Το κρυφό ξωκλήσι της Αμφίκλειας -Ένα «διαμάντι» φωλιασμένο στα βράχια του Παρνασσού
Οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια ένα κρυμμένο «διαμάντι» στη ανατολικά της Αμφίκλειας το οποίο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.
Ο λόγος για το εντυπωσιακό εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, «Γερσαλή» όπως το λένε οι ντόπιοι, που βρίσκεται «φωλιασμένο» ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους κοντά στην είσοδο της χαράδρας “Βαρσάμω” στον Παρνασσό. Η περίοπτη θέση του όμορφου ιερού το καθιστά ένα «εκλεκτό θέαμα» καθώς για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να ανέβει σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Συνεπώς, αποτελεί ένα αξιοθέατο που απολαμβάνουν μόνο οι πιο «τολμηροί» και περιπετειώδεις επισκέπτες.
Ο ναός χρονολογείται γύρω στο 1080 μΧ και χτίστηκε από Ναΐτες Ιππότες της 4ης Σταυροφορίας. Στα μέσα του 18ου αιώνα μάλιστα, το ξωκλήσι υπαγόταν στη Μονή του Όρους Σινά, η οποία κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 αποτέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της Στερεάς Ελλάδας αλλά και καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας. Αξίζει να σημειωθεί πως φημολογείται ότι στο εκκλησάκι είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Από αρχιτεκτονική άποψη, ο ναός πρόκειται για ένα περίτεχνο στολίδι. Είναι πετρόχτιστο με ένα πανέμορφο ξύλινο μπαλκονάκι που προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα στην χαράδρα. Πάνω από το ναό που είναι χωμένος στα βράχια υπάρχει μία σπηλιά που ονομάζεται «το κελί του παππού» στην οποία λέγεται ότι κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός ή ασκητής.