5 βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και οι τροφές που θα τα βρεις
Στην υγεία και την ευεξία μας, οι βιταμίνες αποτελούν θεμέλιο λίθο.
Για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στις ανάγκες του ρόλου της θα πρέπει να είναι υγιής και δυνατή. Να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να κοιμάται καλά. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, οι βιταμίνες είναι κάθε φορά διαφορετικές που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας.
Η επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το χειμώνα όμως είναι απαραίτητη για ένα λόγο παραπάνω: την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνει κάποιος τις βιταμίνες που χρειάζεται είναι δια μέσου της διατροφής του: Τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας χωρίς λίπος.
Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις σημαντικότερες βιταμίνες, τις κυριότερες ιδιότητές τους και τα τρόφιμα στα οποία περιέχονται:
Ωμέγα 3
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας μας, ιδιαιτέρως την εποχή του χειμώνα. Περιέχουν τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, που βοηθά τον οργανισμό να παραμένει υγιής. Τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό κι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση της δύναμης των οστών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες κλπ) και τους ξηρούς καρπούς.
Βιταμίνη D
Πρόκειται για τη βιταμίνη από την έλλειψη της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η απουσία ηλιακού φωτός, που είναι η πιο αποτελεσματική πηγή βιταμίνης D, προκαλεί πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Τη βιταμίνη D, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να τη λάβουμε και από συμπληρώματα διατροφής, αλλά και από τροφές, όπως τα μανιτάρια, το ενισχυμένο γάλα, το βούτυρο, το βοδινό συκώτι, ο σολομός, οι κρόκοι των αυγών, το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες και το τυρί.
Βιταμίνη Κ2
Η βιταμίνη Κ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Περιέχεται μέσα στα φυλλώδη λαχανικά με χρώμα πράσινο σκούρο όπως το σπανάκι, τα σαλατικά, τα λάχανα και τα λαχανάκια των Βρυξελλών.
Μαγνήσιο
Βοηθά στη διατήρηση σε φυσιολογικό επίπεδο του μυϊκού ιστού και τη λειτουργία των νεύρων, συμβάλλει στο να είναι τα οστά γερά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και φλεγμονή στον οργανισμό. Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία στον οργανισμό μας. Χρειάζεται εκτός των άλλων για τη σύνθεση και τη σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας, η οποία ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Οι βασικότερες πηγές σιδήρου στην διατροφή του ανθρώπου είναι το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι, το αρνί, το κουνέλι, τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια και στρείδια, αλλά και φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες), οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά πρωινού.