Πώς η ΑΒ Βασιλόπουλος μου «άνοιξε» τα μάτια σχετικά με τη μείωση σπατάλης τροφίμων
«Πόσο φαγητό έχετε μαγειρέψει πάλι, ποιος θα τα φάει όλα αυτά;» Ποια ήταν η τελευταία φορά που άκουσες αυτή τη φράση; Για μένα ήταν πριν λίγες ημέρες, σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Και πρόκειται για μια φράση τόσο συνηθισμένη που σπάνια συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις που κρύβει. Γιατί στην πραγματικότητα αγοράζουμε και μαγειρεύουμε πολύ περισσότερο φαγητό απ’ όσο τρώμε. Το υπόλοιπο, καταλήγει στα σκουπίδια. Κι αυτό έχει επιπτώσεις! Επιπτώσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές.
Αυτό το φαινόμενο έχει «όνομα»: σπατάλη τροφίμων. Εντοπίζεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Και μας αφορά όλους! Η ΑΒ Βασιλόπουλος ηγείται μιας προσπάθειας, με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, για μείωση του δικού της αποτυπώματος, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για αυτό μας παροτρύνουν να δούμε το φαγητό «αλλιώς» και με μικρές καθημερινές κινήσεις να συμβάλλουμε όλοι στη μείωση της σπατάλης φαγητού.
Εσύ, αλήθεια, ήξερες ότι 1/3 του φαγητού που παράγεται και αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων, καταλήγει στα σκουπίδια;
Αυτή η πληροφορία ήταν αρκετή για μένα ώστε να περάσω από τη θεωρία στην πράξη. Και δεν ήταν δύσκολο! Μέσα από το site της ΑΒ Βασιλόπουλος, ανακάλυψα πολλές πρακτικές συμβουλές που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε με ευκολία. Συμβουλές που αφορούν στον προγραμματισμό των αγορών μας, τον έλεγχο των αποθεμάτων που έχουμε στο σπίτι, τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων, αλλά και την αξιοποίηση του φαγητού που περίσσεψε.
Εκεί έμαθα, για παράδειγμα, πώς να χρησιμοποιώ την κατάψυξη περισσότερο για όσα τρόφιμα δεν θα καταναλώσω άμεσα, και πως κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο για να συντηρούνται με ασφάλεια. Ανακάλυψα, ακόμα, ευφάνταστους τρόπους για να τρώνε τα παιδιά μου πιο εύκολα φρούτα και λαχανικά, κάνοντας μικρά, πράσινα «σουβλάκια» και αξιοποιώντας ό,τι μένει για να φτιάξω λαχταριστά smoothies. Γιατί, είπαμε, τίποτα δεν πετιέται!
Εσύ, όμως, πόσο συχνά πετάς φαγητό;
Κάνε το κουίζ που σχεδίασε η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, για να το διαπιστώσεις!
- Ελέγχεις πόσα και τι είδους τρόφιμα έχεις στο σπίτι πριν βγεις για ψώνια;
- Ψωνίζεις πάντα με λίστα;
- Ξέρεις καλά τι πρέπει να κάνεις για την ορθή συντήρηση για κάθε τρόφιμο;
- Ελέγχεις πάντα την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος;
- Ξέρεις να ξεχωρίζεις τη διαφορά μεταξύ «ημερομηνίας λήξης» και «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση»;
- Τον τελευταίο μήνα πέταξες τρόφιμα επειδή δεν πρόλαβες να τα καταναλώσεις πριν λήξουν;
- Τον τελευταίο μήνα πέταξες τρόφιμα γιατί δεν άρεσαν σε σένα ή σε άλλο μέλος της οικογένειας;
- Τον τελευταίο μήνα πέταξες τρόφιμα γιατί μαγείρεψες μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπορούσαν να καταναλωθούν;
- Πετάς πάντα τα τρόφιμα μακράς διαρκείας όταν περάσει η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση;
- Τα περισσεύματα του φαγητού συνήθως καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων;
- Προτιμάς εποχικά και τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά;
Στις ερωτήσεις 1-5, πάρε έναν πόντο για κάθε ΝΑΙ. Στις ερωτήσεις 6-11 πάρε έναν πόντο για κάθε ΟΧΙ. Άθροισε το σκορ. Αν συγκεντρώνεις 9-11 βαθμούς, είσαι εξπέρ στη μείωση της σπατάλης. Αλλά μην επαναπαύεσαι. Ανεξάρτητα από τους βαθμούς που συγκέντρωσες, πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις κι άλλο τη σπατάλη τροφίμων. Αν πάλι το σκορ σου ήταν χαμηλό βάλε στόχο να αλλάξεις τις συνήθειες σου. Γιατί είσαι και εσύ μέρος αυτής της αλυσίδας. Κι η συμβολή σου μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Μάθε ακόμα περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων εδώ και άλλαξε σήμερα κιόλας τις συνήθειές σου.