Καμηλοπάρδαλη
LIVING CITY

Νύχτα ιδεών στο Γαλλικό Ινστιτούτο -Η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, αλλά κι επισκέπτες που αγαπούν τις συζητήσεις θα συγκεντρωθούν ανταλλάσσοντας σκέψεις κι απόψεις.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο την ίδια ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου δηλαδή, και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Στην ουσία μιλάμε για μια γιορτή που αποθεώνει την ελεύθερη ροή της σκέψης και της γνώσης προτείνοντας, μέσα στο ίδιο βράδυ, ομιλίες, συναντήσεις, φόρουμ και στρογγυλές τράπεζες, αλλά και προβολές, καλλιτεχνικές παραστάσεις, φιλοσοφικά συμπόσια γύρω από ένα κοινό θέμα, που κάθε τόπος προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο.

Η Νύχτα Ιδεών 2020, από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκυο, θα ασχοληθεί με το θέμα «ζήω-ζῶ». Θέτει δηλαδή στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο καθώς και με άλλα είδη -τα ζώα και τα φυτά- σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, μας προσκαλεί επίσης να εξερευνήσουμε ζητήματα ηθικής, τόσο αρχαία όσο και διαχρονικά, για την ύπαρξη των ιδεών αυτών καθαυτών και της εκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.

Άλλωστε η θεματική «ζήω-ζῶ» θα αποτελέσει το κατευθυντήριο νήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Συγκεκριμένα για τις 30 Ιανουαρίου έχουν προσκληθεί τέσσερις επιμελητές να ξετυλίξουν αυτόν τον μίτο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φέτος όμως οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης είχαν μια πρωτότυπη ιδέα ώστε να κάνουν αυτή τη φιλοσοφική βραδιά προσιτή στο ευρύ κοινό. Έτσι ανέθεσαν στην ηθοποιό Βένια Σταματιάδη, απόφοιτη της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης αλλά και του Conservatoire National Supérieur d' Art Dramatique (CNSAD) και στον Γιάννη Παπανικόλα να φτιάξουν ένα φιλοσοφικό Escape room με θέμα της ζωή ενός φιλοσόφου, που θα μάθετε μόνο αν λάβετε μέρος στο παιχνίδι.

Φωτογραφία: SOOC

«Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σύνθετα και τους ορισμούς ακόμα λιγότερο δεδομένους, εμείς στήνουμε ένα διαδραστικό μουσείο φιλοσοφίας, ένα escape game γεμάτο γρίφους, κλειδαριές και μυστήριο με θέμα –τι άλλο– την ύπαρξη. Η όλη ιδέα είναι ότι έχουμε ένα ρομπότ που μας ξεναγεί στη ζωή ενός διάσημου φιλοσόφου, ο οποίος έχει αναρωτηθεί πάνω στην έννοια της ζωής. Δεν έχει σημασία αν οι παίκτες γνωρίζουν ή όχι πληροφορίες για τον φιλόσοφο που έχουμε επιλέξει. Στην πραγματικότητα λύνοντας αινίγματα, θα περνάμε και θα μαθαίνουμε για τα διάφορα στάδια της ζωής του: από τα παιδικά του χρόνια και τη νεανική του περίοδο, μέχρι τη μέση ηλικία και τον θάνατό του, μας εξηγεί η Βένια Σταματιάδη, που συνέλαβε την όλη ιδέα με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό, που μπορεί ακόμα και να τρομάζει στην ιδέα μιας φιλοσοφικής βραδιάς.

«Η λογική ήταν να φτιάξουμε ένα κομμάτι πιο παραστατικό, πέρα από τις διαλέξεις και τις ομιλίες. Δεν θέλαμε να στήσουμε απλώς μια παράσταση, αλλά να δημιουργηθεί μια εμπειρία διαδραστική, να δομήσουμε ένα θεατρικό σύμπαν που θα βάζει τον επισκέπτη να σκεφτεί, πράγμα που έχει ένα νόημα στα πλαίσια μιας τέτοιας βραδιάς, αλλά παράλληλα να είναι και πιο perfomative και να συνδέεται με το θέμα της διοργάνωσης. Τα escape rooms είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στην Αθήνα, και γι’ αυτό επιλέξαμε να διοργανώσουμε αυτό το παιχνίδι, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί μια ανταλλαγή ιδεών με διασκεδαστικό τρόπο».

Η διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι 45 λεπτά και θα υπάρξουν πέντε διαφορετικά γκρουπ (19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00) των επτά ατόμων. Ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος αν είναι πάνω από 15 ετών, καθώς το παιχνίδι απαιτεί δημιουργική σκέψη κι όχι κάποια σωματική δραστηριότητα. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι εγγραφές θα γίνονται επιτόπου εκείνη τη μέρα από τις 18.30 στην υποδοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποια γλώσσα (ελληνικά ή γαλλικά) θέλουν να παίξουν.