Οι νέες γευστικές αφίξεις στην Αθήνα θα ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς
Η επανεκκίνηση της εστίασης χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό, αφού όλοι λίγο έως πολύ έχουμε ανάγκη να ξαναβρεθούμε στα αγαπημένη μέρη μας με τους φίλους και τις παρέες μας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος φαίνεται πως δεν έχουν πτοήσει τους επιχειρηματίες και τους σεφ που ετοιμάζουν ολοκαίνουργια projects, για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο καλοκαίρι μας.
Στις γειτονιές του κέντρου
Ο Χριστόφορος Πέσκιας βάζει την υπογραφή του και τα αδέλφια Πιτσιλή μαζί με τους γιους τους ετοιμάζουν ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στους μεζέδες, απέναντι από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το όνομα αυτού θα είναι «Dopios» (Σκουλενίου 1, 210 3310049) και εκτός από τις γαστρονομικές εκπλήξεις του Πέσκια, θα δοκιμάσουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων.
Το «CTC» του Αλέξανδρου Τσιοτίνη μετακομίζει στον Κεραμεικό, εκεί όπου μέχρι πέρυσι λειτουργούσε το «Αθήρι» (Πλαταιών 15, 21 0722 8812). Από τα μεγάλα του ατού, η υπέροχη αυλή, αλλά και ο pasty chef Μανώλης Στήθος, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα.
Δύο αγαπημένοι σεφ του τηλεοπτικού κοινού, η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη και ο Πάνος Τόγιας, που τους γνωρίσαμε μέσα από το MasterChef, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν πολύχρωμο και cosy χώρο στου Ψυρρή (Λεπενιώτου 26, 21 0331 7721) με το ανοιξιάτικο όνομα «Cherry Blossom», που θα ακολουθεί τη λογική ενός κλασικού αμερικανικού diner και θα σερβίρει street food.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα της «Cookoovaya» είχε έτοιμο το επόμενο project της με το τυχερό όνομα «Γκαστόνε Grills and Spirits» (Πραξιτέλους 43, Αθήνα, 210 3211455). Η κουζίνα θα έχει επιρροές από την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, με έμφαση στην κρεατοφαγία και στα grills της δεκαετίας του '90.
Ο χώρος του «Mr. Pug Athens», που βρίσκεται στα όρια Συντάγματος και Πλάκας θα μετατραπεί σε νέο all day εστιατόριο με fusion ελληνο-μεσογειακό προσανατολισμό, το μενού του οποίου θα επιμεληθεί ο Παναγιώτης Γιακαλής.
Κοντά στον σταθμό Συγγρού-Φιξ, σε ένα νοσταλγικό, μεταπολεμικό κτήριο (Μεναίχμου 4, Αθήνα, 210921 3690), η Σταυριανή Ζερβακάκου, που έχει εντρυφήσει στις πολίτικες γεύσεις, ετοιμάζει το «Annie Fine Cooking» - θα λέγεται έτσι προς τιμήν της μητέρας των ιδιοκτήτων, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα- με έμφαση στις τοπικές ελληνικές κουζίνες και μια κάρτα καταλόγου, που θα ανανεώνεται αρκετά συχνά.
Επειδή καλοκαίρι χωρίς παγωτό, δεν είναι καλοκαίρι, το «Django Gelato» (Βεΐκου 15, Κουκάκι, 6937395363), που φημίζεται για τα 100% φυσικά gelato και σορμπέ του, από την Ερμούπολη της Σύρου κατεβαίνει στο Κουκάκι. Χαρακτηριστικό του, οι επιλεγμένες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, τα βιολογικά φρέσκα και εποχιακά φρούτα, τα αυγά και το γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής από εγχώριους παραγωγούς, που απογειώνουν τη γεύση.
Προς θάλασσα
Το πιο φιλόδοξο ίσως project αυτής της χρονιάς είναι το γαστρονομικό εστιατόριο που ετοιμάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα), χωρίς να ξέρουμε όμως ποτέ ακριβώς θα ανοίξει. Εδώ, πρωταγωνιστής θα είναι η fine dining κουζίνα με την υπογραφή δύο ταλαντούχων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Θα σερβίρει τρία μενού γευσιγνωσίας (omnivore, vegan, vegetarian) με σκανδιναβικές επιρροές, που θα βασίζονται στην εποχικότητα, ενώ στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και το cocktail bar υπό την επιμέλεια του «Baba Au Rum», στο οποίο τα ποτά θα συνοδεύονται με fine dining tapas.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα είναι έτοιμο και το νέο παραθαλάσσιο εστιατόριο, που θα ανοίξουν ο Θοδωρής κι ο Γιάγκος Αγιοστρατίτης (The Margi Hotel, Krabo) στην Ακτή Βουλιαγμένης με executive σεφ τον εδώ και χρόνια σταθερό συνεργάτη τους, Παναγιώτη Γιακαλή. Έχοντας δημιουργήσει ένα δικό τους δίκτυο με ψαράδες και καΐκια, θα μας σερβίρουν θαλασσινές γεύσεις κατευθείαν από την πηγή.
Το «We Sud» (Βασ. Παύλου 90, Βούλα, 210-8957509) που σημαίνει «Εμείς στον Νότο», είναι το νέο deli pastry shop με την υπογραφή των Φίλιππου Λέανδρου, Γιώργου Παπαγεωργίου και του pastry σεφ Γιάννη Καλδάνη, που μόλις άνοιξε στη Βούλα. Ξεκινάει από νωρίς, σερβίροντας πρωινό, speciality coffee, γλυκά και μια σειρά από healthy επιλογές, ενώ διαθέτει και μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών με περίπου 200 επιλεγμένες ετικέτες.
Για δροσιά στα Βόρεια
Στη γωνία Κολοκοτρώνη με Πεντέλης, στο υπέροχο κτίριο που άλλοτε βρισκόταν η Pizza Hut, θα βρει στέγη το νέο εγχείρημα του «Παπαϊωάννου», φέρνοντας τη θαλασσινή αύρα του Πειραιά και την εξαιρετική κουζίνα του στα βόρεια προάστια.
Η Κωνσταντίνα Φάκλαρη στο εστιατόριο «Nobilis» (Χαριλάου Τρικούπη 67 & Δηλιγιάννη, Κηφισιά, 2102201700) του ολοκαίνουργιο «Say Hotel», που εξαιτίας της προνομιακής του θέσης είναι λουσμένο στο φως, παντρεύει την ελληνική μαγειρική παράδοση με gourmet επιρροές από τα ταξίδια της στον κόσμο. Στα highlights του μενού, οι gluten-free, vegetarian και vegan επιλογές.