Παλιά Βίνιανη: To ατμοσφαιρικό χωριό της Ευρυτανίας με τα καλαίσθητα αρχοντικά
Η παλιά Βίνιανη είναι ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές ενός καταπράσινου δάσους, σε υψόμετρο 650 μέτρων και το όνομά του προέρχεται από το λατινικό «vinum» και σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών αμπελιών που υπήρξαν εκεί τα παλιά χρόνια.
Χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στο φαράγγι της Βίνιανης, αντιστέκεται σθεναρά στην φθορά του χρόνου που μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, αλλοιώνει την εικόνα του ένδοξου χωριού με τα καλαίσθητα σπίτια και τα αρχοντικά του παρελθόντος.
Το 1966 εγκαταλείπεται όπως και πολλά ακόμα χωριά της Ευρυτανίας, λόγω του ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε την περιοχή, ενώ όντας «πρόσφατα» πυρπολημένη από τα ναζιστικά στρατεύματα, καταστρέφεται, γεμίζοντας με μιας ερείπια από μισογκρεμισμένα και ετοιμόρροπα σπίτια, μα και από ζωή. Οι κάτοικοί της αναγκάζονται να αναζητήσουν νέο χώρο στέγασης, μετακινούμενοι σε πιο επίπεδα σημεία, ξεριζωμένοι πλέον από την πατρογονική εστία. Παρόλα αυτά, η εξαίρετη αρχιτεκτονική των κτισμάτων αυτών παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, προκαλώντας δέος στον επισκέπτη. Οι δημόσιοι χώροι του χωριού, το παλιό Δημοτικό Σχολείο στο οποίο συνεδρίαζε η αντάρτικη κυβέρνηση και που στις μέρες μας στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, οι ναοί μα και πληθώρα οικημάτων, περιμένουν να ζωντανέψουν ξανά μέσα από προγράμματα συνεργασίας του δήμου Αγράφων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ιδανική εποχή να επισκεφτείτε το γραφικό χωριό της Eυρυτανίας δεν είναι μόνο ο χειμώνας, αλλά και το καλοκαίρι όπου το Δεκαπενταύγουστο γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας που αφήνει εποχή και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από τα γύρω χωριά. Η Βίνιανη ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές, στο γήπεδο μπάσκετ και στο γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχουν στο χωριό όσο οι ενήλικες απολαμβάνουν το περπάτημα, καθώς η Βίνιανη δεν έχει μεγάλες κλίσεις.
Για την σύγχρονη ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, η Παλιά Βίνιανη υπήρξε έδρα της «Κυβερνήσεως του Βουνού» (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, Π.Ε.Ε.Α.), καθώς στις 10 Μαρτίου του 1944 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της, υπό τον πρόεδρο Μπακιρτζή. Επίσης από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Δείτε το υπέροχο βίντεο της ομάδας Τravel Inspiration
Οι πεζοπορικές διαδρομές στο χωριό της Ευρυτανίας
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν:
Α) Από τη Νέα Βίνιανη ως την Παλιά, από τον παλιό χωματόδρομο μέσα στη φύση ( 5 χλμ ) Εκεί θα περιηγηθείτε στα σοκάκια και τα καλντερίμια του εγκαταλελειμμένου χωριού και οπωσδήποτε να ανέβετε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου από όπου θα έχετε καταπληκτική θέα και προς τον Ταυρωπό ποταμό και προς το χωριό.
Β) Ως το πέτρινο γεφύρι. Η διαδρομή είναι στα 5 χιλιόμετρα και επειδή σε ένα μέρος της υπάρχει ανηφόρα και κατηφόρα, ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά και το αυτοκίνητο του. Ο χωματόδρομος είναι βατός. Το γεφύρι βρίσκεται στον Ταυρωπό ποταμό ( Μέγδοβας ) θα δείτε τους καταρράκτες και μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του.
Γ) Ως το παλιό γεφύρι της «Κατούνας» που είναι βυζαντινής κατασκευής
Δ) Ως το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου ( 3 χλμ ). Είναι χωματόδρομος αλλά βατός και με αυτοκίνητο.
Ε) Ο Ταυρωπός ποταμός προσφέρεται για canoe, rafting και trekking.
Πώς θα φτάσετε στη Παλιά Βίνιανη
Η Βίνιανη αποχή 314 χλμ από Αθήνα και μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι.