Καθαρά Δευτέρα 2021: Τα μαγαζιά στην Αθήνα που φέρνουν τα σαρακοστιανά στην πόρτα σας
Η Καθαρά Δευτέρα είναι από τις γευστικότερες του χρόνου αφού παραδοσιακά ετοιμάζουμε πιάτα δύσκολα με οστρακοειδή και λαχανικά, που σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να φτιάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Άλλωστε, από παιδιά θυμόμαστε με λαχτάρα αυτή την ιδιαίτερη Δευτέρα, όχι μόνο γιατί ήταν αργία, αλλά και γιατί θα δοκιμάζαμε γεύσεις που δεν ήταν συνηθισμένες στο τραπέζι.
Αν, όμως, δεν έχετε όρεξη για μαγειρική και προτιμάτε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, αγαπημένα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει απολαυστικά μενού που θα σας τα παραδώσουν στην πόρτα σας.
Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης από τη «Μεγάλη Βρετανία», μέσω της υπηρεσίας delivery Let us do the Cooking (Παραγγελίες μπορεί να κάνει κανείς καθημερινά, 11.00-19.00, στο 2103330748) έχει ετοιμάσει ένα μενού για τέσσερα άτομα με νηστίσιμα πιάτα όπως ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, χταπόδι ξιδάτο, σαλάτα φακές με σάλτσα από εσπεριδοειδή, σουπιές με σπανάκι καθώς και πιλάφι με γαρίδες και μύδια.
Επίσης, μια υπέροχη λαγάνα θα σας έρθει τυλιγμένη σε λινή πετσέτα, κεντημένη με το οικόσημο του ξενοδοχείου, αλλά κι ένα ιδιαίτερο κέικ με ταχίνι και φρούτα κονφί, μαρμελάδα πορτοκάλι και μπίτερ σοκολάτα για κλείσιμο.
To«Aleria» (Πληροφορίες στο www.aleria.gr και τηλεφωνικά στο 2105222633) του Μεταξουργείου και φυσικά ο ταλαντούχος σεφ Γκίκας Ξενάκης με την ομάδα του που μαγειρεύει πάντα ακολουθώντας την εποχικότητα, για αυτή τη μέρα θα ζυμώσουν τις δικές τους λαγάνες, θα φτιάξουν ντολμαδάκια με αγκινάρες και ρύζι, ταραμοσαλάτα με τραγανές πιτούλες, σαλάτα πιάζ με δυόσμο και πλιγούρι, αλλά και μερικές ιδιαίτερες συνταγές όπως γαριδοκεφτέδες με ρύζι με κρύα σάλτσα βασιλικού. Επίσης, έχουν σχεδιάσει κι ένα μενού για δύο άτομα (€ 58) που περιλαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη εμφιαλωμένη μονοποικιλιακή κρητική τσικουδιά, την 35Ν, από σταφύλια Syrah, ενώ, για το τέλος σας επιφυλάσσουν ένα κρεμέ Μακεδονικού χαλβά με τραγανή σοκολάτα και καραμελωμένα πεκάν.
Το «Βασίλαινας» (Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501) με τη σειρά του έχει ετοιμάσει ένα ειδικό μενού (€ 30 κατ’ άτομο) που περιλαμβάνει μερικά από τα πλέον δημοφιλή πιάτα του ιστορικού εστιατορίου όπως το μαρινάτο χταποδάκι, τη σουπιά με χόρτα γιαχνερά και το γιουβετσάκι γαρίδας με καπνιστή τομάτα και βασιλικό, αλλά και τη διάσημη ταραμοσαλάτα (αν θέλετε μπορείτε να την παραλάβετε και από το κατάστημα σε συσκευασίες των 200 γρ). Στο τέλος, για επιδόρπιο, σας περιμένει χαλβάς με κουκουνάρι και μύρτιλο. Να ξέρετε, όμως, ότι θα πρέπει να έχετε κάνει την παραγγελία έως τις 13/3, που θα σας έρθει όπου επιλέξετε με τη βοήθεια του Mercedes Taxi Club.
