H διακόσμηση στο Tazza στην οδό Πετράκη
LIVING CITY

Στον πεζόδρομο της οδού Πετράκη όλα τα μαγαζιά μοιάζουν να βγήκαν από παραμύθι

Παλιότερα, όταν οι Αθηναίοι έλεγαν Πετράκη εννοούσαν τη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι. Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, το μικρό δρομάκι που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, πίσω από την Ερμού και κάθετο στην Μητροπόλεως έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα.

Καταρχάς, λόγω τοποθεσίας, αποτελεί ιδανικό spot για να ξεκουραστεί κανείς από τον θόρυβο και την κίνηση και να κάνει ένα μικρό διάλειμμα για καφέ ή φαγητό, πριν συνεχίσει τα ψώνια και τη βόλτα του. Δεύτερον, τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει έχουν δώσει μια ατμόσφαιρα παραμυθιού, μετατρέποντας το σημείο σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος που θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Εδώ λοιπόν θα βρείτε το «Tazza» (Πετράκη 5 & Πεντέλης 9, 210 3311999) με την εντυπωσιακή του διακόσμηση, που έχει συμβάλλει ολοκληρωτικά στην αισθητική του μέρους. Φωτιστικά αλά Μαρία Αντουανέτα, vintage μαρμάρινα τραπεζάκια και καναπέδες που θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιον Λουδοβίκο, δημιουργούν έναν καλόγουστο μαξιμαλισμό κι ένα μονίμως γιορτινό κλίμα. Εξίσου ρομαντικό και το εσωτερικό που θυμίζει Φλωρεντία ή Βερόνα- εδώ δηλαδή θα μπορούσε να είχε βγάλει ο Ρωμαίος την Ιουλιέτα για ραντεβού αν ζούσαν σήμερα. Στο «Tazza» θα πιείτε τον καφέ σας από εκλεκτά χαρμάνια, μέχρι τις 12:30 μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο brunch, ενώ αργότερα μπορείτε να γευματίσετε επιλέγοντας κάποια από τα γκουρμέ πιάτα του καταλόγου, που εμπνέεται από τη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα.

Στο εσωτερικό του Tazza για γλυκό

Παραδίπλα βρίσκεται το «Heteroclito» (Φωκίωνος 2 & Πετράκη, 210 32 39 406), ένα από τα πιο ψαγμένα wine bars της πόλης με φανατικούς θαμώνες, που δίνει έμφαση στις γηγενείς καλλιέργειες και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, ακόμα και από διεθνή μέσα, όπως ο  «Guardian», ή οι «New York Τimes».  

Για ποτό στο Heteroclito

Στον κατάλογό του θα βρείτε περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες, με έμφαση σε κρασιά που ακολουθούν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης (natural wines). Να ξέρετε ότι προτάσεις σε ποτήρι, αλλάζουν την 1η ημέρα κάθε μήνα.

Μπορείτε, επίσης, να συνοδεύσετε το κρασί σας με ένα κρύο πιάτο τυριών και αλλαντικών, ενώ συχνά εδώ διοργανώνονται μέρες οινογνωσίας και testings. 

Η διακόσμηση στο Heteroclito

Οι λάτρεις της ελληνικής κουζίνας τώρα μπορούν να προτιμήσουν το « Σερσέ λα φαμ» (Μητροπόλεως 46, 2103222029, 2103222020 ) που παραπέμπει στην παλιά Αθήνα.Η ρετρό του διακόσμηση που θυμίζει αστικό καφενείο της δεκαετίας του ’30 ενισχύεται από τις πράσινες λεπτομέρειες που φτιάχνουν τη διάθεση.

Στο εσωτερικό του Σερσέ λα φαμ

Εδώ το πρωί θα πιείτε καφέ στη χόβολη, που συνοδεύεται με Συριανό λουκούμι του Συκουτρή με παράδοση που κρατάει από το 1928- και θα απολαύσετε πρωινό και χειροποίητα γλυκά.

Η διακόσμηση στο Σερσέ λα φαμ

Από το μεσημέρι και μετά ο σεφ Ανδρέας Λαγός, υιοθετώντας τη λογική των μικρών πιάτων που μπαίνουν στη μέση, αξιοποιεί την ελληνική γαστρονομική  παράδοση, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Must o χοιρινός πασπαλάς με θρούμπι από τη Σάμο, αλλά και τα μπουρεκάκια με κολοκύθα. Ό,τι κι αν επιλέξετε πάντως μπορείτε να το συνοδεύσετε με σπάνια αποστάγματα, τσίπουρο και ούζο, ή σπιτικά αναψυκτικά.

Την εξωτική πινελιά στον δρόμο την βάζει  το «Poké Hawaiian Sushi»  (Πετράκη 7, 21 0322 6653)  που ως γνήσιο street food στέκι προσφέρει την comfort και χαβανέζικη πλευρά του σούσι.

Γεύσεις στο  Poké Hawaiian Sushi/ Ιnstagram

Ο chef Γιάννης Κανδυλίδης ετοιμάζει μικρά μπολ με ρύζι και ωμό ψάρι ή θαλασσινά (όπως σολομό, παλαμίδα, γαρίδες, ή γαύρο), που το καθένα έχει το όνομα μιας τροπικής παραλίας. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους προτεινόμενους συνδυασμούς των σεφ, ή να δημιουργήσετε το δικό σας πιάτο και να το συνοδεύσετε με μια ρουμάτη λεμονάδα!

Έθνικ χαρακτήρα όμως έχει και η «Taqueria Maya» ( Πετρακη  10 21 1216 7081) που  σερβίρει καθημερινό φαγητό που κάποιος μπορεί να βρει στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής.

Γεύσεις στο  Taqueria Maya

Τacos, Burritos, Bowls, Quesadillas, κουβανέζικα σάντουιτς και σαλάτες έχουν την τιμητική τους, ενώ για πότο επιλέξτε μια δροσερή μαργαρίτα ή φρέσκους χυμούς. Να ξέρετε ότι το καλαμπόκι που χρησιμοποιούν προέρχεται από μη μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ιταλία και δίνει μοναδική γεύση στις τορτίγιες.  

 Γεύσεις στο  Taqueria Maya

Επίσης οι  quesadillas και το ψωμί για το κουβανέζικο σάντουιτς ζυμώνονται με αλεύρι από σιτηρά της Πίνδου, ενώ τα κρέατα μαρινάρονται και αργοψήνονται μέχρι να φθάσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά, ενώ προσφέρουν και  αρκετές  χορτοφαγικές επιλογές.

Ιστορικό στέκι το «Αθηναϊκόν»  (Μητροπόλεως 34, 21 0325 2688) με είσοδο από την Μητροπόλεως βέβαια, που όμως βγάζει τραπεζάκια και στη Πετράκη, αποτελούσε σημείο συνάντησης από τότε που βρισκόταν στην οδό Σανταρόζα μεγάλων  προσωπικοτήτων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Ρίτσος, ή η Μελίνα Μερκούρη, ενώ ήταν και στέκι των «Λευτεριστών» μιας καλλιτεχνικής ομάδας  με «πρόεδρο» τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που ξεχώριζε για τη ζωντάνια της. 

Εξωτερική άποψη του «Αθηναϊκόν»

Εδώ θα δοκιμάσετε ελληνική κουζίνα και μεζεδάκια μερακλίδικα, όπως την πατσάτα από την Πόλη με παστουρμά ντομάτα και  διάφορα τυριά, φρέσκα ψάρια και την all time classic βελουτέ τους ψαρόσουπα, καταπληκτικά κρέατα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε πιάτα ζυμαρικών.