Μέσα στο πιο ενημερωμένο καφεκοπτείο της Ελλάδας, ο καφές ισορροπεί ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη
Στο ράφι με τα ποτήρια, ανάμεσα στις ντελικάτες πορσελάνινες κούπες του τσαγιού με τα ροζ λουλουδάκια και στις βιομηχανικού design με τα λογότυπα, βρίσκεται ένα vintage εμαγιέ φλιτζάνι σε μπεζ χρώμα. Θα έλεγε ίσως κάποιος ότι πρόκειται για παραφωνία, ναι, οκ, όμως το θέμα είναι ότι δεν ξεμπερδεύεις εύκολα με τις παραφωνίες.
Ο πρώτος καφές που ήπια μέσα στο εμαγιέ φλιτζάνι μου ήταν βαρύς, φίλτρου, για να του δείξω ποιος έχει το πάνω χέρι σ’ αυτή την σχέση, δεν άντεξα όμως, θυμάμαι, και πρόσθεσα μια κουταλιά μαύρη ζάχαρη, έτσι για να φλερτάρω λίγο μαζί του και να του δείξω πως κάποιες φορές δεν είναι κακό να αλλάζεις γνώμη και να δοκιμάζεις κι άλλα πράγματα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά. Αρκετοί σκούροι και μυρωδάτοι διεκδίκησαν αποκλειστικότητα, λίγοι κέρδισαν με το σπαθί τους μια θέση στο φλιτζάνι. Όσοι τα κατάφεραν είχαν ένα κοινό, ήταν όλοι από το καφεκοπτείο των Coffee Island. Τον ναό του φρεσκοαλεσμένου και φρεσκοκομμένου καφέ που φέρνει τα πάντα σπίτι μέσω του My Coffee Island App.
Espresso, φίλτρου ή ελληνικός...ό,τι τύπος κι αν είσαι, σε αυτό το καφεκοπτείο θα ζήσεις τη μαγεία του καφέ.
Την πρώτη φορά που κλίκαρα στον Day Dream Blend, ήταν κάπως σαν ραντεβού στα τυφλά. Με είχε εντυπωσιάσει η προέλευσή του. 100% specialty arabica χαρμάνι από Βραζιλία, Αιθιοπία και Κολομβία. Έφτασε ταχύτατα στην διεύθυνσή μου και μπήκε ακόμη πιο γρήγορα στην καφετιέρα μου. Με νότες κακάο, ξηρών καρπών και βανίλιας να σου τρυπάνε τη μύτη, ο Day Dream κατάφερε να κάνει πράξη αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Να με παρασύρει σε μια ονειροπόληση πριν ακόμα τον δοκιμάσω. Σκέφτομαι ότι μια καφετιέρα που σε ξυπνάει λίγο πριν φύγεις για δουλειά, είναι ολόκληρο το ταξίδι ενός κόκκου καφέ που καβουρντίζεται, αλέθεται, παρασύρεται από το καυτό νερό και απελευθερώνει κάθε άρωμά του, φτάνοντας σταγόνα-σταγόνα στο φλιτζάνι.
Λίγο η καραντίνα, λίγο η ευκολία μου, αποφάσισα ότι είναι πιο cool να έρχεται ο καφές σε μένα παρά να πηγαίνω εγώ σ’ αυτόν και ζήτησα στην πόρτα μου έναν σκούρο ελληνικό, για τις μέρες που χρειάζομαι λίγη παραπάνω τόνωση. Πρόκειται γι’ αυτόν τον καφέ που θες να σου κρατά συντροφιά στο γραφείο. Βαρύς -όσο πρέπει- και μυρωδάτος, όπως αρμόζει σε έναν χαρμάνι 70% arabica και 30% robusta, με προέλευση τη Βραζιλία και την Ινδία. Με λίγες φουσκάλες στα δεξιά για καλή τύχη.
Αφήνοντας για λίγο την ψηφιακή ζωή και κάνοντας μια βόλτα από το καφεκοπτείο των Coffee Island η γνώση του καφέ εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι, όπου όλες οι αισθήσεις παίρνουν μέρος. Οι ευγενικοί καφεκόπτες μου εξηγούν τι είναι αυτό που κάνει τον καφέ των Coffee Island τόσο μοναδικό και πώς οι εξερευνητές επιλέγουν τα χαρμάνια και τις ποικιλίες, γυρίζοντας τις πιο μικρές και ξεχωριστές φάρμες σε όλο τον πλανήτη. Πώς μαζί με τους καλλιεργητές, τσεκάρουν κάθε κόκκο του καφέ και πώς οι δοκιμαστές ρουφάνε με ένα κουταλάκι κάθε ποικιλία και χαρμάνι για να καταγράψουν τα αρώματα και τις γεύσεις στον σκληρό τους ακούραστο δίσκο και λίγο πιο μετά στην χαρακτηριστική συσκευασία του καφεκοπτείου.
Μου δίνουν οδηγίες για να παρασκευάσω τον τέλειο καφέ… «60 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για κάθε λίτρο νερό ή πιο απλά 1,5 κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα καφέ», τους λέω ότι εγώ το κάνω με το μάτι και τους το κλείνω, ζητώντας να μου δώσουν κάτι μοναδικό. Μου δείχνουν τον Limu. Έναν 100% Specialty Arabica Heirloom καφέ, με πολύπλοκα αρώματα και μοναδικό γευστικό προφίλ. Κλείνω τα μάτια μου και νιώθω το άρωμα από κεράσι και άνθη πορτοκαλιού να μπερδεύεται γλυκά σε μια ξεχωριστή γευστική δίνη, με τη μαύρη σοκολάτα. Ο Limu είναι Microfarm Project και ο τρίτος από τους συνολικά τέσσερις Microfarm Project καφέδες με καταγωγή από την γενέτειρα του καφέ, την Αιθιοπία. Οφείλει το όνομα του στην περιοχή από την οποία προέρχεται, την Limu Kosa.
Επόμενος σταθμός οι υπόλοιπες γεύσεις του καφεκοπτείου. Η παραγγελία θα γίνει πάλι με ένα κλικ στο My Coffee Island App και ο καφές θα φτάσει αύριο κιόλας στην πόρτα μου.
Στα καφεκοπτεία των Coffee Island δεν αγοράζεις απλά έναν καφέ. Παίρνεις μαζί σου το ταξίδι κάθε κόκκου, την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον καλλιεργούν, την αγάπη όσων αναζητούν την καλύτερη ποικιλία για εσένα και το μεράκι όλων αυτών που θα σου δώσουν ακούραστα τη συμβουλή τους για να φτιάξεις τον τέλειο καφέ. Τον δικό σου.