Γιατί η Μυτιλήνη είναι must προορισμός για διακοπές

Γιατί η Μυτιλήνη είναι ο ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές μορφές τουρισμού- To απολιθωμένο δάσος, τα μουσεία, το «birdwatching»

«Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους. Μιλώ για το νησί, που αργότερα, όταν κατοικήθηκε, ονομάστηκε Λέσβος και που η θέση του, όπως τη βλέπουμε σημαδεμένη στους γεωγραφικούς χάρτες, δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά μια δυο ώρες αφού το πλοίο της γραμμής εγκαταλείψει τη Χίο είναι σαν να εγκαταλείπει ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Μπαίνει σε θάλασσες που άξαφνα μοιάζουν ανεξερεύνητες και ο απροειδοποίητος ταξιδιώτης, που ταλαντεύεται με το ρυθμό της πρωινής φουσκοθαλασσιάς, κρατημένος από τα κάγκελα της γέφυρας, ατενίζει τον ορίζοντα με το ίδιο αίσθημα που θα είχε σε καιρούς αλλοτινούς ένας τυχερός θαλασσοπόρος», έχει γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης.

Στο ποίημα «Της Σελήνης της Μυτιλήνης» ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει και πάλι για τον τόπο καταγωγής τους: «Τόσο μου ομόρφηνες τη δυστυχία – που ξέρω: / Μόνο σε Σένα θα το πω παλιά θαλασσινή Σελήνη μου. / Ητανε στο νησί μου κάποτες κει που αν δεν γελιέμαι / Πριν χιλιάδες χρόνους η Σαπφώ κρυφά / Σ’ έφερε μέσ’ στον κήπο του παλιού σπιτιού μας / Κρούοντας βότσαλα μέσ’ στο νερό ν’ ακούσω / Πώς σε λένε Σ ε λ ά ν α και πως εσύ κρατείς / Επάνω μας και παίζεις τον καθρέφτη του ύπνου».

Και μάλλον δύσκολα έως ακατόρθωτο είναι να βρει κανείς τις λέξεις για να περιγράψει καλύτερα από τον Οδυσσέα Ελύτη το νησί της Μυτιλήνης με τα πολλά διαφορετικά τοπία.

Η Μυτιλήνη είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις και από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, για να μπορεί να χωρέσει σε μερικές γραμμές. Γι’ αυτό εδώ συγκεντρώνουμε μόνο τα δικά μας αγαπημένα και αυτά που συστήνουμε να επισκεφτείτε, τα εναλλακτικά αλλά εξίσου εντυπωσιακά.

Φωτογραφία; Bovary.gr

Τα μέρη και οι δραστηριότητες που θα σας εντυπωσιάσουν στη Μυτιλήνη

Το απολιθωμένο δάσος

Στο μαγευτικό νησί της Λέσβου, λοιπόν, το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί μια αξιοσημείωτη απόδειξη της ικανότητας της φύσης να μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε πέτρα. Χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο, αυτό το δάσος αποκαλύπτει ένα πλούσιο μωσαϊκό απολιθωμένων υπολειμμάτων, προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες για τις κλιματικές, περιβαλλοντικές και παλαιοχλωριδικές συνθήκες μιας περασμένης εποχής, που χρονολογείται πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

 Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Πολύ κοντά στα χωριά Ερεσσός, Άντισσα και Σίγρι, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένας εξέχων γεωτόπος εντός του «Γεωπάρκου Λέσβου», διαχειρίζεται προσεκτικά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με διευθυντή τον καθηγητή Νίκο Ζούρο.

  Φωτογραφία; Bovary.gr

Μια κάψουλα του χρόνου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή συλλογή απολιθωμένων φυτικών υπολειμμάτων που προσφέρουν μια ανεπανάληπτη ματιά στο μακρινό και αρχαίο παρελθόν. Εκτεινόμενο σε όλο το δυτικό τμήμα του νησιού της Λέσβου, αυτό το αξιοσημείωτο δάσος αποκαλύπτει μια ποικιλία χλωρίδας που κάποτε ευδοκιμούσε στην περιοχή. Μέσα στους απολιθωμένους κορμούς του, που έχουν το εκπληκτικό μήκος των 20 μέτρων και το πλάτος των 4 μέτρων, βρίσκεται η απολιθωμένη κληρονομιά καρυδιών, κανέλας, πλατάνου, βελανιδιάς και πολλών άλλων δέντρων. Η διατήρηση του δάσους στην αρχική του δομή και θέση αποτελεί απόδειξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας που διαμόρφωσε την περιοχή του Βορείου Αιγαίου, προσδίδοντάς του την απαράμιλλη επιστημονική του σημασία.

