Παράθυρα κρασιού

Η Ιταλία άνοιξε ξανά τα «παράθυρα κρασιού», 400 χρόνια μετά την πανούκλα -Η μεσαιωνική παράδοση που αναβιώνει λόγω κορωνοϊού

Η Ιταλία χτυπήθηκε όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον κορωνοϊό. Μετά από μήνες καραντίνας, η χώρα ξανάνοιξε για το καλοκαίρι τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης έψαξαν τρόπους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, μιας και η Ιταλία φημίζεται για το εκλεκτό φαγητό, το ποτό αλλά και τις ομορφιές της.

Μάλιστα, βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο για να σερβίρουν ποτό στους πελάτες τους, που φαίνεται πώς είναι επιτυχημένος.

Άνοιξαν λοιπόν, ξανά, τα «παράθυρα κρασιού» ή «buchette del vino», που συναντώνται κυρίως στην Τοσκάνη και χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα, το 1600.

Πρόκειται στην ουσία για μικρά ανοίγματα στους τοίχους οινοποιείων, από όπου οι έμποροι συνήθιζαν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους χωρίς να έρχονται σε επαφή, την εποχή που η Ευρώπη χτυπήθηκε από τον «Μαύρο Θάνατο», την πανούκλα.

Τα παραθυράκια παρέμειναν σφραγισμένα για αιώνες, μέχρι που μια νέα επιδημία ήρθε για να τα κάνει ξανά χρήσιμα.

Οι Ιταλοί μαγαζάτορες τα χρησιμοποιούν πλέον για να σερβίρουν στους πελάτες τους όχι μόνο κρασί, αλλά καφέ, κοκτέιλ και φαγητό.

Σύμφωνα με τον Matteo Faglia, πρόεδρο του Wine Window Association, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χτυπήσουν τα μικρά ξύλινα παντζούρια και μετά από λίγο να τους παραδοθούν μπουκάλια με τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας.

Τα «παράθυρα κρασιού» σταδιακά καταργήθηκαν και μερικά «χάθηκαν για πάντα» στις πλημμύρες του 1966. Η ένωση ξεκίνησε τη χαρτογράφηση των ξεχασμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις βανδαλισμένων στοιχείων μίας περασμένης εποχής.

Φωτογραφίες με την πανέξυπνη ιδέα κατέκλυσαν το Instagram, με το δοκιμασμένο μέτρο να αποδίδει.

Ίσως τα παράθυρα αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και μετά την εποχή του κορωνοϊού.