρχή. Οταν όμως αναλαμβάνεις περισσότερα από όσα μπορείς, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσεις να είσαι αποδοτική σε όλα.

Αγνοείς του κανόνες του εργασιακού περιβάλλοντος

Είναι δύσκολο να πετύχεις την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό σου και τον επαγγελματικό εαυτό σου. Δώσε χρόνο σε σένα να επεξεργαστείς τα νέα δεδομένα της νέας σου εργασίας και μην νιώθεις τόσο άνετα από πολύ νωρίς. Σε κάθε δουλειά υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που πρέπει να τους μάθεις σιγά σιγά, οπότε χρειάζεται σύνεση και προσοχή.

Shutterstock