  Φωτογραφία; Bovary.gr

Ειδικότερα, στο πάρκο Σιγρίου, που βρίσκεται κοντά στο μουσείο και λειτουργεί ως προέκταση των εκθεμάτων του μουσείου, προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν επιπλέον απολιθωμένους κορμούς δέντρων στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι ένα μέρος ηρεμίας όπου μπορεί κανείς να εκτιμήσει τα θαύματα της φύσης και να αναλογιστεί το πέρασμα του χρόνου.

  Φωτογραφία; Bovary.gr

Ο χαρακτηρισμός του ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο, η προτεινόμενη ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και η συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα κύρους αναδεικνύουν την τεράστια επιστημονική και πολιτιστική αξία που κατέχει. Καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν τα μαγευτικά τοπία και θαυμάζουν τα απολιθωμένα απομεινάρια αρχαίων δέντρων, γίνονται μάρτυρες των βαθιών δυνάμεων της φύσης που έχουν διαμορφώσει τον πλανήτη μας.

Birdwatching

Το νησί της Λέσβου διαθέτει, επίσης, ένα απέραντο και ποικίλο τοπίο που προσφέρει σε πολλά είδη πουλιών αυτό ακριβώς που θέλουν. Έτσι, είναι ένας παράδεισος όχι μόνο για τα πουλιά αλλά και για τους παρατηρητές πουλιών που καταφθάνουν μαζικά.

 Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Το καλύτερο μέρος για birdwatching είναι η Σκάλα Καλλονής με τα χιλιόμετρα αλυκών που προσελκύουν όλα τα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο και των πελαργών που φτιάχνουν τις φωλιές τους στις καμινάδες των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων. Στις ελώδεις εκτάσεις της Καλλονής υπάρχουν υπερυψωμένα προστατευμένα παρατηρητήρια όπου μπορείτε να σταθείτε κρυμμένοι και να δείτε τα πουλιά να τρέφονται. Υπάρχουν ελώδεις εκτάσεις, ρέματα, πηγές και ποτάμια σε όλο το νησί, όπως στα Βατερά, στη Σκάλα Ερεσού, στον Κάμπο και στην Αρχαία Άντισσα και στο Σίγρι και σχεδόν όποια εποχή κι αν πάτε θα δείτε ενδιαφέροντα πουλιά.

  Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά

Σεμνά κρυμμένο στο χωριό Παράδος, ανάμεσα στη Μυτιλήνη και το νότιο Πλωμάρι, αυτό το μικρό μουσείο παρουσιάζει ατμοκίνητα πιεστήρια του 19ου αιώνα και vintage πίνακες μιας άλλης εποχής.

  Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη, Νικόλαο Βρανά, και λειτούργησε χωρίς διακοπή από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1999 αγοράστηκε από την Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Αρχιπέλαγος". Μετά από μια σειρά έργων υποστήριξης και αποκατάστασης επαναλειτούργησε το 2009 και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  Φωτογραφία; Bovary.gr
 Φωτογραφία; Bovary.gr

Στο Μουσείο Βρανά ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα στάδια και τις διαδικασίες της μηχανοκίνητης παραγωγής ελαιολάδου και χώρο έκθεσης σπάνιου αρχειακού υλικού που αποκαλύφθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Επιπλέον, δύο ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις είναι ανοικτές για το κοινό: "Ματιές σε ένα μνημείο" με έργα εμπνευσμένα από το ελαιοτριβείο και η έκθεση "Η Λέσβος του Ελύτη", η οποία παρουσιάζει τον ιδιαίτερο δεσμό στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας Έλληνα ποιητή με τον τόπο καταγωγής των γονέων του.

  Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Μουσείο Teriade

Το μουσείο του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Αύγουστο του 1979. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο και διαθέτει δέκα αίθουσες σε κάθε όροφο.

 Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Είναι μοναδικό στο είδος του και επιφυλάσσει στον επισκέπτη περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια καθώς και μεγάλη οπτική ικανοποίηση. Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του ιδρυτή του, Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, αυτού του μοναδικού, εμπνευσμένου ανθρώπου και καλλιτέχνη.

  Φωτογραφία; Bovary.gr
  Φωτογραφία; Bovary.gr

Στις αίθουσες του μουσείου αυτού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει χαρακτικά κοσμογυρισμένων ζωγράφων του 20ου αιώνα, καθώς και πίνακες αναγνωρισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Τσαρούχης, ο Βακιρτζής, ο Κανέλλης, ο Χαραλαμπίδης και πολλοί άλλοι. Μεγάλο μέρος της συλλογής καταλαμβάνει επίσης το έργο του Θεόφιλου, του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, του οποίου η εξαιρετική ικανότητα αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε μετά τον θανατό του. Στην παρουσίαση αυτού του έργου τέχνης μπορεί κανείς να δει την προσπάθεια και την έμπνευση του δημιουργού να συμμετέχει στο διάλογο μεταξύ ζωγραφικής και ποίησης.