Τα μαγαζιά της 25ης Μαρτίου για χρυσαφένιo μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα και αυθεντική σκορδαλιά
Η παράδοση επιβάλλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.
Μπορεί ο ανοιξιάτικος Μάρτιος να μας στέρησε την ευκαιρία για τριήμερο και ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, ωστόσο ο καιρός το Σάββατο θα είναι υπέροχος. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το φαγητό σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.
Υπάρχουν πολλά στέκια που τιμούν με μεράκι τις παραδοσιακές γεύσεις και φημίζονται για το μερακλίδικο μπακαλιάρο τους και την πατροπαράδοτη σκορδαλιά.
25ης Μαρτίου: Οι διευθύνσεις για νόστιμο μπακαλιάρο
Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Όνομα και πράγμα, η υπόγεια ταβέρνα του Δαμίγου, γνωστή και ως «Τα μπακαλιαράκια» είναι η πιο παλιά εν ζωή ταβέρνα της Αθήνας και σερβίρει ίσως τον καλύτερο τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά της πόλης.
Ενα γνήσιο αθηναϊκό καπηλειό, όπου εκτός από τον νόστιμο μπακαλιάρο επιβάλλεται να δοκιμάσετε αμπελόφυλλα. Φτιάχνουν επίσης το δικό τους κρασί, το οποίο είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Τίμιο φαγητό, καθαρός χώρος, ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στα παλιά και θα σας κάνει να ξεχάσετε το άγχος της καθημερινότητας.
Πού: Μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Αθήνα
Βασίλαινας
Από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα, πίσω από το ξενοδοχείο Hilton.
Ο χώρος πολύ εντυπωσιακός, σχεδιασμένος από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα και το μενού degustation, δηλαδή με λίγα πιάτα, προσαρμοσμένο στις διατροφικές τάσεις της εποχής.
Δεν λείπει ωστόσο ο μπακαλιάρος σε κρούστα, αλιάδα με κρόκο Κοζάνης και πικάντικη πολίτικη σαλάτα. Mια διαδρομή γεμάτη μνήμες από φαγητά των γιαγιάδων που μας εμπνέουν για την ελληνική κουζίνα του σήμερα.
Για έξτρα προτιμήστε την ταραμοσαλάτα «Βασίλαινας», το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινη αλμύρα, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι, το γουβετσάκι γαρίδας με καπνιστή τομάτα και βασιλικό ή το ψάρι ημέρας (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα) στα κάρβουνα.
Πού: Βασίλαινας, Βρασίδα 13, Αθήνα, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7210501
Τραβόλτα
Ο «Τραβόλτα» είναι μια ψαροταβέρνα παντός καιρού που από νωρίς το μεσημέρι ανάβει τις γκαζόλαμπες και σερβίρει θαλασσινά.
Η ιστορία του μετρά χρόνια. Ειδικότερα, ο παλιός «Τραβόλτα» του χορευτή της εποχής, Λάκη Λαμπρόπουλου, ήταν η πιο δημοφιλής ψαροταβέρνα του Περιστερίου. Σήμερα, ο νέος Τραβόλτα αποτελεί γίνει σημείο αναφοράς για τους εκλεπτυσμένους ψαροφάγους της πρωτεύουσας καθώς εδώ τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο ή απόλυτο, δεδομένο και κοινότοπο. Η μοναδική και απαράβατη προϋπόθεση αφορά μονάχα στο φρέσκο ψάρι. Για αυτόν τον λόγο δυο καΐκια βγαίνουν στη θάλασσα αποκλειστικά για τον νέο Τραβόλτα.
Στα must μενού της 25ης Μαρτίου συγκαταλέγεται, φυσικά, ο παραδοσιακός μπακαλιάρος αλλά και άλλα θαλασσινά εδέσματα που δεν θα αφήσουν παραπονεμένους και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το καλαμάρι κοντοσούβλι, η ταραμοσαλατα, το φιλέτο ψαριού φρικασέ, το σταμναγκάθι και κυρίως το χέλι καπνιστό με φάβα σχοινούσας, είναι πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Από γλυκά, το λαχταριστό εκμέκ με γλυκό του κουταλιού βύσσινο αποδεικνύει ότι η παράδοση πάντα καλά κρατεί όταν εκτελείται όπως πρέπει.
