Naif
LIVING CITY

Naif: Η γοητεία της απλότητας σε ένα ολοκαίνουργιο στέκι στον Νέο Κόσμο

Αν και η λέξη «naif» έχει αρνητική χροιά, καθώς συχνά συνδέεται με την αφέλεια, στην τέχνη είναι συνώνυμη της παιδικότητας και της ελεύθερης δημιουργίας, έξω από φόρμες και περιορισμούς.

Άλλωστε μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Joan Miro, ο Henri Émile Benoît Matisse, o Paul Gauguin, χαρακτηρίζονται ως «naïf», που συνοπτικά θα λέγαμε ότι σημαίνει «απλότητα, φινέτσα και αυθόρμητος τρόπος έκφρασης».

Αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή και στο νέο all day café-restaurant στον Νέο Κόσμο, που κατά βάση θέλει να προσφέρει λίγα και προσεγμένα πράγματα ακολουθώντας το τρίπτυχο «καφές, φαγητό, κρασί». Ο Πέτρος Ζήσου, συνδιοκτήτης και του γνωστού «Μπλε Παπαγάλου» στην Πλατεία Αυδή, διάλεξε αυτή τη γειτονία, κοντά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, που δεν θεωρείται «πιάτσα», μπορεί όμως να γίνει ένας προορισμός για τους ψαγμένους, όπως ο ίδιος πιστεύει, με στόχο να φτιάξει ένα μέρος που κατά βάση θα ήθελε να πηγαίνει ο ίδιος.

Το «Νaif» λοιπόν άνοιξε λίγες εβδομάδες πριν από την καραντίνα και ήδη έκανε αίσθηση, οπότε αρκετοί περίμεναν πώς και πώς την άρση των μέτρων για να περάσουν μια βόλτα και να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ του.

Η αρχιτέκτονας Κωνσταντίνα Ευαγγέλου των «Beforelight» και η Χαρά Γαβρά που έχουν επιμεληθεί τη διακόσμηση επέλεξαν μια μινίμαλ αισθητική, καθαρές γραμμές και μεγάλα ανοίγματα για να μπαίνει φως, που κυριαρχούν μαζί με το ξύλο, την πέτρα και το γυαλί, αλλά και τα ρετρό πλακάκια δαπέδου, όπως συνήθιζε δηλαδή και η Σχολή Μπαουχάους, ενώ δεν λείπουν και κάποιες πιο ποπ χρωματιστές πινελιές. Τώρα το καλοκαίρι βγάζουν και τραπεζάκια με πολύχρωμες καρέκλες στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο, που σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, είναι εξαιρετικά ήσυχο.

Η μέρα εδώ ξεκινάει από τις 7 το πρωί με τον εκλεκτό καφέ του «Mr. Bean Coffee Roasters» -αυτή τη στιγμή θα βρείτε δυο ποικιλίες, τον πιο κλασικό Βραζιλιάνικο κι έναν single origin από την Κόστα Ρίκα για τους πιο απαιτητικούς, όμως να ξέρετε ότι συχνά θα γίνονται αλλαγές. Για να πάρετε δυνάμεις μπορείτε επίσης να παραγγείλετε πρωινό και το brunch, που εστιάζουν κυρίως σε συνταγές με αυγά, όπως τα ψημένα σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με κατσικίσιο τυρί, παστράμι αλλά και μια φοβερή ομελέτα με ασπράδια, φρέσκο σπανάκι, ανθότυρο και λάδι σχοινόπρασου που συνοδεύεται από ψωμί φοκάτσια -φτιαγμένο από την ίδια ζύμη που χρησιμοποιούν για την πίτσα- ενώ δεν λείπουν και οι γλυκές λιχουδιές, όπως τα bagels, τα κέικ και τα cookies.

Ο κατάλογος τώρα που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Ντάνος μπορεί να είναι μικρός, όμως όλες οι προτάσεις είναι πραγματικά μία και μία. Από τα must οι ναπολιτάνικες πίτσες με το ελαφρώς όξινο ζυμάρι, που έρχονται σε τέσσερις παραλλαγές, ενώ από το μενού φαγητού πρέπει να δοκιμάσετε τα poke bowls όπως αυτό με το ρύζι και τον μαριναρισμένο σολομό, με ραπανάκια, αγγουράκι, αβοκάντο, μαύρο σουσάμι, φύτρες, φύλλα nori και soya dressing ή αυτό με το παστράμι και τη γλυκοπατάτα, με τσάτνεϊ πιπεριάς, αυγό, λιναρόσπορο, πίκλες αγγουριού, φέτα και μυρωδικά. Υπάρχουν και πιο comfort επιλογές, όπως το νοστιμότατο burger με κοτόπουλο πανέ σε τραγανή κρούστα ή ο χορτοφαγικός μουσακάς, ενώ από τα γλυκά ξεχωρίζουν οι αυγοφέτες από τσουρέκι μέσα σε σάλτσα βανίλιας και φρούτα του δάσους.

Στην κάβα τώρα θα βρείτε τέσσερα ωραία απεριτίβο, από μία καλή ετικέτα για κάθε απλό ποτό, ενώ υπάρχουν και δύο κλασικές συνταγές κοκτέιλ -είπαμε εδώ το σύνθημα είναι «keep it simple»- που ακολουθούν την εποχικότητα. Τώρα για παράδειγμα, θα βρείτε frozen μαργαρίτα και paloma.

Επίσης υπάρχει και μια μικρή προσεγμένη λίστα κρασιών από κορυφαίους αλλά μη εμπορικούς οινοποιούς, που περιλαμβάνει βιοδυναμικά και ήπιας οινοποίησης κρασιά από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαιρετικά καλές τιμές, γιατί, όπως λένε στο «Νaif» «το καλύτερο κρασί δεν είναι απαραίτητα το πιο ακριβό, αλλά αυτό που μοιραζόμαστε».

Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, 2109334946