8 ψαγμένες διευθύνσεις για ιταλικά εστιατόρια
Η ιταλική κουζίνα είναι η αγαπημένη μας και πάντα βρίσκουμε αφορμή για να απολαύσουμε πίτσα και pasta.
Η ιταλική κουζίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό σε κάθε μέρος του κόσμου. Εδώ στην Ελλάδα, πολλά χρόνια τώρα, τα ιταλικά εστιατόρια ανθίζουν και έχουν περάσει από διάφορα στάδια.
Παλαιότερα, τα ιταλικά πιάτα είχαν προσαρμοστεί στην ελληνική κουλτούρα. Δηλαδή, τη δεκαετία των 80s και 90s η ελληνική εκδοχή της carbonara ήταν με ζαμπόν και πλούσια σε κρέμα γάλακτος, ενώ η πίτσα γινόταν με μείγμα κίτρινων τυριών, αντί για μοτσαρέλα, και έμπαινε σε στρογγυλό ταψάκι στο φούρνο.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μικρή αλλαγή στο γαστρονομικό σκηνικό με την πίτσα να μπαίνει σε ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο, το ζυμάρι να γίνεται λεπτό και η carbonara να δένει με αυγό- όπως στην αυθεντική εκδοχή της.
Το σίγουρο είναι πως η ιταλική κουζίνα ανθίζει στην Ελλάδα με την πιο πρόσφατη προσθήκη να είναι η πίτσα «Franco Manca» με αυθεντικό ναπολιτάνικο ζυμάρι -για μένα η γεύση με μανιτάρια και μαύρη τρούφα να είναι το best seller.
Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας κρύβονται ιταλικά μαγαζιά- διαμαντάκια, είτε με αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, είτε αυτή που τρώγαμε ως παιδιά στα 90s και έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.
Εμείς βρήκαμε 8 ψαγμένες διευθύνσεις για ιταλικά μαγαζιά, τα οποία έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό μέσα από τα ασυναγώνιστα γευστικά τους πιάτα. Και όχι δεν είναι τα κλασσικά μαγαζιά που υπάρχουν σε όλα τα αφιερώματα.
Pecati di Golla
Στη Γλυφάδα, οι αδερφές Sigillo έχουν στήσει ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο όπου η φήμη του έχει εξαπλωθεί εκτός νοτίων προαστίων. Οι γονείς των δύο κοριτσιών μεταλαμπάδευσαν την αγάπη τους για το φαγητό και με τη σειρά τους έστησαν μια γνήσια ιταλική τρατορία.
Έχετε πολλούς γευστικούς λόγους για να πάτε στο Pecati di Golla και να απολαύσετε ένα αυθεντικό ιταλικό μενού. Ο κυριότερος είναι η ναπολιτάνικη πίτσα με το παραδοσιακό ζυμάρι που όσοι την έχουμε απολαύσει στη Νάπολη μπορούμε να την ξεχωρίσουμε ψημένη σωστά στο ξυλόφουρνο και με τα υλικά (τομάτα, βασιλικό, μοτσαρέλα) να σε μεταφέρουν νοερά στον ιταλικό νότο.
Μην αντισταθείτε στο ριζότο με τρούφα και στα πιάτα ημέρας που παντρεύουν μοναδικά την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία σε ένα ζεστό και πολύ φιλικό περιβάλλον.
Κύπρου 50, Γλυφάδα
Normadia
Από το 1977 μέχρι σήμερα η πιτσαρία «Νορμανδία» έχει πιστούς επισκέπτες όπου επιστρέφουν ξανά και ξανά για τις γεύσεις που κυριαρχούν στο μενού. 25 επιλογές σε πίτσα (κανονικό και ατομικό μέγεθος) και 12 σε μακαρονάδες είναι τα δύο βασικά προϊόντα του καταλόγου χωρίς να λείπουν οι σαλάτες, το πεϊνιρλί και τα κανελόνια που φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο κρέπας.
Η πιτσαρία αποπνέει αέρα από τα παιδικά χρόνια που οι γεύσεις εξακολουθούν να σε κρατάνε καθώς απολαμβάνεις ένα κομμάτι πίτσα με χειροποίητη κόκκινη σάλτσα. Στα plus η καρμπονάρα (με επιλογή ανάμεσα σε τρία ζυμαρικά) με κρέμα γάλακτος, ζαμπόν, φρέσκα, μανιτάρια και τυριά που η κάθε μπουκιά είναι έκργηγ γεύσης στον ουρανίσκο και σας κάνει να ξεχνάτε τις θερμίδες.
