Ρίξε Δόλωμα
LIVING CITY

«Ρίξε Δόλωμα»: Σε αυτή την ψαροταβέρνα της Τρούμπας αναβιώνει ο παλιός καλός κινηματογράφος

Αν μια περιοχή της Αθήνας είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις ταινίες που όλοι βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί, αυτή είναι η Τρούμπα. Εδώ γεννήθηκε ο μύθος των «Κόκκινων Φαναριών», εδώ γυρίστηκαν πολλές από τις ταινίες της Finos Films, χαρίζοντας στην πάλαι ποτέ κακόφημη συνοικία του Πειραιά μια μυθική διάσταση.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και πλέον η Τρούμπα έχει αλλάξει χαρακτήρα, κι έχει μεταμορφωθεί σε μια γειτονιά με καλόγουστα μπαρ και εστιατόρια. Σε αυτή τη μεταμόρφωση συνέβαλε το «Lola’s ba» που βρισκόταν επί της 2ης Μεραρχίας κοντά στο πηγάδι με την αντλία, την τρόμπα δηλαδή, που έδωσε και το όνομά του στην περιοχή.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εδώ και μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή της μια ολοκαίνουρια ψαροταβέρνα, το «Ρίξε Δόλωμα», που εμπνεύστηκε την ονομασία του από την κλασική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο χώρος γεμάτος μπομπίνες, παλιές αφίσες κολάζ από φωτογραφίες και ρετρό αντικείμενα, όπως ένα παλιό γραμμόφωνο, τιμά το κινηματογραφικό παρελθόν της γειτονιάς. Μάλιστα και οι μουσικές επιλογές που θα ακούσετε από τα ηχεία προέρχονται αποκλειστικά από εκείνη την περίοδο.

Φωτογραφία: Facebook-Ρίξε Δόλωμα

Το «Ρίξε δόλωμα» εστιάζει στην ψαροφαγία, προσφέροντας κλασικές συνταγές αλλά και πιο μοντέρνες προτάσεις, καλύπτοντας ένα κενό στην περιοχή, αφού μέχρι πρότινος, πράγμα περίεργο, δεν υπήρχε εδώ καμιά ψαροταβέρνα. Οι ιδιοκτήτες της συνεργάζονται με σταθερούς προμηθευτές, κάνουν όμως και τις βόλτες τους στην αγορά για να πετύχουν κάτι φρέσκο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που κάποιος ψαράς ή ψαροντουφεκάς μπορεί να περάσει από το μαγαζί με την ψαριά του και να την αγοράσουν επί τόπου.

Φωτογραφία: Facebook-Ρίξε Δόλωμα

Υπεύθυνος για το μενού είναι ο executive chef Χρήστος Τζιέρας και chef de cuisine ο Νίκος Krastanski, που έχουν δημιουργήσει έναν κατάλογο εναλλάσσοντας παραδοσιακούς ψαρομεζέδες με πιο γκουρμέ και μοντέρνες προτάσεις. Έτσι, ανάμεσα σε ορεκτικά και αλοιφές που συνοδεύονται με ουζάκι και καλή παρέα, θα βρείτε χταποδάκι σχάρας, τηγανητό γαριδάκι και μαριναρισμένο γαύρο αλλά και ceviche τσιπούρας, σασίσμι σολομού ή καρπάτσιο από λαβράκι. Μην χάσετε την ταραμοσαλάτα με αυγοτάραταχο Μεσολογγίου και λευκή τορτίγια αλλά και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της κυρίας Μαρίας. Μπορείτε να συνδυάσετε τα μεζεδάκια σας με μια σαλάτα, όπως μια μερακλίδικη κυκλαδίτικη με ντοματίνια, πιπεριές, χαρουποπαξίμαδα, φέτα σπαγγέτι κολοκυθιού, μια πολίτικη σαλάτα με μαριναρισμένα φιλέτα ψαριών ή μια πιο έθνικ καβουροσάλατα με μαγιονέζα ασιατικών μυρωδικὠν.

Φωτογραφία: Facebook-Ρίξε Δόλωμα

Στα κυρίως τώρα ξεχωρίζει το μαύρο ριζότο με ούζο, μελάνι σουπιάς, μύδια, γαρίδες, τσιπούρα και σολομό, το λουκάνικο θαλασσινών που σερβίρεται με ντιπ πολίτικης σάλτσας, ο σολομός σχάρας με φάβα και yuzu σως, τα τραγανά καλαμαράκια κομμένα σε λωρίδες, που έχουν παναριστεί και περαστεί από το τηγάνι και συνοδεύονται με πικάντικη τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης και τσίλι , αλλά και το γιουβέτσι κακαβιάς με ψάρι ημέρας. Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε από τη βιτρίνα το ψάρι της αρεσκείας σας και να σας το ψήσουν μαστόρικα, διατηρώντας στο ακέραιο τη γεύση του, ενώ δεν λείπουν και κάποια πιάτα ημέρας ανάλογα με το τι θα βγάλει η τράτα.

Κι επειδή το ψάρι στο τέλος το θέλει το γλυκό δοκιμάστε σπιτικό παγωτό Γιαννούλη (εκμέκ ή σοκολάτα), γλυκά ταψιού, σοκολατόπιτα, σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό, ή γλυκό «mohito» με κρέμα lime και κρέμα δυόσμου.

Στην κάβα θα βρείτε μια καλή ποικιλία από ετικέτες από ελληνικό κρασί, παλαιωμένο τσίπουρο, ουζάκι αλλά και σπέσιαλ αποστάγματα, όπως το πολύ μικρής παραγωγής τσίπουρο Μανιφέστο Αποστολάκη ή το Dark Cave του Τσιλιλή, αλλά και το Μοσχάτο Αμβούργου.

Να ξέρετε επίσης ότι κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και τα μεσημέρια της Κυριακής το «Ρίξε Δόλωμα» μετατρέπεται στο πιο κεφάτο μουσικό μεζεδοπωλείο του Πειραιά με τραγούδια αφιερωμένα φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο, που ανεβάζουν την διάθεση και κάνουν τους θαμώνες να αφήνουν τα πιρούνια και να σηκώνονται για χορό.

2ας Μεραρχίας 14, Πειραιάς, 21 0452 9722