Πού: Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τηλέφωνο: 210 5719222
Στην αγορά
Το μεζεδοπωλείο «Στην αγορά» σας περιμένει στη Μεταμόρφωση για... να σας εκπλήξει γευστικά με τους πιο εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες. Ενα συνοικιακό, ήσυχο μαγαζί, με τραπεζάκια μέσα αλλά και στην πλατεία απέναντι, ότι πρέπει αν έχετε και παιδιά για να παίξουν.
Απολαύστε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ποικιλίες ούζου και τσίπουρου, γεύσεις μοναδικής νοστιμιάς, όλο φρεσκάδα! Ο μπακαλιάρος εδώ είναι εξαιρετικός και βγαίνει ανεξαρτήτως εποχής. Θα γευθείτε, επίσης, εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, κριθαρωτό με όστρακα, ριζότο με φρέσκια σουπιά με το μελάνι της, καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά, κουτσομούρες, απίθανη τυροκαυτερή και για το τέλος κέρασμα λουκουμάδες με μέλι! Αξίζει να πάτε και να ξαναπάτε.
Πού: Στην αγορά, Φ. Γκινοσάτη 71 &, Ι. Ράλλη 2, Μεταμόρφωση, Τηλέφωνο: 211 4131026
Σαρδελάκι με θέα
Στο Σαρδελάκι με θέα θα πάρετε μια γεύση του καλοκαιριού που έρχεται, γιατί, αν μη τι άλλο, ελληνικό καλοκαίρι είναι θαλασσινά εδέσματα, υπέροχη θέα στη θάλασσα, μια ανάσα μακριά από το κύμα και μεθυστικό ηλιοβασίλεμα. Και στο Σαρδελάκι τα συναντάτε όλα αυτά και με το παραπάνω.
Κατά τα λοιπά, νοστιμότατος μπακαλιάρος με σκορδαλιά, όπως θέλει το έθιμο, θραψαλάκι, καραβιδόψιχα, μύδια σαγανάκι, αθερίνα, κουτσομούρα, σαρδέλα στα κάρβουνα, γαρίδα ψητή, κακαβιά, γαύρος ριγανάτος και μανέστρα με γαρίδες είναι μερικά μόνο από τα must του πληθωρικού του μενού.
Στο τέλος θα σας προσφέρουν γλυκό και σφηνάκι σορμπέ λεμόνι.
Πού: Σαρδελάκι με θέα, Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, Τηλέφωνο: 210 9670913
Λόγω Τιμής
To Λόγω Τιμής στη Λυκόβρυση έχει εξαρχής όλα τα φόντα για να γίνει ο απόλυτος προορισμός ενός οικογενειακού γεύματος. Τα τραπεζάκια του γεμίζουν συνέχεια με κόσμο, για αυτό φροντίστε να κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας και να απολαύσετε τις γενναίες μερίδες του.
Ο χώρος είναι καλοστημένος και άνετος, σαν να βρίσκεστε σε ένα απλό ταβερνάκι σε νησί χωρίς καμία δηθενίστικη διάθεση. Επειδή όμως για το φαγητό θα πάτε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά, όπως πρέπει λόγω της ημέρας, αλλά και χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκια και φιλεταρισμένη σαρδέλα. Ότι και να πούμε θα είναι λίγο για την γεύση της, οπότε αν σας αρέσει η σαρδέλα πρέπει να την δοκιμάσετε έστω μια φορά. Πολύ ωραία ψημένες και ζουμερές και οι γαρίδες.
Πού: Λόγω Τιμής, Λυκοβρύσεως 8, Λυκόβρυση, Τηλέφωνο: 213 0157928