Λ. Γρηγορίου Αυξεντίου 49, Ζωγράφου
Cappana
Μια κλασσική τρατορία, ζεστή και φιλόξενη, με προσεγμένο μενού στην καρδιά του Κολωνακίου. Ο φιλόξενος χώρος ζεστός σας προδιαθέτει είτε να απολαύσετε το φαγητό στον εσωτερικό χώρο, είτε στα τραπεζάκια που στήνονται στο πεζόδρόμιο- ιδανική επιλογή όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Η πίτσα είναι από τα δυνατά χαρτιά του καταλόγου με τη ζύμη να είναι τραγανή, αλλά υπάρχουν κι άλλοι γευστικοί πειρασμοί. Όπως είναι το carpaccio με μοσχαρίσιο φιλέτο και μαύρη τρούφα- τόσο όση να μην αποδυναμώνει το κρέας, και το δροσερό ταρτάρ τόνου με αβοκάντο για ορεκτικά. Στα κυρίως, αξίζει να δοκιμάσετε, ταλιάτελες με μανιτάρια porcini και παρμεζάνα, ένα πολύ ισορροπημένο πιάτο, και το ριζότο με κρόκο Κοζάνης. Γεύσεις απλές και «καθαρές» και αυτός είναι από τους λόγους που από το άνοιγμα της μέχρι σήμερα η τρατορία έχει το δικό της πιστό κοινό.
Πλουτάρχου 38, Κολωνάκι
Μονεμβασιά
Η πιτσαρία «Μονεμβασιά» βρίσκεται στον Άλιμο και σερβίρει μια από τις ωραιότερες πίτσες της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο που ειδικά το καλοκαίρι που στήνονται τραπεζάκι και στο προαύλιο χώρο του μαγαζιού δεν μπορείς εύκολα να βρεις τραπέζι.
Η πιτσαρία ετοιμάζει νόστιμη πίτσα στον ξυλόφουρνο με την πρώτη ύλη, ειδικά στα αλλαντικά, να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Οι επιλογές στις άσπρες σάλτσες των ζυμαρικών γίνεται με κρέμα γάλακτος, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο γευστικό που απολαμβάνεις κάθε μπουκιά, χωρίς να έχεις τύψεις για τις θερμίδες. Επιπλέον, οι σαλάτες ακολουθούν τις αγαπημένες γεύσεις των 90s και μπορούν να φαγωθούν και ως κυρίως γεύμα γιατί οι μερίδες είναι μεγάλες.
Μαυρομιχάλη 22, Άλιμος
Μια μοντέρνα ιταλική τρατορία που άνοιξε λίγο πριν την πρώτη καραντίνα και φημίζεται για την γνήσια καρμπονάρα. Ένας από τους κυριότερους λόγους που θα ανέβεις μέχρι την Αγία Παρασκευή είναι για να απολαύσετε την καρμπονάρα με σπαγγέτι αργής ξήρανσης, με κρόκο αβγού, guanciale, pecorino Romano, παρμεζάνα grana 18μηνης ξήρανσης και λάδι τρούφας. Η πίτσα είναι από τα δυνατά χαρτιά του καταλόγου και το ζυμάρι, φτιάχνεται με φυσικό προζύμι, είναι αφράτο, τραγανό και ψήνεται σε ξυλόφουρνο, έχοντας την υπογραφή του Νίκου Δημητροκάλλη που ήταν αρχικά ο executive chef.
Αν θέλετε να κινηθείτε σε κλασσικές γεύσεις στη πίτσα επιλέξτε την Bufalina με βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλιώς δώστε ευκαιρία στην πικάντικη και γουστόζα Pistacchio με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα μορταδέλλα, πέστο φιστικιού και τριμμένο φιστίκι για μια έκρηξη ευτυχίας στον ουρανίσκο σας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πίτσα που δεν θα τη βρείτε εύκολα και είναι ότι πρέπει για να την απολαύσετε με το κρασί σας. Από τα ορεκτικά το best seller είναι το arancini, κροκέτες ρυζιού γεμιστές με κιμά μπολονέζ, σωστά τηγανισμένο και ισορροπημένο στις εντάσεις του.
Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή
Alpino
Από τα πιο κλασσικά ιταλικά εστιατόρια στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο άνοιξε το 1973, και η κουζίνα του έχει διακριθεί με την Ospitalità Italiana -αποτελεί μια σφραγίδα ποιότητας αναγνωρισμένη από την Ιταλική Κυβέρνηση.
Το ζεστό περιβάλλον, τα τραπεζάκια στον κήπο έξω το καλοκαίρι, το προσεγμένο μενού με αγαπημένες γεύσεις και η ενδιαδέρουσα ποικιλία σε ετικέτες κρασιών έχουν κάνει το Alpino να ξεχωρίσει.
Το μενού, όμως, παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής με μια ποικιλία ορεκτικών, όπως είναι τα πιο πρόσφατα ιταλικα tacos με μοσχαρίσια ουρά που είναι πολύ γευστικά, οι δροσερές σαλάτες με την κλασική caprece, με φρέσκια λαχταριστή μοτσαρέλα, και οι επιλογές σε πίτσα και ζυμαρικά.
Η carbonara γίνεται με δύο εκδοχές, την αυθεντική ιταλική που έρχεται με το αυγό και ανακατεύεται μπροστά στον επισκέπτη, και με κρέμα γάλακτος για να επιλέξεις αυτή που προτιμάς. Χωρίς να σε επηρεάσουμε η πρώη εκδοχή είναι απλά συγκλονιστική σε γεύση και η pasta όπως πρέπει βρασμένη-πρόσθεσε απλά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όσο για πίτσα με λεπτή τραγανή ζύμη υπάρχουν 10 επιλογές στον κατάλογο (δοκιμάστε την Prosciutto), ενώ από τα δυνατά πιάτα είναι η tagliata από οργανικό μοσχάρι Black Angus
Λ. Ποσειδώνος 4 &ΝαϊδωΝ, Παλαιό Φάληρο
Verona
Η πιτσαρία Verona μετά από 40 χρόνια λειτουργίας έχει το δικό της πιστό κοινό. Πλέον στο μαγαζί έχει μπει το νέο αίμα, η νέα γενιά που έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από τις παραδοσιακές γεύσεις, έχει προσθέσει νέα δημιουργικά πιάτα με ταυτότητα.
Η πίτσα Verona είναι από τα best seller, όπως και τα ζυμαρικά ναπολιτέν με την κόκκινη σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι πολύ γλυκιά και δεν έχει αλλάξει σετίποτα με το πέρασμα των χρόνων. Όλα άλλωστε ετοιμάζονται με μαεστρία μέσα στην κουζίνα.
Όσο για τα νέα πιάτα υπάρχουν επιλογές σε ζυμαρικά, νιόκι πατάτας, κρεατικά και λουκάνικο με τα ραβιόλι με γέμιση σπανάκι και ρικότα, ένα αυθεντικό ιταλικό πιάτο, και με γέμιση σολωμού και άσπρη σάλτσα να αξίζουν τη δοκιμή σας.
Πύρρωνος 57, Ηλιούπολη
Il Postino
Η ιταλική τρατορία, στο Κολωνάκι, θα σας μυήσει στις αυθεντικές γεύσεις της γειτονικής χώρας. Η μεγάλη πιάτα γεμάτη ορεκτικά έρχεται στο τραπέζι σας επιλέγοντας αυτά που σας γεμίζουν το μάτι. Στα ορεκτικά, κρύα και ζεστά, γίνονται κάποιες αλλαγές ανάλογα την εποχή.
Από τα νοστιμότερα πιάτα είναι οι ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και οι ταλιατέλες με κόκκινη σάλτσα και καπνιστή μελιτζάνα- ένα πιάτο που τιμάται με το παραπάνω στον ιταλικό νότο. όσο για τα πιάτα με το κρέας μην τα προσπεράσετε- άλλωστε ένα αυθεντικό ιταλικό γεύμα ολοκληρώνεται με κρέας. Οι επιλογές με κρέας είναι σαφώς λιγότερες, αλλά νόστιμες με τα φιλέτίνια κοτόπουλου να έχουν ένα προβάδισμα γεύσης.
Σκουφά 64 &Γριβαίων 3, Κολωνάκι