Ελληνικά και κλασικά σαν το τραπέζι της γιαγιάς το «Μπαρμπουνάκι» (Παραγγελίες μέσω efood) προτείνει τη φημισμένη του ταραμοσαλάτα, μαζί και πολλές ακόμα λιχουδιές, όπως ντολμαδάκια, γαρίδες, καραβίδες, ριζότα, χόρτα, ενώ για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν και πιάτα όπως το χέλι φιλέτο καπνιστό με σαλάτα από μαύρες φακές, πιπεριά Φλωρίνης και μυρωδικά, ταρτάρ τόνου με φύκι wakame, ή μπακαλιάρος αχνιστός με ζωμό ψαριού, φρέσκα μυρωδικά, ελαιόλαδο, λεμόνι, πουρέ καυτερής πιπεριάς και σκόρδο.
Η «Μπεμπέκα» από το Χαλάνδρι(Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 2106854880) που μαγειρεύει μαμαδίστικο φαγητό θα σας φέρει ταραμοσαλάτα χειροποίητη από λευκό ταραμά, καλαμάρι σχάρας με σος λεμονιού, νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα κόκκινη ή με ανάλαφρη λευκή σάλτσα, γαρίδες σαγανάκι, φρέσκιες σουπιές με σπανάκι αλλά και μπακαλιαρολουκουμάδες με αλιάδα επτανησιώτικη.
Για τους πιο γκουρμέ τύπους, το εμβληματικό «Καστελόριζο Κηφισιάς» (Πλατάνων 2, Πλ. Νέας Κηφισιάς, Κηφισια, 2108075408) φημίζεται για τις θαλασσινές του γεύσεις τις οποίες παραδίδει και delivery. Kαραβιδόψυχα, κλασικά πιάτα όπως το ξιδάτο χταποδάκι και το συμιακό γαριδάκι, αλλά και τα λινγκουίνι Καστελόριζο με γαρίδες, κριθαρότο με γαρίδες ή το ριζότο θαλασσινών που αρωματίζεται με ελαιόλαδο ανάμεσα στις επιλογές.
Επίσης και το «Ψάρι Ψάρι» (Πλ. Κοραή 5, Αγ. Παρασκευή, 2106522299) που εξυπηρετεί μέχρι τον Γέρακα και τα Γλυκά Νερά, έχει να σας προτείνει τη δική του χειροποίητη αλοιφή με καπνιστό ψάρι και λιαστή ντομάτα ή μια ρεβυθάδα με χταπόδι κρασάτο, ψάρι και θαλασσινά στη σχάρα ή αχνιστά, αλλά και σουβλάκι σολομού ή κουτσομούρα πανέ με φινόκιο για όσους προτιμούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις.
Πηγαίνοντας προς τα νότια, οι «Ψαράδες» του Παλαιού Φαλήρου( Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 2109414888) και ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης προσφέρουν όλα τα καλά της θάλασσας σε σπέσιαλ συνταγές, όπως η μους λευκού ταραμά με κρίταμο και πούδρα αυγοτάραχου, οι λουκουμάδες μπακαλιάρου με μαρμελάδα παντζαριού και το ασυναγώνιστο παστίτσιο τόνου με ελαφριά μπεσαμέλ από γραβιέρα Ίου.
Στην Ηλιούπολη τώρα, η κυκλαδίτικη ταβέρνα «Ψητό Ιχθύος» (Παραγγελίες στο 210 9957997 αλλά και online στο psito-ixthios.gr) ετοιμάζει θαλασσινούς μεζέδες, όπως ταξιδιάρικο μυδοπίλαφο, πλούσια γαριδομακαρονάδα, μια καραβίσια κακαβιά, «αχτύπητο» χταποδάκι, καθώς και πεντανόστιμες σαλάτες που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.
Τέλος, από τους «Ψαρομεζέδες» στο Μοσχάτο (Παραγγελίες στο 2155513316 & 2110125963, ή παραλαβή από το κατάστημα Μακρυγιάννη 52 & Λάμπρου Κατσώνη 60), μια γειτονιά γνωστή για τα ουζερί της, μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα πατροπαράδοτα εδέσματα σε εξαιρετικές καλές τιμές, μαζί με πιάτα ημέρας, όπως χταποδάκι γιουβέτσι ή τάρτες σολομού, αλλά και φρέσκιες ψαριές ψημένες με δεξιοτεχνία.