Ετιέν
LIVING CITY

Στο νέο pizza bar του Ετιέν στο Ψυχικό κυριαρχεί το ροζ χρώμα και η ναπολιτάνικη παράδοση

O Ετιέν Τοπαλιάν, τον οποίο έχουμε γνωρίσει μέσα από τις δημιουργίες του στο μπιστρό «Papillon», στο bar-restaurant «Harites» και στο «40Forty» στον Αστέρα, χρόνια ονειρευόταν ένα δικό του στέκι με έμφαση στις comfort νοστιμιές.

Έτσι, ανέβηκε στα βόρεια, και συγκεκριμένα στο νέο Ψυχικό, μια περιοχή που πάντα αγαπούσε και έστησε ένα κουκλίστικο pizza bar, το «Etien», όπου κυριαρχεί το ροζ χρώμα και η παράδοση της ναπολιτάνικης πίτσας.

Εδώ τα πάντα λοιπόν, από τους καναπέδες που παραπέμπουν σε κουπέ τρένου μέχρι τα κουτιά για τις πίτσες ή τα σκεύη σερβιρίσματος, κινούνται στις αποχρώσεις του κουφέτου, χαρίζοντας στον χώρο μια ρομαντική ατμόσφαιρα που συνδυάζεται με industrial στοιχεία.

Την παρασκευή της ζύμης έχει αναλάβει ο ειδικός Σπύρος Δημόπουλος, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά αλεύρι Mulino Quaglia από πετρόμυλο από τη Βόρειο Ιταλία. Το αλεύρι αυτό είναι το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, αλλά ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Οι καρποί του σιταριού συνθλίβονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης στον πετρόμυλο κι έτσι διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα συστατικά τους, γι’ αυτό και το ζυμάρι είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό αλλά καθόλου βαρύ για το στομάχι.

Η ζύμη ωριμάζει για 24 ώρες ώστε να αποκτήσει την λεπτή και τραγανή υφή που συνηθίζουν οι Ναπολιτάνοι και η μαγιά αντικαθίσταται από το προζύμι 51 ετών, οπότε το γευστικό αποτέλεσμα απογειώνεται.

Τα toppings προσφέρονται σε περίπου τριάντα διαφορετικές παραλλαγές, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά πρωτότυπες, ενώ πολλά από αυτά συχνά ψήνονται για ελάχιστα λεπτά, όπως για παράδειγμα τα τυριά, που σερβίρονται ελαφρώς ροδισμένα, ώστε να διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση τους.

Οι επιλογές πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Η κλασική Margherita σερβίρεται alla Burrata με μαστιχωτή μπουράτα, η Pesto Genovese με πέστο βασιλικού, λιαστό τοµατίνι και νιφάδες πεκορίνο ενδείκνυται για όσους προτιμούν τις λιγότερο αλμυρές γεύσεις, ενώ υπάρχει και μια house εκδοχή της SanDaniele & Rucola, με σάλτσα ντομάτας S. Marzano, μοτσαρέλα, prosciutto San Daniele, ρόκα, παρμεζάνα και τοματίνια. Αν θέλετε κάτι πιο gourmet προτιμήστε την Speck&Brie με μοτσαρέλα, brie, καραμελωμένο λεμόνι και μέλι ή την εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση Mattogiani με μοτσαρέλα, τυρί burrata, λούζα και βολάκι Τήνου, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η Ρatate & Salcsiccia με baby πατάτες και φρέσκο λουκάνικο, αλλά και η θαλασσινή Cinque Terre με σάλτσα ντομάτας S.Marzano, μοτσαρέλα, γαρίδες και πεκορίνο. Αν πάλι προτιμάτε τις πίτσες που έτρωγαν οι Ιταλοί μετανάστες στην Αμερική, διαλέξτε την Chicken & Barbeque με κρεμώδες τυρί stracchino, στήθος κοτόπουλο και σάλτσα BBQ, ενώ για τους λάτρεις των ψαριών ιδανική είναι η Capri με γαύρο, αγκινάρα, κάπαρη και αντίδια. Τέλος υπάρχει και η χορτοφαγική Vegetariana με μελιτζάνα, κολοκύθι, καρότο, μανιτάρι, κρεμμύδι και λάδι άνηθου.

Από το μενού που έχει το μότο «In pizza we crust» δεν λείπουν κάποιες επιλογές σε pasta. Εσείς διαλέγετε το ζυμαρικό της αρεσκείας σας το συνοδεύετε με μια από τις έξι διαφορετικές σάλτσες: bolognese, pesto, napoletana, puttanesca, arrabbiata ή carbonara. Μπορείτε να συμπληρώσετε το γεύμα σας με μια δροσερή σαλάτα, όπως η Rucola με ρόκα, ντοματίνια, prosciutto, παρμεζάνα και vinaigrette παλαιωμένου βαλσάμικου ή η Panzanella με ντομάτα, ψητές πιπεριές, κάππαρη, ελιές, αγγούρι και dressing αντζούγιας.

Στο τέλος για επιδόρπιο κλείστε με ένα calzone με noutella και μασκαρπόνε ή μια παραλλαγή του με μήλα και κανέλα. Φυσικά όλες οι δημιουργίες του Ετιέν μπορούν να σας έρθουν και στο σπίτι, καθώς λειτουργεί υπηρεσία delivery ή να περάσετε εσείς από το κατάστημα και να τις παραλάβετε για take-away.

Διονυσίου Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, 210 6777783