Κάτω από την επιφάνεια -Η ομαδική έκθεση The Root διερευνά την έννοια των δικτύων και της συνδεσιμότητας
Η ομαδική έκθεση The Root διερευνά τη δημιουργία δικτύων κάτω από την επιφάνεια καθώς και τη σημασία της συνδεσιμότητας στην πόλη, στο περιβάλλον, στην τεχνολογία, την προσωπική εμπειρία και την τέχνη.
Εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στρέφουν την προσοχή σε απροσδόκητα σημεία και αξιοποιούν διαφορετικά μέσα για να αφηγηθούν ιστορίες γύρω από την έννοια του υπογείου και του αθέατου.
Τα έργα που παρουσιάζονται, όπως και οι καλλιτέχνες που εργάζονται στο χώρο του Amphicar studio, διαμορφώνουν ένα δίκτυο, όπου κάθε κόμβος συνδέεται με τους γύρω του. Έτσι, η έκθεση αναπτύσσεται χωρίς κέντρο και γραμμική αφήγηση, ενώ οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων δικτύων είναι αναπάντεχες, ετερογενείς και ταυτόχρονα ίσες.
Τι θα μπορούσε να συνδέει τα αστικά θεμέλια με τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα; Μπορούν να υπάρξουν νέοι τρόποι διάδρασης μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου; Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο ως άυλη;
Αν κοιτάξουμε έξω από εμάς, θα συναντήσουμε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική των κτιρίων και την πολεοδομία, δυνάμεις που καθορίζουν τον ρυθμό στη ζωή των πολιτών και τον τρόπο πλοήγησής τους στην πόλη. Οι ρίζες των δέντρων δημιουργούν ένα δίκτυο κάτω από τον αστικό ιστό και μας προσκαλούν να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Ωστόσο, το οικολογικό αποτύπωμα ενός κόσμου υπό κατάρρευση καθώς και τα τεχνοαπολιθώματα που δημιουργούνται, αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα, φέρνοντας μας ενδεχομένως μπροστά σε μια νέα γεωλογική εποχή.
Η επιταχυνόμενη τεχνολογική δραστηριότητα και η συνεχόμενη διάδραση μας με το Διαδίκτυο ορίζουν νέες συμπεριφορές και επιτρέπουν, μέσα από τις αισθήσεις μας, τη σωματοποίηση άυλων εμπειριών. Ταυτόχρονα, κάτω από την επιφάνεια του Διαδικτύου που χρησιμοποιούμε καθημερινά, βρίσκεται το σκοτεινό Διαδίκτυο (dark web) προωθώντας όρους αποκέντρωσης της πληροφορίας και ανωνυμίας.
Καθώς οι εικαστικοί πειραματίζονται με ακόμα μικρότερους κόσμους, η προσοχή στρέφεται από το υλικό στο άυλο, από το μόνιμο στο εφήμερο και τελικά από το σώμα στην ψυχή. Εκεί, αρχετυπικά σύμβολα, αναμνήσεις, ένστικτα και υποσυνείδητες αλήθειες αποκωδικοποιούνται μέσα από το καλλιτεχνικό έργο και εκφράζονται με διάφορα μέσα και υλικά.
Μέσα από εγκαταστάσεις, ζωγραφική, βίντεο και web based έργα, ψηφιακές εκτυπώσεις, murals και γλυπτά, η έκθεση The Root μας προσκαλεί να σκεφτούμε τη δική μας θέση μέσα σε αυτά τα δίκτυα και να φανταστούμε νέους τρόπους περιήγησης σε χώρους κάτω από την επιφάνεια.
Επιμέλεια: Φωτεινή Βεργίδου
Η έκθεση The Root θα πραγματοποιθεί στο Amphicar Studio (Εκάτης 7, Γαλάτσι) από τις 6 Μαϊου ως τις 15 Μαϊου 2022.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σχεδιασμός Έκθεσης Αθηνά Τσιγαρίδα
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας Ελένη Σημαντηράκη
Επικοινωνία Γιώργος Κατσώνης
Οπτικοακουστικός Σχεδιασμός Κωνσταντίνος Νησίδης
Το έργο της Κυριακής Γονή είναι μέρος της εγκατάστασης Data Garden σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
Το έργο της Molly Soda είναι ανάθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και σε επιμέλεια του NEW INC.
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
!Mediengruppe Bitnik, Μαργαρίτα Αθανασίου, Άγγελος Ακρίδα, Ναταλία Αστραία, Ιάκωβος Βολκώβ, Κυριακή Γονή, Μαρία Διαμαντίδου, Δήμητρα Ζερβού, Τατιάνα Καλλέργη, Ιάσονας Καμπάνης, Πέγκυ Κλιάφα, Μαριλία Κολυμπίρη, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Γιώργος Παπαφίγκος & Κωστής Σπανόπουλος, Κυβέλη Ζώη Στενού, Pirro Caridha, Jean-Damien Charmoille, Charlotte Eifler, Anton Kats, The Krank, RIZOM Athens (Γρηγόρης Μυργιώτης, Θάλεια Παρασκευά, Vincent Theunissen), Molly Soda*