Tα vegan εστιατόρια της Aθήνας που πρέπει να δοκιμάσετε ακόμα και αν δεν είστε vegan
Η vegan διατροφή δεν είναι πλέον μια μόδα. Είναι γεγονός, εξελίσσεται, αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό και υποστηρικτές και πλέον έχει να παρουσιάσει ποικιλία επιλογών, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα «κλασικό» εστιατόριο.
Η vegetarian και vegan πλευρά της Αθήνας έχει καινούργια, νόστιμα και ευρηματικά πιάτα.
Στα μαγαζιά που ακολουθούν ακόμα και αν δεν είστε vegan, δεν πρόκειται να μείνετε ασυγκίνητοι από τα πιάτα που περιλαμβάνουν στο μενού τους.
Winners
To «Winners» θα το βρείτε στο ισόγειο του «Niki Athens Hotel». Εμπνευστής του είναι ο Άλκης Μιχαήλ, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το ξενοδοχείο.
Ο ίδιος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αγγλία και έγινε vegan, οπότε με την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη και τη βοήθεια της μητέρας του ανακαίνισαν το εστιατόριο, δίνοντάς του μια εντελώς νέα μορφή και κατεύθυνση. Ο χώρος λιτός και μίνιμαλ –τον έχει επιμεληθεί ο Βαγγέλης Μπόνιος, κοσμείται από πράσινα φυτά, ενώ τα νέον στους τοίχους -με χαριτωμένα μότο κατάλληλα για να φωτογραφηθούν- και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον, διατηρώντας όμως στοιχεία του ξενοδοχείου από τη δεκαετία του '60, όπως την πρόσοψη που έχει επενδυθεί με ξύλο ή το παλιό κουδούνι που το βρήκαν και το τοποθέτησαν στη θέση του.
Το «Winners» ξεκινά από νωρίς με υγιεινό πρωινό και συνεχίζει με all day γεύσεις, όπως pancakes από πολέντα σε πικάντικο ραγού ντομάτας, ένα μπολ Vegan satay με λαχανικά ωμά, κινόα, σάλτσα από γάλα καρύδας, φιστικοβούτυρο, διαφόρους σπόρους που δίνουν ενέργεια και καπνιστό tofu ή τα μπέργκερ του καταλόγου που ο Άλκης δημιούργησε: το not a cheese burger με φυτικό μπιφτέκι της Beyond Meat, κέτσαπ από goji berry, μαγιονέζα από ρεθίβι και πίκλα κρεμμυδιού ή το mac n cheese με μπέικον καρύδας και σάλτσα κρεμώδους τυριού από καρύδια και αμύγδαλο, που δεν πρέπει να χάσετε για κανέναν λόγο.
Πού: Winners, Νίκης 27, Αθήνα
Γη
Η Γη δημιουργήθηκε το 2014. Δεν γεννήθηκε ξαφνικά, από ένα Big Bang, αλλά συνειδητά, με πολλή αγάπη κι ένα όραμα: να αποτελέσει το ορμητήριο για την εξερεύνηση της ανεξάντλητης, γοητευτικής και πραγματικά νόστιμης plant based κουζίνας.
Στη Γη θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε vegan raw και vegan πιάτα στην πιο δημιουργική τους εκδοχή. Γαστρονομικές προτάσεις αλλά και σνακ, γλυκά και ροφήματα εμπνευσμένα από την πιο ενδιαφέρουσα διατροφική κουλτούρα της εποχής μας.
Στα signature dishes της Γης θα έρθετε σε επαφή με νέες γεύσεις και υφές αλλά είναι βέβαιο ότι θα αναγνωρίσετε και οικείες συνταγές, που θα εμφανιστούν μπροστά σας πιο πολύχρωμες και πιο δυναμικές, σχεδιασμένες έτσι ώστε εκτός από τη διαφορετική εμπειρία να προσφέρουν κι ένα πλήρες, θρεπτικό και υγιεινό γεύμα.
Πού: Γη, Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα 166 75 Τηλέφωνο: 210 9648512
Avit
Χορτοφαγικές λιχουδιές και πιάτα με 100% vegan προϊόντα θα δοκιμάσετε στην οδό Μαραγκού 19 στη Γλυφάδα, όπου θα βρείτε το Avit. Buddha bowls, smoothie bowls, σπανακόπιτες, τάρτες είναι κάποιες από τις επιλογές που το λιλιπούτειο αυτό μαγαζί ξέρει να φτιάχνει πολύ καλά.
Ομως αυτό που επιβάλλεται να δοκιμάσετε, γιατί διαφορετικά δεν θα γνωρίσετε ποτέ τι εστί Avit Cafe, είναι το εξαιρετικά δημοφιλές μπέργκερ με σνίτσελ τόφου στο μοναδικό και απόλυτα γευστικό ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα. Σερβίρεται μαζί με τριπλομαγειρεμένες πατάτες και σως της επιλογής σας, όλα vegan φυσικά.
Πού: Αvit, Μαραγκού 19, Γλυφάδα. Τηλ.: 2108949381
Peas
Οι άνθρωποι του Peas πιστεύουν σε ἐναν κὀσμο ειρηνικὀ και αρμονικὀ.
Πιστεύουν πως η ειρἠνη και η μεταμόρφωση ξεκινούν από το τι βἀζουμε στο πιάτο μας και από το πώς φερόμαστε στους πιο ευάλωτους. Γι' αυτό προσφέρουν γρήγορο και νόστιμο, σπιτικό χορτοφαγικὀ φαγητό, με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, σε προσιτές τιμές.
Από το μενού είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μερικά πιάτα, αλλά τα δικά μας αγαπημένα είναι το φιλέτο σειτάν ζυμωμένο με λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, το καυτερό κεμπάπ από φακές και ρεβύθια και το burger με μπιφτέκι μανιταριών, πράσινη σαλάτα, τομάτα, σως.
Πού: Peas, Φαλήρου 40, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 9218875
Mama tierra
Προτεραιότητα της mama tierra, που σημαίνει "μητέρα γη" στα ισπανικά, είναι να παρέχει νόστιμη, υγιεινή και ποιοτική κουζίνα.
Έτσι, για την παρασκευή των πιάτων η ομάδα χρησιμοποιεί φρέσκες πρώτες ύλες και μπαχαρικά υψηλής ποιότητας. Κάποια από αυτά είναι βιολογικά και προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την ποιότητα και τον πλούτο των προϊόντων της ελληνικής γης.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το mama tierra είναι να μάθει το κοινό τη μεγάλη ποικιλία ποιοτικών και θρεπτικών γευμάτων που μπορεί να προκύψει από μια χορτοφαγική και vegan κουζίνα. Ο σεφ Polash Alam εμπνευσμένος από κάθε γωνιά του πλανήτη συνδυάζει γεύσεις της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής , της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δημιουργώντας υγιεινές επιλογές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μουσακάς, σουτζουκάκια, μανιτάρια με λιγκουίνι, Burger, φαλάφελ, είναι κάποια από τα πιάτα που μπορείτε να τα δοκιμάσετε στην vegan εκδοχή τους.
Πού: Μama Tierra, Ακαδημίας 84, Αθήνα