Μουσείο Γουλανδρή
LIVING CITY

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Στο πλαίσιο του νέου Κύκλου Ομιλιών για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, το Μουσείο διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και στην Οικονομία και την Γεωπολιτική», την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, στις 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής».

Ομιλητές θα είναι οι: Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθητής Παν/μίου Αθηνών, π. Υπουργός, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος Titan Cement Group, Εμμανουέλα Δούση, Kαθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, στην έδρα UNESCO για τη Διεθνή Κλιματική Διπλωματία.

Το πρόγραμμα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη δημιουργία του Προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή επέλεξε στρατηγικά να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού, διότι τα χρονικά περιθώρια για να αναλάβουμε δράση περιορίζονται δραματικά.

Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος για την Κλιματική αλλαγή – περιλαμβάνονται πολλαπλές δράσεις προς όλα τα κοινά, όπως Διεθνή συνέδρια, Ομιλίες, Εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικές θεματικές προβολές στη ΣΦΑΙΡΑ, Εκδηλώσεις κ.ά.

Η μόνιμη έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου αποτελεί τον κύριο άξονα του προγράμματος.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την αλλαγή στις μέσες συνθήκες και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα, μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι:

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, άνοδος στάθμης θάλασσας
Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
Ερημοποίηση εδαφών
Απώλειες στη βιοποικιλότητα
Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία φυσική διαδικασία, που εξασφαλίζει στη Γη σταθερή θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους γύρω στους 15 oC, γεγονός που επέτρεψε την εμφάνιση της ζωής και τη διατήρησή της. Χωρίς αυτό, η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν -18 oC.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και οι υδρατμοί από τις δραστηριότητες στον πλανήτη μας, σχηματίζουν ένα στρώμα σε ορισμένο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτό το στρώμα των αερίων επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να φθάσει μέσω της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια της Γης, όπου ένα μέρος της απορροφάται, ενώ το υπόλοιπο ανακλάται – επανεκπέμπεται στο διάστημα. Το στρώμα των αερίων του θερμοκηπίου όμως, παγιδεύει την ακτινοβολία η οποία επιστρέφει προς την επιφάνεια του εδάφους. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα μεγάλων ποσοτήτων CO2 συγκρατούνται μεγαλύτερα ποσά υπέρυθρης ακτινοβολίας (θερμότητας). Ως εκ τούτου αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικό η θερμοκρασία της Γης και το φαινόμενο εντείνεται. Κύριοι υπεύθυνοι είναι οι βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα, οι κεντρικές θερμάνσεις και άρα η καύση ορυκτών ανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης).