Cook challenge για όλους από το ZAF -Μπες στην κουζίνα και απογείωσε μία από τις συνταγές του αγαπημένου εστιατορίου
Το αγαπημένο μας «ZAF eatery + coffee bar» στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, θέλοντας να μας δώσει κίνητρο να γίνουμε δημιουργικοί τις μέρες της καραντίνας διοργανώνει ένα cook challenge, έτσι ώστε οι ατέλειωτες δοκιμές που όλοι κάνουμε στην κουζίνα να έχουν και απολαβές!
Έτσι μας καλεί μέχρι τις 30/4 να πειραματιστούμε με έξι συνταγές από το καλοκαιρινό του μενού, προτείνοντας τις δικές μας εκδοχές. Όλες οι συνταγές θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν από την μαγειρική ομάδα του «ZAF eatery + coffee bar», που θα ανακηρύξουν και τον νικητή κάθε κατηγορίας.
Οι έξι νικητές θα ανακοινωθούν στα social media (Facebook & Intagram) του εστιατορίου και θα κερδίσουν από ένα τραπέζι 2 ατόμων μαζί με ένα μπουκάλι κρασί, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό ακολουθήστε 3 απλά βήματα:
- Μαγειρεύετε τη συνταγή στο σπίτι με τις αλλαγές που εσείς επιθυμείτε!
- Φωτογραφίζετε το πιάτο με το δικό σας food styling!
- Στέλνετε inbox αναλυτικά τη δίκη σας εκδοχή της συνταγής του πιάτου κάνοντας like - share - tag σε τουλάχιστον 2 φίλους σας.
- Οι Συνταγές:
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΚΙΝΟΑ
Υλικά
Κινόα μαύρη ,καλαμπόκι, ντοματίνια, κρεμμύδι φρέσκο, δυόσμο ,
ραπανάκι, καρότο, λευκό βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο .
Εκτέλεση
Βράζετε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι για περίπου στα 20 λεπτά.
Σουρώνετε και αφήνετε στην άκρη. Μόλις κρυώσει προσθέτετε την κινόα και όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και ανακατεύετε για να πάει η γεύση παντού.
Στήνετε σε βαθύ πιάτο με τσέρκι για να κάθεται όρθια.
ΣΟΛΩΜΟΣ
Υλικά
Λόλα κόκκινη, λόλα πράσινη, αβοκάντο, ραπανάκι, άνιθος, σολομός καπνιστός, vinaigrette εσπεριδοειδών.
Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα βάζετε όλα τα υλικά εκτός του σολομού και ανακατεύετε για να πάει η sause παντού. Στήνετε σε μακρόστενο πιάτο και βάζετε από πάνω 4 φέτες σολομό λίγο ελαιόλαδο και ξύσμα lime.
Για την vinaigrette εσπεριδοειδών: ελαιόλαδο, λευκό balsamico, μουστάρδα, πορτοκαλι, λεμόνι, μέλι, αλάτι,πιπέρι.
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα multi και ομογενοποιείτε.
Δοκιμάζετε να έχει μια ισορροπία για να μην σας βγει πολύ γλυκιά η πολύ ξινή
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΤΣΟΡΙΘΟ
Υλικά
Λευκά μανιτάρια, Λουκάνικο τσορίθο, ζωμός λαχανικών, κρασί, σκόρδο, μαϊντανός, ελαιόλαδο, αλάτι.
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι βάζετε τα μανιτάρια να σωταριστούν και αμέσως μετά ρίχνετε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες και αλατίζετε ελαφρά. Μόλις πάρουν χρώμα σβήνετε με σκορδόλαδο, κρασί και προσθέτετε μισή κουτάλια ζωμό λαχανικών.
Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό και κόβετε και τρεις φετούλες ψωμί ψημένες.
Tip: Το τσοριθο είναι ένα λουκάνικο με ιδιαίτερη γεύση που δίνει γεύση σε όλο το πιάτο
Το ζωμό λαχανικών τον φτιάχνουμε καθημερινά στην κουζίνα του ZAF .
Επειδή στο σπίτι δεν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε ζωμό με φρέσκα λαχανικά μπορείτε να δοκιμάσετε με έτοιμους κύβους μαγειρικής που έχουν στα super market .
ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΤΣΙΛΙ ΠΙΠΕΡΙΑ
Υλικά
Μύδια ολόκληρα, φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί, τσίλι πιπεριά, ζωμό λαχανικών, άνηθος, ελαιόλαδο, αλάτι.
