Η Brasserie Lorraine έφερε το Παρίσι στην πλατεία Δεξαμενής
Παραμονές Χριστουγέννων στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν το «Μohnblumchen», στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, εμφανίστηκε η «Brasserie Lorraine», ένα μοντέρνο γαλλικό restaurant-bar που έχει βάλει στόχο να μεταδώσει την αγάπη του για τη γαλλική κουζίνα στο αθηναϊκό κοινό.
Υπεύθυνοι του όλου εγχειρήματος το γνωστό δίδυμο Γιώργος Μελισσάρης και Γιάννης Μωράκης, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Thomas Grubac και τον Πέτρο Απαλάκη και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για τους γκουρμέ καλοφαγάδες της πόλης.
Παριζιάνικη αύρα και απέριττη πολυτέλεια χαρακτηρίζουν το εσωτερικό του, όπου το προσωπικό ντυμένο με άψογες στολές και απίθανους τόπους θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αθήνα. Ασπρόμαυρα πλακάκια, μια σκούρα μπουαζερί στους τοίχους, άλλα και μια πολύ όμορφη φλοράλ ταπετσαρία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ρετρό, ενώ το λευκό μάρμαρο και οι καθρέφτες μεγαλώνουν τον χώρο και δίνουν φως.
Τα τραπεζάκια από μάρμαρο και οι βελούδινοι καναπέδες στις αποχρώσεις του πράσινου, φτιάχνουν ζεστές γωνιές, τύπου σεπαρέ, που ξεκουράζουν και χαλαρώνουν, αποπνέοντας μια αίσθηση αρχοντιάς που συμπληρώνεται από το φως των κεριών και των πολυέλαιων.
Η μουσική από τα ηχεία κινείται σε τζαζ επιλογές, ενώ κάποιες βραδιές μπορεί να ακούσετε και live μουσική στο πιάνο.
Ο σεφ Παναγιώτης Ζώγας, τον οποίο έχουμε γνωρίσει ως στενό συνεργάτη του Μιχάλη Νουρλόγλου, βασίζεται στη γαλλική παράδοση και ετοιμάζει συνταγές κλασικές αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές τους, από άριστες πρώτες ύλες, τις οποίες παρουσιάζει με κομψότητα και φινέτσα.
Ξεκινήστε με κάποιο από τα ορεκτικά, όπως το ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade, κις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι ή μια επιλογή από γαλλικά τυριά.
Πολύ καλό είναι και το ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί, ενώ must του καταλόγου έχουν αναδειχτεί τα σπαράγγια με βινεγκρέτ φουντουκιού, αλλά και το εμβληματικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, το ζεστό φουα γκρά, που εδώ σερβίρεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι Σετσουάν.
Από τα κυρίως, η πάπια à l' orange με σάλτσα πορτοκαλιού που φτιάχνεται από ζωμό πάπιας και καραμελώνεται είναι μια θαυμάσια επιλογή, ενώ οι πιο κλασικοί μπορούν να διαλέξουν μια entrecôte Βlack Αngus με μία από τις κλασικές σος -μπεαρνέζ, poivre ή café de Ρaris.
Αν πάλι είστε λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων, η σφυρίδα σε σάλτσα hollandaise, αλλά και ο βουτυράτος μπακαλιάρος à la meunière -και τα δυο συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες και ψητά ή σοτέ ανάμεικτα λαχανικά, που μπορεί να είναι και η καλύτερη γαρνιτούρα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην πόλη- δεν σας απογοητεύσουν.
Κρατήστε χώρο στο τέλος για ένα αυθεντικό Paris breast με πραλίνα φουντουκιού, ή το σοκολατένιο moelleux με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια.
Να ξέρετε, όμως, ότι η κουζίνα ξεκινάει να σερβίρει από νωρίς, μπριός, κρουασάν, croque madame και croque monsieur για πρωινό και καφέ. Βέβαια, οι Γάλλοι έχουν αναγάγει το σωστό pairing σε επιστήμη, γι’ αυτό ο sommelier Θάνος Σαφλαγιούρας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το ιδανικό ποτήρι κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Περίπου εξήντα ενδιαφέρουσες γαλλικές και αμερικανικές ετικέτες, άλλα και δυο κρασιά από Έλληνες οινοπαραγωγούς, που θα ανανεώνονται τακτικά, σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε.
Επίσης, στην μπάρα που επιμελείται ο Σπύρος Κερκύρας και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, θα βρείτε εκλεκτά premium ποτά και καλά κοκτέιλς -το Dry Martini είναι άψογο- για να συνοδεύσετε το δείπνο σας ή να τα απολαύσετε ακούγοντας τον πιανίστα να δίνει ζωή στα πλήκτρα του, χαζεύοντας την κίνηση από τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον δρόμο.
Τιμή ανά άτομο : 50-65.
Σπευσίππου 1A, Αθήνα, Κολωνάκι, 210 7243009.