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι η σε μικρό κατσαρολάκι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι το σκόρδο και την τσίλι πιπεριά. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά προσθέτετε τα μύδια και αφήνετε να τσιγαριστούν όλα μαζί για λίγο, σβήνετε με κρασί και αλατίζετε.
Προσθέτετε μισή κουτάλια ζωμό λαχανικών και αφήνετε να πάρουν μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σερβίρετε σε πιατέλα με βάθος για να μην χάσετε το ζουμάκι και πασπαλίζετε με φρέσκο άνηθο.
Tip: Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ
ΠΑΕΛΙΑ ΑΝΑΜΕΙΚΤΗ (με κρέας και θαλασσινά)
Υλικά
Κοτόπουλο φιλέτο, λουκάνικο τσοριθο, γαρίδες, μύδια, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, σκορδο, αλάτι, πιπέρι, σαφράν, κρασί, ζωμός κότας, μαϊντανός, τσίλι πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο.
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζετε να σοτάρετε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρούς κύβους.
Το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να σοταριστεί για λίγα λεπτά.
Προσθέτετε μέσα το λουκάνικο, τα μύδια, τις γαρίδες, το σκόρδο το κρεμμύδι και την τσίλι πιπεριά. Μόλις περάσουν μερικά λεπτά και έχουν τσιγαριστεί και αυτά σβήνετε με κρασί.
Προσθέτετε μια κουτάλα ζωμό κότας και ρίχνετε μέσα το σαφράν.
Αμέσως προσθέτετε μέσα το ρύζι Arborio που έχετε προετοιμασει και αφήνετε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και να πιει τα υγρά του. Δένετε με μια κουτάλια βούτυρο αγελαδινό.
Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα για να φαίνονται τα υλικά και πασπαλίζετε με μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι.
Προετοιμασία ρυζιού
Η προετοιμασία δεν διαφέρει πολύ απο την παρασκευη ενός απλού ριζότο.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζετε μέσα ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό και αρχίζετε το σοτάρισμα. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνετε μέσα το ρύζι Arborio,και τσιγαρίζετε. Μόλις αρχίσει να στεγνώνει ρίχνετε μια κουτάλα γεμάτη ζωμό κότας και αφήνετε να πάρει βράση.
Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να είναι το ρύζι σας έτοιμο.
Θα χρειαστεί περίπου 4-5 φορές να ρίξετε ζωμό μέχρι να είναι έτοιμο.
Λιγο πριν ετοιμαστεί το βγάζετε απο την φωτια για να πάρει την τελευταία βράση με τα υπόλοιπα υλικά και ενσωματωθούν όλα μαζί.
Tip: Ανάλογα ποσό αλμυρός είναι ο ζωμός που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ (ψαρονέφρι)
Με πατατούλες baby και σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά
Χοιρινό φιλέτο ψαρονέφρι, πατάτες baby, γιαούρτι, πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο, σκόρδο, κρασί, θυμάρι, σχοινόπρασο φύλλα βασιλικού μουστάρδα κρέμα γάλακτος.
Εκτέλεση για πατάτες
Πλένετε και καθαρίζετε τις πατατούλες και τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν με αλάτι, πιπέρι, ένα κλωνάρι θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις γίνουν περίπου μετά από 1 ώρα αποσύρετε από το φούρνο.
Εκτέλεση για κρέας
Παίρνετε το ψαρονέφρι και κόβετε 3 μεγάλα κομμάτια. Τα χτυπάτε ελαφρά πάνω στον πάγκο σας με κάτι μεταλλικό η ακόμα και με το χέρι σας για να γίνουν μεγάλα εσκαλόπ. Μόλις τα ετοιμάσετε αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε σε σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι.Τα αφήνετε περίπου για 4-5 λεπτά απ κάθε πλευρά .
Εκτέλεση sauce γιαουρτιού
Παίρνετε λίγο γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύετε με λίγη κρέμα γάλακτος, μουστάρδα, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Στήσιμο πιάτου
Κόβετε της πατάτες στην μέση και τις τοποθετείτε με την φλούδα προς τα πάνω. Στήνετε τα κομμάτια κρέας από πάνω και με το κορνέ ζαχαροπλαστικής βάζετε την sauce γιαουρτιού.
Στολίζετε με σχοινόπρασο, πάπρικα και φύλλα βασιλικού.